Nearpod

Nearpod är ett verktyg för att skapa interaktivitet vid presentationer. Det går att använda både på distans, via Google Meet, och i klassrummet. Man kan lägga in en mängd olika interaktiva moment. Här är en kort presentation av verktyget.

Eleverna loggar in med en kod och som lärare får man efter presentationen svaren mailade till sig, om man vill. Eleverna ska inte logga in med sina edu-konton på grund av GDPR utan de skriver en kod och sitt namn vid inloggning.

I klippet till höger visas väldigt kort hur man lägger till Nearpod i Google presentationer .

När man loggar in blir man tillfrågad om man vill ha Nearpod Gold. Väljer man ja får man full funktionalitet i en månad. Därefter har man begränsad funktionalitet men man blir inte avkrävd några pengar för att fortsätta att använda tjänsten efter det. Jag rekommenderar att välja Gold för att få fler funktioner, t ex att eleverna kan välja att se en presentation i egen takt, t ex före eller efter en lektion.


Nearpod kort introduktion.webm

Så hur ser det ut när man använder Nearpod? Ett tips är att provköra sin presentation som både elev och lärare samtidigt för att få en känsla för hur det funkar. I klippen till höger ges exempel på det.

Utöver det som visas i klippen till höger visas här hur man t ex kan lägga till aktiviteter under en pågående presentation, så som att öppna en whiteboard eller att lägga till andra funktioner.

Man kan som nämnts i klippen välja att få elevsvaren skickade till sin mail. Här är ett exempel på hur elevsvar ser ut, efter en Nearpod-lektion.

Lärare och elev i Nearpod.webm
Lärare och elev del 2.webm

Ok, men hur skapar man sin presentation då? I klippet till höger visar jag kortfattat hur man lägger till och skapar med Nearpod. En kort förklaring av olika funktioner ges men det bästa är att upptäcka på egen hand och därefter testa att både vara lärare och elev samtidigt.

Ett tips är att använda färdiga presentationer man har och sen lägga in interaktiva moment med Nearpod. Har man presentationer i Powerpoint kan man först ladda upp dem till Google Drive och sen öppna upp dem i Google Presentationer, för att därefter lägga in Nearpod-aktiviteter. Det går också att ladda upp presentationer, och klipp om man vill, direkt till www.nearpod.com.

Hur man skapar i Nearpod.webm

Man kan lägga in videoklipp med frågor i en presentation i Nearpod men man kan också gå direkt till www.nearpod.com och där välja att skapa video, som man sedan delar till eleverna. Videoklippet är då inte en del av en enskild presentation. Man kan ladda upp egna filmer, plocka från Google Drive eller exempelvis YouTube.

I klippet till höger kan man se hur man gör för att bara använda ett klipp separat via Nearpod. Det går att välja att läraren styr klippet som då visas på lärarens skärm, som då ska vara delad, eller att eleverna ser i egen takt på sina skärmar.

Vad händer avslutningsvis när man inte längre har kvar sitt guld-medlemskap som man bara har i en månad? Man kan då inte använda Nearpod-tillägget i Google Presentationer utan måste jobba direkt i Nearpod. Man kan vidare bara köra live-läge (live participation) i Nearpod och inte låta eleverna svara i egen takt när de vill (student paced). I klippet längst ner till höger visas hur man använder Nearpod utan att gå via Google Presentationer.

Video med frågor - Nearpod.webm
Nearpod utan Gold-medlemskap.webm