BLOGI

Blogissa kerromme toiminnan vaiheista, haasteista, onnistumisista ja tuloksista

Hankkeen päätöswebinaari ja ilmoittautuminen!

Tervetuloa kuuntelemaan, mitä ovat avoimet digitaaliset oppimateriaalit ja kuinka voit hyödyntää niitä!

Aika 30.10.2020 klo 10 - 11.30

Paikka TEAMS-yhteys (tai TAKK:n toimipiste)

Tilaisuus alkaa TAKK:n toimipisteessä klo 9.30 kahvilla (ilmoittaudu tähän "ilmoittaudu-painikkeella")

Varsinainen tilaisuus alkaa klo 10 TEAMS-yhteydellä

Tilaisuuden agenda täydentyy vielä, mutta mukana esittelemässä ovat mm:

  • Luonnonvara-alan puulajitrivia ja kestävän kehityksen puutarha

  • SOTE-alan virtuaalipäiväkoti ja -vanhainkoti

  • YTOt digitaalisesti

  • Kone- ja tuotantotekniikka

  • Tekstiili- ja muotiala

Liity Microsoft Teams -kokoukseen

25.2.2020 Hankkeen loppukiri

Hankkeen päättyminen häämöttää, mutta kovasti on vielä töitä tehtävänä ja paljon jää vielä tekemättä! Verkoston yhteyshenkilöt pitävät verkkokokouksen maaliskuun alussa, jossa suunnitellaan pakollisten hankeasioiden lisäksi myös hankkeen päätösseminaaria eli eShowta. Tarkoituksena on esitellä hankkeen tuotoksia verkossa. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita kuuntelemaan!

Hankekokouksen jälkeen kuuntelemme verkossa valtakunnallisen oppimateriaaliportaali aoe.fi:n julkaisuwebinaaria. Tälle jakoalustalle on tarkoitus kerätä kaikkien oppimateriaalipilottihankkeiden tuotokset jaettaviksi.

Työtehoseuran puutarha-ala toimii aktiivisesti Viher- ja puutarha-alan opettajayhdistys ry:n suuntaan ja ALADIN-hanke kirjoittaakin lehteen 2/2020 lyhyen esittelyn hankkeesta ja lähinnä luonnonvara-alalle tuotetuista materiaaleista.


4.10.2019 ALADIN-hankekokous yhteyshenkilöille

Sinä aamuna satoivat tämän syksyn ensimmäiset (näkemäni) lumihiutaleet Uudellamaalla ja Hämeessä. Kokoonnuimme hankeverkoston yhteyshenkilöiden kanssa TAKK:in tiloissa Tampereen ytimessä ja aamukahvien jälkeen syvennyimme ALADIN:in asioihin. Jokin aika sitten saimme mahtavia uutisia: OPH on myöntänyt hankkeellemme lisäaikaa ensi vuoden toukokuuhun saakka! Jatkoajalla aiomme entistä selkeämmin panostaa tuotettujen materiaalien julkisuuteen ja avoimuuteen, ja kenties pääsemme piakkoin lataamaan niitä aoe.fi:n ja mappa.fi:n kaltaisiin avointen oppimateriaalien pankkeihin. Julkaistu materiaali linkitetään myös tälle omalle hankesivustollemme, avoimet materiaalit -välilehdille.

Oppimista ja opiskelumateriaalia on olemassa loputon määrä, eikä henkilökohtaisen oppimisen tarvitse (eikä sen pitäisi) loppua koskaan. Oppimisennälkään onkin tarjolla tyydytystä jo aikaisemmassa blogitekstissäkin mainittujen avointen webinaarien muodossa. Kaikki webinaarit ovat linkitettynä hankesivustomme webinaarit-välilehdelle; selaa ihmeessä tarjonta läpi. Niihin saa osallistua kuka vain, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Älä siis emmi!

Keskustelimme kokouksessa myös verkkopedagogiikan laatukriteereistä, joiden varmistamiseen on suunnitteilla uusia, päivitettyjä työkaluja. Edelleen pätevänä oppaana toimii Leena Hiltusen verkkopedagogiikan työkirja, joka kannattaa ehdottomasti lukea läpi toimivaa verkko-opetusta suunnitellessa, mutta oivana lisänä tulee toimimaan tällä hetkellä työn alla oleva laatukriteerilista, joka helpottaa pedagogisten ratkaisujen arviointia ja kehittämistä.

Kokouksen perusteella on selvää, että olemme kukin tahoillamme päässeet nyt kunnolla vauhtiin, ja hyviä tuloksia on odotettavissa. Seuraavan kerran tapaamme yhteyshenkilöiden kanssa tammikuussa, jolloin tiedämme jälleen lisää pilottiemme etenemisestä ja olemme saaneet materiaalejamme valmisteltua pidemmälle.

