Inschrijven in het 1e jaar Secundair Onderwijs voor het schooljaar 2024-2025

Het digitale portaal 'https://www.aanmelden.school/' staat open!

Voorlopig vind je er enkel de TIJDLIJN op terug, maar de komende weken zal er steeds meer info gepubliceerd worden.

Ook de 4 scholen van Scholengemeenschap Drieklank:

- GITO Tervuren

- HHC Wezembeek-Oppem

- SMO Overijse

- ZAVO Zaventem

maken gebruiken van dit unieke aanmeldsysteem.

Dit platform verenigt niet minder dan 100 secundaire scholen uit verschillende provincies in één digitaal aanmeldsysteem.

Leerlingen van het 6de leerjaar die volgend schooljaar naar een secundaire school willen, kunnen zich vanaf 25 maart 2024 digitaal aanmelden via het gezamenlijk aanmeldsysteem www.aanmelden.school.

Ouders die hun kind voor het schooljaar 2024-2025 willen inschrijven in het eerste jaar in één van deze secundaire scholen, kunnen zich vooraf aanmelden via één centrale website. Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.

Gezamenlijk aanmelden, minder onzekerheid

Dit gezamenlijk platform bestaat sinds enkele jaren en telt ieder jaar opnieuw meer scholen. Dit is volledig ontwikkeld vanuit het onderwijsveld waarbij elke regio, van Halle tot Beringen en van Mechelen tot Leuven, betrokken is.

Bij de start deelden 66 scholen het aanmeldingsplatform. Inmiddels zijn het er meer dan 100. Dankzij deze sterke samenwerking kunnen ouders in één keer aanmelden voor scholen in verschillende regio’s. Dat maakt het voor hen veel eenvoudiger. In deze regio’s zijn er ook veel minder dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten.

Ouders en kinderen weten zo veel sneller in welke school ze terecht kunnen. De voorbije inschrijvingsrondes leren ons dat rond de 95% van de aangemelde leerlingen onmiddellijk na de toewijzing terecht kunnen in hun school van eerste voorkeur. Een voortreffelijk resultaat! 


Geslaagde editie 'Infoavond Hoger Onderwijs - Start to study' -  18 oktober

We kunnen terugblikken op een talrijke opkomst in de Bosuil (Jezus-Eik) van zowel ouders als leerlingen, met zeer interessante uiteenzettingen van zowel de sprekers van UCLL, Odisee als KUL.

De algemene infosessie dompelde ons onder in de organisatie van het hoger onderwijs (BaMa-structuur, studievoortgang, leerkrediet, enz.), waarna zowel voor de ouders als voor de leerlingen een specifieke invulling voorzien was:

Voor de 'universiteit' was er het volgende aanbod:

Voor de 'hogeschool':


Handige tools bij de overstap naar het Hoger Onderwijs

 In de volgende ingesproken presentatie worden ook de Syntra-opleidingen voorgesteld. Ook op Onderwijskiezer kan je een overzicht raadplegen van Syntra-opleidingen...

Onze nieuwe Drieklank-brochure is er!

Maken jullie in september 2023 de stap naar het Secundair Onderwijs? 

Benieuwd naar wat daar allemaal bij komt kijken? 

Wil je weten welke studiekeuzes je hebt in onze scholen?

 Je vindt het allemaal in onze brochure!


2023 Drieklank brochure DEF.pdf
2022-2023 Start inschrijvingen, infoavond en opendeurdag

Zij gaan ervoor!! - promotiecampagne zorgrichtingen in de arbeidsmarktgerichte finaliteit

Ga ook jij voor een job in de zorgsector? Loop dan zeker eens langs bij GITO Tervuren, SMO of ZAVO voor meer info over de zorgopleidingen in de finaliteit Arbeidsmarkt:

- Zorg en welzijn (2de graad),

- Verzorging (3de graad)

- Kinderzorg of Thuis- en bejaardenzorg (specialisatiejaar)

- Verzorgende/Zorgkundige duaal


Bekijk de video via onderstaande Facebook-link!

Facebook

Nieuws

2023 Uitnodiging STS SG Drieklank.pdf

Studiekeuzestress? Niet nodig (-;

Ga je volgend schooljaar naar het Secundair Onderwijs en zit je nog met vragen of twijfels? Bekijk dan zeker deze info!

