Scholengemeenschap
Missie en visie
Scholengemeenschap Drieklank
Historiek van de scholengemeenschap
Scholengemeenschap Drieklank wordt op 1 september 1999 opgericht door 5 schoolbesturen:
Gemeentebestuur Overijse; GITO Overijse (stappen juni 2020 uit de gemeenschap)
Gemeentebestuur Tervuren; GITO Tervuren
VZW Heilig Hartcollege Tervuren; HHC Tervuren
VZW Sint-Martinusscholen Overijse; SMO Overijse
VZW ZAVO (secundair onderwijs); ZAVO Zaventem
Het is een netoverschrijdende scholengemeenschap met een unieke samenwerking tussen scholen die tot het gemeentelijk (OVSG) en vrij (KOV) onderwijs behoren.
Door de demografische groei in de Vlaamse rand rond Brussel, groeit het leerlingenaantal in de scholengemeenschap al jaren. Klik hier voor een overzicht
Anno 2020 is de scholengemeenschap een 'lerende organisatie' geworden, die veel meer vervult dan enkel haar wettelijke opdracht.
Klik hier voor een meer uitgebreide historische schets en toelichting
Opdracht van de Scholengemeenschap
Rond een aantal thema's heeft de Vlaamse overheid uitdrukkelijke bevoegdheden aan de scholengemeenschappen toevertrouwd.
Via deze link vindt je de opdracht van een scholengemeenschap algemeen en dus ook deze van Scholengemeenschap Drieklank terug.
Overleg binnen de Scholengemeenschap
Het bestuur van de scholengemeenschap is in handen van het Gemandateerden Comité van Afgevaardigden van de Schoolbesturen van de Scholengemeenschap, kortweg CASS. Zie samenstelling CASS Drieklank.
Het CASS wordt bijgestaan door het overlegcomité van de directeurs binnen onze Scholengemeenschap, kortweg CODI. Zie samenstelling CODI.
Naast deze overlegmomenten zijn er nog verschillende werkgroepen actief zoals bijvoorbeeld rond personeel, veiligheid, leerlingenbegeleiding en aanvangsbegeleiding en wordt er ook regelmatig overleg gepleegd met de vakbondsdelegaties (OCSG).
Missie en visie
Van bij de start waren er een uitgesproken visie en missie aanwezig:
'Scholengemeenschap Drieklank wil in de streek tussen Leuven en Brussel een gevarieerd en rationeel gespreid netoverstijgend studieaanbod realiseren met een stimulerende aandacht voor de capaciteiten, de keuze en belangstelling van de jongere zodat deze kan uitgroeien tot een verantwoordelijke, kritische, creatieve en solidaire volwassene met maximale kansen op succes in verder onderwijs of in het beroepsleven.'
Het ontstane samenwerkingsverband zouden we doorheen de jaren kunnen vatten als volgt:
evolutie van een eerder gedwongen configuratie tot een open en coöperatief samenwerkingsverband;
intensieve vormen van contact en uitwisseling van knowhow;
forum waarin alle geledingen en ook de onderwijsvormen elkaar ontmoeten.
Ondertussen is de scholengemeenschap verworden tot een 'lerende organisatie', die erin slaagt om de decretale verplichtingen te overstijgen, met aandacht voor de verschillende beleidsdomeinen:
synergie op het domein van het beleid en de didactiek/pedagogiek;
kwaliteitsontwikkeling;
leerlingenoriëntatie en –begeleiding o.b.v. intervisie, intensieve wisselwerking via de werkgroepen;
personeelsbeleid (aanvangsbegeleiding);
de vormgeving van een rationeel onderwijsaanbod in de regio (onderwijszone);
...
Het rationeel studieaanbod krijgt vorm o.b.v. een onderhandeld 'globaal structuurplan', waarbij we trachten om de leerlingen in onze onderwijszone maximaal te bedienen. Toen en nu, want ook de uitrol van de modernisering van het secundair onderwijs schrijft zich in in een gestructureerd plan van aanpak.