28.8.2019 Työryhmät kokoontuivat yhteiseen vertaisoppimiskokoukseen

Kesälomien jälkeen oli aika palata hanketyön pariin vertaisoppimiskokouksen merkeissä. Iloksemme saimme huomata, että edellisten yhteisten tapaamisten jälkeen verkoston jäsenet olivat kukin saaneet uusia innostavia asioita aikaan. Kävimme läpi, mitä työryhmät olivat jo tehneet ja minkälaisia projekteja oli parhaillaan työn alla. Valmistumassa oli mm. erilaisia osakokonaisuuksia verkko-opiskeluun, esimerkiksi perinteisen sisältö-suoritus-mallin mukaisia rakenteita sekä uudenlaisten medioiden, kuten 360-kuvien avulla rakennettujen ympäristöjen hyödyntämistä oppimisessa. Opetusvideoita on tehty ja tulossa, osa niistä hauskasti interaktiivisia ja osa vähän totutusta ehkä poikkeavilla ominaisuuksilla höystettynä. Ihmisten mediankäyttötavat kehittyvät ja muuttuvat jatkuvasti ja nopealla tahdilla, mikä on luonnollisesti otettava huomioon myös digitaalisen oppimisen kehittämisessä. Se tuo uusia haasteita, mutta myös aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ja loputtomasti mielenkiintoista mietittävää kehitys- ja opetustyöhön.

Yksi nykyhetken trendeistä on eittämättä pelillistäminen, jota monet hankkeeseemme osallistuvista tahoista ovat myös materiaaliensa tuottamisessa pyöritelleet. Tutkimusten mukaan pelillistämisellä on havaittu olevan opiskelijoita motivoivia piirteitä, ja pitäähän opetusmateriaalien pelillistämisen suunnittelu opettajatkin vireessä. Pelillistämisen avulla tylsinä koetuista sisällöistä voidaan rakentaa mielenkiintoisempia ja pelielementtien avulla opeteltavat asiat jäävät usein paremmin muistiin, sillä opiskelija joutuu käyttämään juuri oppimaansa tietoa pelin avulla luodussa tilanteessa, mikä aiheuttaa aivoissa samanlaisia reaktioita kuin tosielämän tilanne. Todellisuudessa koettuun tilanteeseen tai tapahtumaan kehittyy tunneside, joka syventää oppimista ja painaa sen paremmin muistiin.

Kokouksessa kävimme läpi myös hankeverkoston tarvetta koulutuswebinaareille, joita olemme listanneet tämän hankesivuston webinaarit-välilehdelle. Nämä webinaarit ovat kaikille avoimia ja ilmaisia, tervetuloa oppimaan!

22.5.2019 Kokous verkkopeda-asiantuntija Leena Hiltusen kanssa

22.5. Meillä oli ilo osallistua Jyväskylän Yliopiston verkkopedagogisen asiantuntijan Leena Hiltusen johtamaan verkkokokoukseen, jossa saimme tutustua Jyväskylän Yliopistossa kehiteltyyn verkko-opetuksen suunnittelumalliin. Mallissa keskeistä oli suunnittelun ja opetuksen kehittämisen jatkuvuus; syklimäisellä suunnittelumallilla opetusta voidaan sen aikanakin täydentää ja muokata, ja prosessin kehittämisessä voidaan näin ottaa myös opiskelijoiden näkökulmat huomioon. Syklissä on kuusi kohtaa, joista kunkin aikana pohditaan opetuksen suunnittelun kannalta oleellisia asioita. Kaikki asiat huomioon ottamalla verkko-opetuksesta on mahdollista tehdä tehokasta, mielekästä ja mielenkiintoista. Suunnittelumallin lisäksi sivuttiin muita hyödyllisiä verkkopedagogiikan työkaluja, kuten peda-työkirjaa, oppimismatriisia ja curriculum mappingia. Peda-käsikirjasta ja oppimismatriisista on saatavilla lisätietoa Tasa-arvoinen oppiminen 24/7-hankkeen sivuilla osoitteessa http://oppia247.fi.