Vanbasisnaarsecundair.be

Hoe basisopties 2A kunnen helpen bij het maken van je schoolkeuze in het Secundair Onderwijs? 

Hoe basisopties 2B kunnen helpen bij het maken van je schoolkeuze in het Secundair Onderwijs? 

Vind je je weg niet in de vele richtingen van het Secundair Onderwijs?

Dit filmpje helpt je op weg...

Bedrijfswetenschappen

Biotechnische wetenschappen

Moderne talen

Technologische wetenschappen

Natuurwetenschappen

Maatschappij- en welzijnswetenschappen

Economische Wetenschappen

Humane wetenschappen

Latijn 

Sportwetenschappen

Bedrijf en organisatie

Elektromechanische technieken

Beweging en sport (A)

Vacature halftijdse beleidsmedewerker Scholengemeenschap Drieklank


Wil jij graag meewerken aan het beleid binnen onze scholengemeenschap? Ben je klaar om een divers pakket aan taken op te nemen in een fijn team? Solliciteer dan nog tot 14 januari en werk mee aan een warme scholengemeenschap. 


Of het nu de werkgroep leerlingenbegeleiding coördineren is of nadenken over het strategisch communicatieproces, jij staat te springen om van SG Drieklank een inclusieve plek te maken waar iedereen zich goed voelt. Je wilt de verbinding tussen de vier scholen - GITO Tervuren, Heilig-Hartcollege Tervuren, Sint-Martinuscollege Overijse en ZAVO Zaventem - versterken en bij alles wat je doet, verwerk je onze missie en visie, zie www.drieklank.be.


Wie ben jij?Hoe solliciteer je?


Check de vacature en stuur je cv en motivatiebrief door naar j.jansen@telenet.be. Solliciteer voor zaterdag 14  januari 2023.

Aanmelden & Inschrijven voor het 1ste jaar secundair onderwijs

Op 28 maart 2022 starten de aanmeldingen voor leerlingen die zich willen inschrijven in het 1ste jaar secundair onderwijs - schooljaar 2022-2023.

Veel succes!

De nieuwe 2de graad binnen de modernisering van het secundair onderwijs:  het aanbod in de Drieklank-scholen

Infoavond Hoger Onderwijs - Start to study

Op de infoavond Hoger Onderwijs op 27 oktober 2021 in De Bosuil in Overijse kregen leerlingen & ouders een schat aan informatie over het Hoger Onderwijs en het maken van een goede studiekeuze. Kon je er niet bij zijn of wil je alles nog eens goed bekijken? Via Start to Study Drieklank vind je op het platform alle info terug. 

Zit je in het 6e jaar secundair? Studiekeuze? Denk ook aan de graduaatsopleidingen 

Het CLB helpt je kiezen

De website Onderwijskiezer brengt je een schat aan informatie maar ook het VCLB van Leuven heeft werk gemaakt van een uitgebreid aanbod aan studie-informatie en advies. Zo vind je in dit overzicht heel wat links naar interessante filmpjes. Klik maar eens bij Kiezen na 1 SO en Kiezen na 2 SO!

12 schoolprojecten in de Vlaamse Rand, waaronder het project van het Sint-Martinuscollege in Overijse & ZAVO Zaventem krijgen van de Vlaamse regering financiële steun. 

Op die manier worden 1344 extra plaatsen gecreëerd om het capaciteitstekort op te vangen. Het gaat om een investering van ruim 10 miljoen euro.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) deed een tijdje geleden een oproep om projecten in te dienen die extra plaatsen zouden creëren in de scholen van de Vlaamse Rand. 

Intussen is duidelijk welke projecten welk bedrag krijgen. In de Vlaamse Rand gaat het om onderwijszones:


”Ik deed een beroep op de lokale besturen van de onderwijszones Vilvoorde, Dilbeek en Halle om op zoek te gaan naar concrete projecten die het beste inspelen op het capaciteitstekort”, legt Ben Weyts uit. “Lokale bondgenoten zijn immers het beste geplaatst om in te schatten waar extra capaciteitsmiddelen het meeste goed doen.”

Wat scholengemeenschap Drieklank betreft, gaat er een bedrag van:

-  1.382.248 euro naar het Sint-Martinuscollege in Overijse (144 extra plaatsen);

-  928.266 euro naar ZAVO in Zaventem (132 extra plaatsen).

