Digiluotsimalli & digiosaaminen

Luotsiopet-mallista digiluotsimalliin

Digitalisaation kehittymisen myötä opettajien digi- ja opetusteknologiaosaaminen kaipaa tukea. Tätä tukea tarvitaan arjen työssä silloin kuin se on ajankohtaista. Luotsiopet-malli on Parasta-hankeperheessä tuotettu toimintamalli opettajien vertaistukeen ja ohjaamiseen. Digiluotsimallista piti kerätä kaikki aiempi kokemus ja näkemys ja laatia ohjeistusta. Opettajien digitaitojen kehittyminen edistää laadukkaiden materiaalien tuottamista sekä verkko-opintojen laatimista. Matalan kynnyksen vertaistuki digiluotsimallista edesauttaa opettajaa jokapäiväisessä työssä.

Opetushenkilöstön digiosaamisen kehittämistä edistettiin monella tapaa: hankkeessa järjestettiin digioppimateriaalin ja sisällön tuottamisen laadintatyöpajoja, joissa digipedagogisena tukena toimi asiantuntija Jyväskylän Yliopistolta. Hanke järjesti myös lyhyitä webinaareja tarpeellisiin aiheisiin. Webinaarien luentotallenteet saatavilla sivulla webinaarit.

"Luotsiopet -mallissa luotsiopettaja ohjaa, auttaa ja kannustaa kollegoitaan arjen haasteissa ja muutostilanteissa monin eri tavoin: henkilökohtaisesti, sähköisesti ja yhteisöllisesti. Häneen voi ottaa yhteyttä aina, kun kohtaa arjessa kysymyksiä, joiden ratkaisuun ei itsellä ole riittävästi tietoa. Luotsiopettaja auttaa myös esimiestä ja johtoa onnistumaan muutosten jalkauttamisessa. Hän toimii yhteistyössä muiden luotsien ja henkilöstön kanssa lisäten vuoropuhelua eri tahojen kesken. " https://blogit.gradia.fi/parasta_osaamista/toimintamallit-ja-materiaalit/luotsiopet/

Digiluotsimallin ajatuksena on rajata tämä toimintamalli digiasioihin, joihin kuuluu mm. digipedagogiikan tukeminen, digiteknologioiden haltuunottaminen ja ohjaaminen.

Moni koulutuksenjärjestäjä olikin toteuttanut tällaista toimintamallia (digitutor) jo aiemmin ja päätimme koota ajatukset toimintamallin edellytyksistä yhteen.

Raportti tulossa!