Luennon ja keskustelun aikana käytiin läpi monia tärkeitä kysymyksiä liittyen opiskelijoiden osaamisen kartoitukseen ja heidän itsereflektointiinsa, ohjauksen rooliin ja sen tapoihin sekä siihen, mikä on merkityksellistä opetuksessa ja opiskelussa. Verkko-opiskelussa on tärkeää ottaa huomioon sosiaalisen läsnäolon rakentaminen, sillä ilman sitä pelkkä verkko-opiskelumateriaali voi tuntua vaikeasti lähestyttävältä ja epämotivoivalta. Parhaimmillaan opiskelijat ja opettajat tuntevat olevansa osa ryhmää, tehtävistä syntyy aitoa keskustelua ja opetus sisältöineen jää mieleen. Hiltunen korosti oleellisinta olevan yhdessä luotu tietämys, reflektio, itseohjautuvuus, läsnäolo ja ennen kaikkea kasvu niin opiskelijana kuin opettajanakin.

12.3.2019 YTO-ryhmän ensikokoontuminen

12.3.2019 pidettiin yhteiset tutkinnon osat -työryhmän aloituskokous Sedu-oppilaitoksella Seinäjoella. Kokoukseen osallistui työryhmän jäseniä kaikista verkostoon kuuluvista tahoista. Aloituskokouksessa esiteltiin hanke pääpiirteittäin, jonka jälkeen siirryttiin esittelemään osallistuvien organisaatioiden YTO-toteutuksia erikseen. Esittelyissä keskityttiin erityisesti organisaatioiden opetusmenetelmiin, materiaaleihin, arviointitapoihin sekä käytännön prosesseihin.

Sedu | Sedulla opetukseen kuuluvat pakolliset lähiopetusresurssit 18h/osp, valinnaiset 14h/osp sekä lisänä pajat ja tukipajat. Kursseissa on tavoitetasot, jotka opiskelija voi itse valita. Tason valinta vaikuttaa sekä tehtäviin että arviointiin. Yhteiset tutkinnon osat on jaettu pienempiin osaamisalueisiin, joiden mukaan sekä opetus että arviointi jakaantuvat.

Kpedu | Kpedulla on käytössään YTO-ohjaamotoimintaa opetuksensa tukena, jonka lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus tavata Helppi-koulunkäyntiohjaajaa. Joistakin yhteisistä tutkinnon osista on olemassa verkkototeutuksia.

Raseko | Yhteiset tutkinnon osat on jaettu moduuleihin: viiden viikon jaksoihin, josta kahtena päivänä viikossa on tarjolla YTO-opetusta. Kurssien tehtäviä tehdään itsenäisesti verkossa, ja kerran kuussa järjestetään “koetilanne”, jossa osaaminen osoitetaan. Verkko-opiskelua varten on Itslearning-alusta. Koulutusaloilla on tiettyjä vastaavia, joiden tehtävänä on kehittää ja HOKSata YTOja. HOKS-keskusteluissa tunnistetaan ja todistusten perusteella myös tunnustetaan osaamista.

Novida | YTO-opettajilla on opetuksessaan käytössä verkkokursseja.

Kartoittamalla opetusmenetelmiä ja toimintatapoja YTO-opetuksesta tehtiin tärkeitä huomioita, joiden avulla opetusta voitaisiin kehittää. Havaintona oli muun muassa että ei ole järkevää pitää liian monta tuntia peräkkäin opetusta samasta aineesta, ja että on tärkeää luoda kaikista osioista selkeät ja konkreettiset osaamismääräykset ja toteutussuunnitelmat, joiden tulisi pääpiirteittäin olla valtakunnallisesti yhdenmukaiset.

Hankepainopiste todennettiin käymällä läpi hankkeen tavoitteita ja tuloksia. Tällä hetkellä opiskelijoiden kustannukset koostuvat pääsääntöisesti matkustuskuluista ja tietyillä aloilla lisenssi- ja oppikirjakuluista. Hankkeen pääasiana on vähentää oppimateriaalikustannuksista koituvia kuluja esimerkiksi erilaisten materiaali- ja opetusratkaisujen avulla.

4.3.2019 Toiminnallinen YTO-peli

Kehitämme ja pilotoimme hankkeessa uusia pedagogisia toimintamalleja ja aiheen tiimoilta kokoonnuimme ensimmäistä kertaa 4.3 Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksella.

TAKK esitteli meille ensin kehittämäänsä henkilöstökoulutukseen laadittua toiminnallista "YTO-peliä", jonka tarkoitus on käytännön toiminnan kautta havainnollistaa, miten yhteiset tutkinnon osat voidaan opiskella ja suorittaa ja mitä tähän prosessiin kuuluu. Pelissä huomioidaan kaikkien prosessiin kuuluvien rooli aina opinto-ohjaajasta Studenta-opiskelijajärjestelmään.

Pelaamisen avulla eri vastuualueiden henkilöt oppivat käytännössä, mitä prosessiin kuuluu ja mitä haasteita missäkin vaiheessa saattaa ilmaantua. Pelaamisen avulla opittiin myös ratkomaan ongelmat.