Inschrijven in één van de scholen van Drieklank?
Surf voor meer info naar https://www.aanmelden.school/
Drieklank-brochure
Maken jullie in september 2024 de stap naar het Secundair Onderwijs?
Benieuwd naar wat daar allemaal bij komt kijken?
Wil je weten welke studiekeuzes je hebt in onze scholen?
Je vindt het allemaal in onze brochure!
Geslaagde editie 'Infoavond Hoger Onderwijs - Start to study' - 18 oktober 2023
We kunnen terugblikken op een talrijke opkomst in de Bosuil (Jezus-Eik) van zowel ouders als leerlingen, met zeer interessante uiteenzettingen van zowel de sprekers van UCLL, Odisee als KUL.
De algemene infosessie dompelde ons onder in de organisatie van het hoger onderwijs (BaMa-structuur, studievoortgang, leerkrediet, enz.), waarna zowel voor de ouders als voor de leerlingen een specifieke invulling voorzien was:
voor de ouders was er aandacht voor de ‘rol van de ouder’, met informatie over op kot gaan, studiekosten, je rol als ouders tijdens de studiekeuze en de studie van je zoon of dochter;
voor de leerlingen was er de mogelijkheid om twee proeflessen te volgen, wat hen in staat stelde om zich een beeld te vormen van de manier van lesgeven in het hoger onderwijs en van welk type opleiding hen het meest zou liggen.
Voor de 'universiteit' was er het volgende aanbod:
Z-wie? Z-wat? Z-scores in statistiek (prof. Johan Walrave, KU Leuven, economie en bedrijf)
Statistiek voor de sociale wetenschappen (prof. Cecil Meeusen, KU Leuven, politieke en sociale wetenschappen)
Voor de 'hogeschool':
Wondzorg van een oppervlakkige wonde: tips en tricks (Ineke Deconinck, UCLL, medische wetenschappen en gezondheidszorg)
English for Business Management: marketing & supply chain (Birgit Van Vreckem, Odisee, economie en bedrijf)
Op de START TO STUDY website kan je filmpjes bekijken die de inhoud van de presentatie van de Infoavond Hoger Onderwijs Drieklank in woord en beeld brengen, lesfragmenten bekijken, nuttige links, brochures en infomomenten opzoeken ... of contactgegevens van de instellingen terugvinden als je een vraag hebt. Leerlingen en ouders kunnen dit platform tot het einde van het schooljaar raadplegen.
Handige tools bij de overstap naar het Hoger Onderwijs
De brochure Wat na het secundair onderwijs? biedt een handig overzicht van het Hoger Onderwijs-landschap.
Een overzicht van het opleidingsaanbod van de verschillende instellingen vind je via de link Wat kan je waar studeren in het Vlaamse Hoger Onderwijs?
Om het opleidingsaanbod te verkennen, kan je uiteraard ook Onderwijskiezer - Hoger Onderwijs gebruiken. Daar kan je via verschillende methoden zoeken naar opleidingen: alfabetisch, per opleidingstype, via schoolvakken, trefwoorden, belangstellingsdomeinen... De verschillende zoekmethoden worden kort voorgesteld in deze ingesproken presentatie (VCLB).
Leraar worden? Jongeren die later graag zelf voor de klas willen staan, kunnen verschillende trajecten overwegen:
een (verkorte) educatieve bacheloropleiding, een (verkorte) educatieve masteropleiding, een educatieve graduaatsopleiding ... Via de website www.vlaanderen.be/lesgeven-is-alles-geven probeert de overheid jongeren (en anderen) warm te maken voor een job in het onderwijs.
Als je je studiekeuzeproces wil versterken kan je ook gebruik maken van Columbus. Deze tool reikt handvaten aan die je kan inzetten bij je zoektocht naar een passende richting.