Via deze link, krijg je deskundige toelichting bij de toekenning van de subsidies om extra plaatsen te creëren door directeur Johan Vanloo van het Sint-Martinuscollege in Overijse op Ring-TV.

Aanmeldingsperiode 1ste jaar secundair onderwijs afgelopen 

De vrije inschrijvingen voor leerlingen die niet aangemeld zijn, starten op maandag 10 mei 2021 om 14 u.  Alle info vind je nog steeds op aanmelden.school

De capaciteit in onze scholen voor de inschrijvingen in het  1ste jaar 

Aantal deelnemende scholen aanmelden.school neemt toe!

Het aantal scholen in de (ruime) regio dat toetreedt tot het digitaal aanmeldplatform Aanmelden.school blijft  stijgen. Dat is zichtbaar op de kaart hieronder en is goed nieuws! Dit maakt de schoolkeuze overzichtelijker & eenvoudiger voor ouders & leerlingen. 

2020-2026 Scholengemeenschap Drieklank 2.0 zonder GITO Overijse

De gemeenteraad van Overijse heeft beslist dat het Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs (GITO) vanaf 1 september 2020, wanneer de nieuwe cyclus van 6 schooljaren scholengemeenschap van start zal gaan, niet langer deel zal uitmaken van scholengemeenschap Drieklank. We betreuren de uitstap maar wensen GITO Overijse een goede vaart.

De vier andere scholen van scholengemeenschap Drieklank, met name:

trekken verder de kaart van het vruchtbare samenwerkingsproject dat in 1999 het licht zag en ondertussen vorm gegeven heeft aan een enthousiast netwerk van intervisie en uitwisseling tussen de scholen. 

Scholengemeenschap Drieklank zal zich blijvend inzetten om vorm te geven aan:

Samen zullen we ons blijvend inzetten om de leerlingen warm en leerrijk onderwijs aan te bieden.

66 scholen uit Vlaams-Brabant en Mechelen in één digitaal aanmeldsysteem!

Samen sterk door samen aanmelden. Een voorbeeld van goede praktijk!

Voor onderwijsregio 'Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem' gaat het over de volgende scholen:

Op 17 december 2019 hebben 66 scholen uit Vlaams-Brabant en Mechelen formeel bevestigd dat zij voor de komende inschrijfperiode voor het secundair onderwijs kiezen voor een gezamenlijk digitaal aanmeldsysteem.

Ouders uit de regio die hun kind voor het schooljaar 2020-2021 willen inschrijven in het eerste jaar van deze secundaire scholen, melden zich vooraf aan op één centrale website. 

Digitaal aanmelden maakt kamperen in de weken voor de officiële inschrijfdatum overbodig. Met de keuze voor één gezamenlijk aanmeldpunt komt er ook een einde aan dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten en de bijhorende chaos en stress. Het volledige persbericht vind je via de voorgaande link.

RING TV wist het initiatief alvast naar waarde te schatten!

Wetenschap en techniek in het nieuws

(Herbekijk via de link achter de titel de reportage in "Het Journaal")

Meer en meer meisjes kiezen in het middelbaar onderwijs voor een technische, wiskundige of wetenschappelijke opleiding. Het gaat om een gestage stijging, maar dat "ze continu doorgaat, jaar na jaar, is voor mij het allerbelangrijkste", zegt een tevreden minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Met de STEM-monitor volgt de Vlaamse overheid de cijfers over de STEM-opleidingen op. STEM, een internationaal letterwoord, staat voor een waaier aan technische, wetenschappelijke en wiskundige opleidingen waarmee je later bijvoorbeeld ingenieur, wetenschapper, laborant of elektricien kunt worden.

"De Vlaamse arbeidsmarkt heeft nood aan meer mensen met een STEM-profiel", stellen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in een persbericht, naar aanleiding van de 5e editie van de STEM-monitor. "Met de toenemende digitalisering en technologisering zal die vraag alleen maar toenemen."

