TrashTuesday

Wil jij ook binnen jouw organisatie reuring creëren rondom het thema digitale transformatie? Bekijk dan de prikkelende TrashTuesday's en laat je inspireren!

TrashTuesday's zetten collega's en andere geïnteresseerden op een prikkelende wijze aan het denken, dwingt hen om een keuze te maken en kan daarmee helpen het gesprek over "digitale transformatie" aan te wakkeren. (Sommige) stellingen zijn tevens te gebruiken in online brainstormsessies als "luchtige" kennismaking.


"De digitale transformatie maak je samen door. En de beste ideeën ontstaan samen!"


Alleen en kil of samen en smerig?

Het eerste dilemma neemt ons direct mee naar de vuilnisbelt; daar waar het weggooien echt gebeurt.


In dit dilemma word je voor een onmogelijke keuze gesteld waarbij het belang van fysiek samenwerken op de proef wordt gesteld. Hoe belangrijk vind jij het om met je collega's samen te komen? Zou jij zelfs op een smerige plek als de vuilnisbelt willen zitten zolang je maar samen kunt zijn?

Daag je collega's uit om hier over na te denken. Wat is fysiek samenkomen jou nu echt waard? En in hoeverre heb je elkaar nu echt nodig?


"Weg met e-mail. Volgens mij gaan acties een stuk efficiënter zonder mailverkeer"


Afscheid nemen van het 'gebruikelijke-gemak'

Een wereld zonder e-mail of excel is vandaag de dag bijna niet in te denken. Voor velen zijn dit tools die dagelijks gebruikt worden. E-mails vergemakkelijke communiceren, en met excel kunnen overzichten gecreëerd worden die waardevol zijn in het structureren van je werk en dagelijks leven.

Toch zou eens overwogen kunnen worden of e-mailen niet gewoon de deur uit zou kunnen! Tegenwoordig is een appje sturen, of chatten in Teams toch veel gemakkelijker dan weer een nieuwe bijdrage aan die al overvolle mail box? Aan de andere kant zit e-mailen zo ingebakken in ons systeem, kun je er eigenlijk wel zonder?


Zouden we niet gewoon afscheid moeten nemen van excel; een minder gebruikt programma. Echter, hoe gaan we dan die mooie gestructureerde documenten aanmaken, waar we vandaag de dag toch wel behoefte aan hebben?


"Privacy is een groot goed, als ik wat hobbels moet nemen om mijn privacy te verzekeren dan doe ik dat graag!"


De waarde van privacy

Privacy is iets wat in het digitale tijdperk 'lastiger' te waarborgen is. Waar je 'vroeger' misschien nog redelijk gemakkelijk off the radar kon gaan, ben je nu continu beschikbaar en digitaal in het zicht. Toch is zitten er veel voordelen aan alle digitale gemakken. Wat ben je bereid om op te geven en in hoeverre probeer je je privacy te beschermen?


In dit dilemma worden 'gebruikers gemak' en de waarde van 'privacy' tegenover elkaar gezet. Ga je voor het beschermen van je privacy of kies je voor digitale innovatie en het vergroten van je gebruikersgemak, terwijl je leven daarmee een stuk meer bloot wordt gelegd?

Hoe opgeruimd wil jij eigenlijk zijn?

Dit vraagstuk trekt de lezer even los van 'digitalisering' en de 'werkvloer' en laat men terug gaan naar de basis. Als we moeten starten met stoppen, moeten we eerst ook onderkennen of we eigenlijk wel echt in staat zijn om te stoppen. In hoeverre kan jij eigenlijk gemakkelijk iets weggooien?


Veel mensen hebben moeite met afstand nemen van dingen, maar waar komt dit eigenlijk door? Ga het gesprek aan door jezelf de keuze te laten maken tussen twee uiterste. Behoud jij liever ALLES wat je aanschaft, of gooi jij liever alle weinig gebruikte spullen direct weg?

Ga de discussie aan en vraag vooral door: wat zit er achter de angst voor weggooien of de angst voor te veel spullen?


"Minder spullen = meer opgeruimd, zowel fysiek als mentaal voor je geest!"


De efficientie van tekst of de persoonlijkheid van beeld?

Communicatie is KEY als het gaat om samenwerken. Maar hoe verloopt die communicatie nu eigenlijk sinds we het allemaal digitaal moeten doen? Geen fysieke gesprekjes meer bij het koffiezetapparaat en geen grote gezamenlijke meetings. Alles gaat nu online.


Hopelijk gaat dit met de tijd weer veranderen, maar digitaal vergaderen en samenwerken blijft. Zonder twijfel. Ga daarom eens nadenken hoe jij en je collega's het liefst online in contact zouden blijven, en dwing jezelf een keuze te maken tussen deze uiterste. Is voor jou video-bellen en elkaar online kunnen blijven zien en spreken belangrijker, of is dit volgens jou ondergeschikt aan efficiëntie en snelle communicatie? Het een kost wat meer tijd maar voelt misschien persoonlijker; het ander is efficient en snel maar brengt je in een eenzamere situatie thuis. Wat wordt het?


"Eigenlijk neig ik naar chatten vanwege de efficiëntie daarvan, maar als ik denk aan werkgeluk is (video)bellen toch wel heel belangrijk... "


Multitasken - een goede of slechte ontwikkeling?

Video-bellen is het nieuwe vergaderen. Aansluitend op het vorige dilemma, gaan we hier door op prefereerbaar video-bel gedrag van mensen. Video-bellen biedt mogelijkheden: multitasken wordt gemakkelijker omdat je toch even snel op dat e-mailtje reageert of 'stiekem' je whatsappjes bijwerkt. Tegelijkertijd zit hier een keerzijde aan: door continu te multi-tasken kost videobellen vele malen meer energie en ben je aan het einde van de dag enorm gaar.


Wat nou als je je 'verplicht' moet focussen en je meldingen pas binnenkrijgt na je vergadering?


In dit dilemma moet je een keuze maken voor multi-tasken maar uitgeput zijn na een dag werk, en volledige focus en afkadering van waar je mee bezig bent. Wat is in jou ogen uiteindelijk belangrijker?


"De digitale wereld maakt multitasken erg gemakkelijk en verleidelijk maar we overzien soms niet de negatieve gevolgen die het heeft op onze energie op een dag en de manier waarop we focus verliezen tijdens belangrijke besprekingen!"



"Volgens mij was de uitkomst van de brainstorm duidelijk: begin bij jezelf! En dat mag best ingrijpend zijn - dan start je in ieder geval het gesprek en creëer je bewustzijn..."


Waar begint het allemaal?

Na de brainstorm hebben we op basis van de resultaten een 'nieuwe' Trash Tuesday gemaakt. Uit de brainstorm kwam naar voren dat de 'start' van digitale transformatie en vooral van het weggooien van bepaalde tools nog lastig blijkt te zijn. Waar begin je? Start je bij wat in jouw ogen weg moet, of ga je het gesprek aan en probeer je tot een gezamenlijk besluit te komen? Dit dilemma prikkelt de lezer om na te denken over efficientie vs collegialiteit.