Syntra-opleidingen:
een interessant alternatief voor leerlingen die na het secundair onderwijs nog wel willen verder studeren, maar die zich minder aangesproken voelen door het hoger onderwijs;
een ruim aanbod van ondernemerschapstrajecten binnen verschillende sectoren;
keuze tussen voltijdse dagopleidingen, avondopleidingen en kortere bijscholingen en trainingen.
In de volgende ingesproken presentatie worden ook de Syntra-opleidingen voorgesteld. Ook op Onderwijskiezer kan je een overzicht raadplegen van Syntra-opleidingen...
Studiekeuzestress? Niet nodig (-;
Ga je volgend schooljaar naar het Secundair Onderwijs en zit je nog met vragen of twijfels? Bekijk dan zeker deze info!
Zij gaan ervoor!! - promotiecampagne zorgrichtingen in de arbeidsmarktgerichte finaliteit
Ga ook jij voor een job in de zorgsector? Loop dan zeker eens langs bij GITO Tervuren, SMO of ZAVO voor meer info over de zorgopleidingen in de finaliteit Arbeidsmarkt:
- Zorg en welzijn (2de graad),
- Verzorging (3de graad)
- Kinderzorg of Thuis- en bejaardenzorg (specialisatiejaar)
- Verzorgende/Zorgkundige duaal
Bekijk de video via onderstaande Facebook-link!
behoren tot niveau van het hoger beroepsonderwijsonderwijs (HBO5);
zijn erg praktijkgericht: bereiden voor op een welbepaald beroep en richten zich op de arbeidsmarkt;
zijn minder theoretisch dan (professionele) bacheloropleidingen: de theorie staat altijd in functie van de praktijk;
zijn sterk gericht op werkplekleren: het aanleren en toepassen van competenties in reële werksituaties;
hebben niveau 5 binnen de Vlaamse kwalificatiestructuur, waarmee ze zich situeren tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en een bacheloropleiding (niveau 6) in;
leiden naar een graduaatsdiploma. Met een graduaatsdiploma op zak kan je via een verkort traject ook een bachelordiploma behalen;
worden uitgedrukt in studiepunten, die de omvang van de opleiding weergeven. Er zijn graduaatsopleidingen van 90 of 120 studiepunten.
Het CLB helpt je kiezen
De website Onderwijskiezer brengt je een schat aan informatie maar ook het VCLB van Leuven heeft werk gemaakt van een uitgebreid aanbod aan studie-informatie en advies. Zo vind je in dit overzicht heel wat links naar interessante filmpjes. Klik maar eens bij Kiezen na 1 SO en Kiezen na 2 SO!
12 schoolprojecten in de Vlaamse Rand, waaronder het project van het Sint-Martinuscollege in Overijse & ZAVO Zaventem krijgen van de Vlaamse regering financiële steun.
Op die manier worden 1344 extra plaatsen gecreëerd om het capaciteitstekort op te vangen. Het gaat om een investering van ruim 10 miljoen euro.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) deed een tijdje geleden een oproep om projecten in te dienen die extra plaatsen zouden creëren in de scholen van de Vlaamse Rand.
Intussen is duidelijk welke projecten welk bedrag krijgen. In de Vlaamse Rand gaat het om onderwijszones:
Vilvoorde (Vilvoorde, Grimbergen, Kortenberg, Tervuren, Steenokkerzeel, Machelen, Huldenberg, Overijse, Zaventem, Hoeilaart, Kraainem en Wezembeek-Oppem)
Dilbeek (Dilbeek, Asse, Opwijk, Meise, Londerzeel, Ternat, Mechtem, Affligem, Wemmel en Kapelle-op-den-Bos)
Halle (Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Gooik, Herne, Pepingen, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Lennik en Linkebeek).
”Ik deed een beroep op de lokale besturen van de onderwijszones Vilvoorde, Dilbeek en Halle om op zoek te gaan naar concrete projecten die het beste inspelen op het capaciteitstekort”, legt Ben Weyts uit. “Lokale bondgenoten zijn immers het beste geplaatst om in te schatten waar extra capaciteitsmiddelen het meeste goed doen.”