1 op 2 heeft STEM-diploma

Uit die jongste STEM-monitor blijkt dat wetenschappelijke en technische opleidingen in de lift zitten. Meer en meer jongeren in het middelbaar onderwijs kiezen voor zo'n opleiding, vooral in het algemeen secundair onderwijs (aso). Iets meer dan de helft van de leerlingen in het aso (55,5 % in het schooljaar 2017-2018) studeert nu af met een STEM-diploma. In het tso en bso is er ook een stijging, maar minder sterk dan in het aso. "Daar is nog wel wat werk aan de winkel", zegt Crevits.

En wetenschap en techniek zijn duidelijk ook geen jongenszaak meer, want ook alsmaar meer meisjes gaan overstag. In 6 jaar tijd is hun aandeel met 4 procent gegroeid. In de derde graad van het middelbaar onderwijs volgt nu bijna 1 op de 3 meisjes zo'n STEM-opleiding. Geen spectaculaire stijging weliswaar, het aandeel meisjes neemt langzaam toe. Maar net die gestage stijging stemt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tevreden. "Voor mij is het allerbelangrijkste dat de stijging continu doorgaat, jaar na jaar. Je ziet geen plotse piek of daling, maar een gestage stijging. Dus we kunnen daar wel tevreden mee zijn."

Uit de monitor blijkt ook dat van de meisjes die in het secundair onderwijs een STEM-diploma halen, 40 procent ook in het hoger onderwijs een technologische, wetenschappelijke of wiskundige opleiding volgt.

Doelstellingen 2020 in zicht

Bovenstaande cijfers bewijzen volgens Crevits dat het STEM-actieplan van de Vlaamse regering werkt: "STEM is een blijver in het onderwijslandschap." De cijfers wijzen er ook op dat de STEM-doelstellingen die Vlaanderen zich tegen 2020 had opgelegd, stilaan in zicht zijn en haalbaar zijn. Sommige daarvan zijn nu al gehaald.

"Ik ben blij dat uit de nieuwste resultaten van de STEM-monitor blijkt dat opnieuw meer jongeren – én meer meisjes – kiezen voor STEM in het secundair en in het hoger onderwijs", reageert minister van Werk Muyters. Maar, zo benadrukt hij, "het komt ook aan op een goede doorstroming naar onze arbeidsmarkt."

Herbekijk via de link achter de titel de reportage in "Het Journaal"


High tech news in scholengemeenschap Drieklank 

Regio Overijse, Tervuren, Zaventem

Vanaf schooljaar 2019-2020 zal de richting Industriële ICT niet alleen in GITO Tervuren maar ook in ZAVO Zaventem aangeboden worden. Op deze manier willen we een antwoord bieden op de schreeuw van de arbeidsmarkt om gekwalificeerd personeel én de toenemende interesse van de jeugd in dit domein. 

Meer inhoudelijke info over deze studierichting vind je via de link onderwijskiezer.be. 

Scholengemeenschap Drieklank is een samenwerkingsverband tussen 5 scholen in de regio Overijse, Tervuren, Zaventem:

Samen proberen deze scholen actief werk te maken van een maatschappelijk relevant en aantrekkelijk onderwijsaanbod in onze regio, met aandacht voor maatschappelijke noden. Het initiatief om de schouders te zetten onder een sterk ICT-aanbod zal bijgevolg niet verbazen.


Over CLB - Centra voor leerlingenbegeleiding

Elke school in Vlaanderen werkt samen met een CLB. Je kan terecht bij het CLB waarmee de school van jouw kind samenwerkt. Dat kan los van de school.

Naast het CLB biedt ook elke school leerlingenbegeleiding aan. Je kan dus rechtstreeks bij het zorgteam van jouw school terecht.

Meer info via:

https://www.vrijclb.be/

Alle leerlingen en ouders van de scholen van scholengemeenschap Drieklank (GITO O, GIITO T, HHC, SMO, ZAVO) zijn welkom bij het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Leuven.

Heb je vragen over leren, studiekeuze, gezondheid, gevoelens, gedrag of relaties? CLB-medewerkers helpen leerlingen, ouders en leerkrachten.

Zij zorgen ook voor medische onderzoeken en vaccinaties. Gratis, vertrouwelijk, onafhankelijk, in het belang van de leerling en met bijzondere zorg voor wie minder kansen krijgt.

VCLB Leuven werkt ook samen met de welzijns- en gezondheidsdiensten uit de regio.

Meer info via:

http://www.vclbleuven.be/index.php