Studieaanbod 1e graad

De structuur van de 1e graad

Om het studieaanbod te kunnen begrijpen, is het belangrijk om eerst de nieuwe structuur van de 1e graad even te bekijken.


Waaruit bestaat de 1e graad?

De 1e graad bestaat uit 2 leerjaren. Bij de start van het 1e jaar heb je twee mogelijkheden: 1A en 1B.

Als je het getuigschrift basisonderwijs hebt behaald, start je automatisch in 1A. Heb je dit niet behaald, dan start je in 1B.

Om jezelf beter te leren kennen is er in de 1e graad ook aandacht en ruimte voor jouw interesses & talenten. Dat is belangrijk om in de 2e graad (vanaf het 3e jaar) een goede studiekeuze te kunnen maken.


Waaruit bestaan 1A en 1B?

Het eerste jaar A en het eerste jaar B bestaan vooral uit een groot luik basisvorming.

Een schoolweek bestaat uit 32 lesuren waarvan minstens 27 uur basisvorming.

De basisvorming in 1A verschilt wel van deze in 1B maar is wel gemeenschappelijk in alle scholen. Welke school je dus ook kiest; de inhoud van de basisvorming in 1A en 1B zal in alle scholen hetzelfde zijn.

Naast de 27 uur basisvorming is er in het eerste jaar een keuzegedeelte van 5 uur. Dit keuzegedeelte kan wél sterk verschillen van school tot school. Welke keuzegedeeltes er zijn in onze scholen vind je via Aanbod 1e jaar.


Waaruit bestaan 2A en 2B?

In het tweede jaar is er nog steeds een gemeenschappelijk deel basisvorming maar dat wordt iets kleiner. In 2A gaat het over 25 uur en in 2B over 20 uur.

Naast de basisvorming zijn er de basisopties. In de basisopties maak je kennis met de domeinen (interessegebieden) in de 2e en 3e graad. Je kan ondervinden of de leerstof jou ligt of niet. Scholen kunnen zelf kiezen welke basisopties ze aanbieden. Welke basisopties er zijn in onze scholen vind je via Aanbod 2e jaar.