Wat scholengemeenschap Drieklank betreft, gaat er een bedrag van:
- 1.382.248 euro naar het Sint-Martinuscollege in Overijse (144 extra plaatsen);
- 928.266 euro naar ZAVO in Zaventem (132 extra plaatsen).
Via deze link, krijg je deskundige toelichting bij de toekenning van de subsidies om extra plaatsen te creëren door directeur Johan Vanloo van het Sint-Martinuscollege in Overijse op Ring-TV.
Aantal deelnemende scholen aanmelden.school neemt toe!
Het aantal scholen in de (ruime) regio dat toetreedt tot het digitaal aanmeldplatform Aanmelden.school blijft stijgen. Dat is zichtbaar op de kaart hieronder en is goed nieuws! Dit maakt de schoolkeuze overzichtelijker & eenvoudiger voor ouders & leerlingen.
2020-2026 Scholengemeenschap Drieklank 2.0 zonder GITO Overijse
De gemeenteraad van Overijse heeft beslist dat het Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs (GITO) vanaf 1 september 2020, wanneer de nieuwe cyclus van 6 schooljaren scholengemeenschap van start zal gaan, niet langer deel zal uitmaken van scholengemeenschap Drieklank. We betreuren de uitstap maar wensen GITO Overijse een goede vaart.
De vier andere scholen van scholengemeenschap Drieklank, met name:
het Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs Tervuren (GITO Tervuren);
het Heilig Hartcollege Wezembeek-Oppem;
het Sint-Martinuscollege Overijse;
ZAVO Zaventem;
trekken verder de kaart van het vruchtbare samenwerkingsproject dat in 1999 het licht zag en ondertussen vorm gegeven heeft aan een enthousiast netwerk van intervisie en uitwisseling tussen de scholen.
Scholengemeenschap Drieklank zal zich blijvend inzetten om vorm te geven aan:
het onderwijsaanbod in de regio Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem;
een kwaliteitsvol studieaanbod binnen de scholen.
Samen zullen we ons blijvend inzetten om de leerlingen warm en leerrijk onderwijs aan te bieden.
66 scholen uit Vlaams-Brabant en Mechelen in één digitaal aanmeldsysteem!
Wetenschap en techniek in het nieuws
(Herbekijk via de link achter de titel de reportage in "Het Journaal")
Meer en meer meisjes kiezen in het middelbaar onderwijs voor een technische, wiskundige of wetenschappelijke opleiding. Het gaat om een gestage stijging, maar dat "ze continu doorgaat, jaar na jaar, is voor mij het allerbelangrijkste", zegt een tevreden minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Met de STEM-monitor volgt de Vlaamse overheid de cijfers over de STEM-opleidingen op. STEM, een internationaal letterwoord, staat voor een waaier aan technische, wetenschappelijke en wiskundige opleidingen waarmee je later bijvoorbeeld ingenieur, wetenschapper, laborant of elektricien kunt worden.
"De Vlaamse arbeidsmarkt heeft nood aan meer mensen met een STEM-profiel", stellen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) in een persbericht, naar aanleiding van de 5e editie van de STEM-monitor. "Met de toenemende digitalisering en technologisering zal die vraag alleen maar toenemen."
1 op 2 heeft STEM-diploma
Uit die jongste STEM-monitor blijkt dat wetenschappelijke en technische opleidingen in de lift zitten. Meer en meer jongeren in het middelbaar onderwijs kiezen voor zo'n opleiding, vooral in het algemeen secundair onderwijs (aso). Iets meer dan de helft van de leerlingen in het aso (55,5 % in het schooljaar 2017-2018) studeert nu af met een STEM-diploma. In het tso en bso is er ook een stijging, maar minder sterk dan in het aso. "Daar is nog wel wat werk aan de winkel", zegt Crevits.
En wetenschap en techniek zijn duidelijk ook geen jongenszaak meer, want ook alsmaar meer meisjes gaan overstag. In 6 jaar tijd is hun aandeel met 4 procent gegroeid. In de derde graad van het middelbaar onderwijs volgt nu bijna 1 op de 3 meisjes zo'n STEM-opleiding. Geen spectaculaire stijging weliswaar, het aandeel meisjes neemt langzaam toe. Maar net die gestage stijging stemt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tevreden. "Voor mij is het allerbelangrijkste dat de stijging continu doorgaat, jaar na jaar. Je ziet geen plotse piek of daling, maar een gestage stijging. Dus we kunnen daar wel tevreden mee zijn."
Uit de monitor blijkt ook dat van de meisjes die in het secundair onderwijs een STEM-diploma halen, 40 procent ook in het hoger onderwijs een technologische, wetenschappelijke of wiskundige opleiding volgt.
Doelstellingen 2020 in zicht
Bovenstaande cijfers bewijzen volgens Crevits dat het STEM-actieplan van de Vlaamse regering werkt: "STEM is een blijver in het onderwijslandschap." De cijfers wijzen er ook op dat de STEM-doelstellingen die Vlaanderen zich tegen 2020 had opgelegd, stilaan in zicht zijn en haalbaar zijn. Sommige daarvan zijn nu al gehaald.
"Ik ben blij dat uit de nieuwste resultaten van de STEM-monitor blijkt dat opnieuw meer jongeren – én meer meisjes – kiezen voor STEM in het secundair en in het hoger onderwijs", reageert minister van Werk Muyters. Maar, zo benadrukt hij, "het komt ook aan op een goede doorstroming naar onze arbeidsmarkt."
Herbekijk via de link achter de titel de reportage in "Het Journaal"
High tech news in scholengemeenschap Drieklank
Regio Overijse, Tervuren, Zaventem
Vanaf schooljaar 2019-2020 zal de richting Industriële ICT niet alleen in GITO Tervuren maar ook in ZAVO Zaventem aangeboden worden. Op deze manier willen we een antwoord bieden op de schreeuw van de arbeidsmarkt om gekwalificeerd personeel én de toenemende interesse van de jeugd in dit domein.
Meer inhoudelijke info over deze studierichting vind je via de link onderwijskiezer.be.
Scholengemeenschap Drieklank is een samenwerkingsverband tussen 5 scholen in de regio Overijse, Tervuren, Zaventem:
GITO Tervuren;
GITO Overijse;
Sint-Martinuscollege Overijse;
Heilig-Hartcollege Tervuren;
ZAVO Zaventem.
Samen proberen deze scholen actief werk te maken van een maatschappelijk relevant en aantrekkelijk onderwijsaanbod in onze regio, met aandacht voor maatschappelijke noden. Het initiatief om de schouders te zetten onder een sterk ICT-aanbod zal bijgevolg niet verbazen.
Over CLB - Centra voor leerlingenbegeleiding
Elke school in Vlaanderen werkt samen met een CLB. Je kan terecht bij het CLB waarmee de school van jouw kind samenwerkt. Dat kan los van de school.
Naast het CLB biedt ook elke school leerlingenbegeleiding aan. Je kan dus rechtstreeks bij het zorgteam van jouw school terecht.
Meer info via:
Alle leerlingen en ouders van de scholen van scholengemeenschap Drieklank (GITO O, GIITO T, HHC, SMO, ZAVO) zijn welkom bij het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Leuven.
Heb je vragen over leren, studiekeuze, gezondheid, gevoelens, gedrag of relaties? CLB-medewerkers helpen leerlingen, ouders en leerkrachten.
Zij zorgen ook voor medische onderzoeken en vaccinaties. Gratis, vertrouwelijk, onafhankelijk, in het belang van de leerling en met bijzondere zorg voor wie minder kansen krijgt.
VCLB Leuven werkt ook samen met de welzijns- en gezondheidsdiensten uit de regio.
Meer info via: