PROJECTE D'ECOALDEA ORFANAT 



Districte de Kitu, Kènia



De l'1 de juliol al 31 d'agost


Amics de Nyumbani

Perfil:

Estudiants de més de 21 anys.

Dos perfils: estudiants de l'àmbit sanitari (infermeria, medicina i fisioteràpia) i de l'àmbit de la gestió empresarial. 

Places:

8

Lloc:

Nyumbani Village, districte de Kitui, comtat de Kitui, Kenia.

Dates:

Juliol i agost. Les dates concretes es decideixen una vegada seleccionat el grup de voluntaris/es, en funció de les necessitats del projecte, dels calendaris acadèmics i de les alternatives que hi hagi.

Idioma:

Anglès

*Idioma en què es desenvoluparà el projecte.

Testimoni de participants:


Un estudiant de 1r de Màster d'enginyeria industrial + ADE ens explica...

"Treballant a Nyumbani he utilitzat no només els coneixements apresos a la carrera sinó també els valors apresos durant la meva vida, combinant-los per crear una feina que s'implementés, ajudant els més de mil nens que hem tingut l'oportunitat de conèixer durant la nostra estada a Nyumbani Village En definitiva, estem aquí per ajudar i ser ajudats, hem de ser conscients que no tots tenim els mateixos obstacles en el camí, per això cal intentar ajudar, acompanyar i millorar en tot el que un pugui , per deixar el món una mica millor del que ens ho hem trobat, una mica més humà. Un món on tots caminem pel mateix camí, ajudant-nos els uns als altres."  

Identificació del projecte i de l'activitat:

Nyumbani és una organització kenyana que atén nens i nenes orfes i/o amb VIH. Nyumbani Village, el lloc on es desenvolupa el projecte, és un ecoaldea-orfenat que acull 1.000 nens i nenes en situació d'orfandat per causa del VIH i 100 avis i àvies. Se situa al districte de Kitui, al comtat del mateix nom, al sud del país. Opera des del 2006 amb la intenció de generar oportunitats justes de futur a la seva població i de desenvolupament sostenible al seu entorn.

El projecte es desenvolupa en un ecoaldea-orfenat que pertany administrativament al districte de Kitui, capital del comtat de mateix nom a 180 quilòmetres a l'est de Nairobi, i ofereix diferents possibilitats de col·laboració: educació formal i no formal, atenció a necessitats socials, atenció sanitària, activitats mediambientals, activitats productives i de suport a microemprendiments per a nois i noies que acaben la seva estada a l'orfenat, projectes sostenibles de generació d'energia, construcció, activitats lúdiques per als nens durant les vacances, etc.

La convocatòria per a l'estiu del 2024 està adreçada a alumnes de dos perfils acadèmics diferents: estudiants de l'àmbit sanitari (infermeria, fisioteràpia, medicina) i de l'àmbit de la gestió empresarial. Cadascun dels dos equips, a més de col·laborar en activitats comunes de voluntariat vinculades al benestar dels nens i nenes i dels avis i àvies que viuen al llogaret, planificarà prèviament i desenvoluparà en terreny una tasca concreta:

 

Les tasques assignades a cada voluntari o voluntària estaran vinculades a la seva pròpia formació acadèmica i s'espera que reforcin les capacitats i/o els mitjans de què disposa el llogaret i el seu equip de professionals per prestar un millor servei als seus habitants. D'altra banda, la interacció i la convivència de l'equip de voluntaris amb els nens i les nenes i amb els avis i les àvies tenen un valor en si mateix d'intercanvi i estima mutu.

El Llogaret és una comunitat autosostenible i autogestionada per als orfes i avis que s'han quedat enrere per la “pèrdua generacional” que ha causat la pandèmia de la SIDA. El Llogaret pretén formar una nova unitat familiar integrada pels nens orfes que viuen amb els avis (grup vulnerable i sense recursos), exercint aquests últims com a cuidadors. El llogaret acull 1.000 nens i nenes.

L'Aldea compta amb un conjunt d'infraestructures que permeten el desenvolupament adequat de la comunitat: habitatges per a entre 6 i 12 nens i avis, un centre comunitari, una escola bressol, una escola primària, un col·legi de secundària, un centre politècnic, un centre de salut, una unitat administrativa de policia, una casa de convidats, camps de joc, un hort comú i una xarxa de camins i carreteres.

La seva visió engloba satisfactòriament tres grans objectius: reduir la pobresa a la comunitat, ser una comunitat autosostenible i ser respectuosos amb el medi ambient.

L'horari habitual de feina és de 8 del matí a 5 de la tarda de dilluns a divendres. Els caps de setmana són lliures, però els voluntaris hauran de consultar per a desplaçaments fora del llogaret particularment si són a zones allunyades i suposen no pernoctar-hi.

Descripció de les persones beneficiàries:

Els nens i nenes en situació d'orfandat per causa del VIH, i els seus avis i àvies, que viuen junts a l'Ecoaldea orfenat.

Formació prèvia:

Tots els estudiants seleccionats per al programa VOLA rebran formació comuna per a la participació a les activitats de voluntariat.

Consulta LA TEVA UNIVERSITAT als següents links per conèixer les dates de formació, el lloc i les condicions de la mateixa. No t'oblidis d'apuntar-te-les al teu calendari. Aquesta formació és obligatòria i forma part del projecte. 

Acompanyament a terreny:

L'acompanyament en terreny serà realitzat per la pròpia organització durant tot el projecte, així com per una persona de les universitats convocants que acompanyarà l'experiència en terreny.

Allotjament i manutenció:

L'Aldea disposa d'una casa per a voluntaris i voluntàries on es poden allotjar fins a 16 persones alhora. Cada voluntari o voluntària pot tenir la pròpia habitació o pot haver de compartir-la amb una altra persona (les habitacions són per a dues). Cada habitació té bany propi, però sense grans comoditats. Durant algunes hores al dia hi ha aigua corrent que pot ser utilitzada per a la neteja personal i el rentat de la roba. Hi ha electricitat, però funciona a través de panells solars de manera que, si no fa sol, probablement hi hagi dies que no hi hagi llum ni electricitat. Hi ha mitjans de transport local per arribar fins a les poblacions veïnes, però són limitats. Per traslladar-se fora del llogaret cal coordinar-se amb el personal responsable.

 El cost per voluntari i mes a pagar a Nyumbani per allotjament i manutenció serà de l'entorn dels 400€, 800 en total pels dos mesos d'estada. Quantitat a confirmar en funció del tipus de canvi aplicable. Cada voluntari/ària haurà d'aportar individualment aquesta quantitat per sufragar les despeses del lloguer i la manutenció. Les quantitats finals es comunicaran prèviament a l'arribada, així com la forma de pagament.

La informació sobre la possibilitat i condicions de suport econòmic a aquests conceptes la trobaràs a continuació, consultant LA TEVA UNIVERSITAT:

Transport:

L'estudiant assumeix la gestió i el pagament dels trasllats al lloc d'intervenció, i ha d'informar la universitat de referència del projecte sobre la data i l'hora d'arribada amb, com a mínim, 15 dies d'antelació.

L'avió, anada i tornada, costa entre 500 i 700 euros, depèn de quan es contracti. A més, Kenya exigeix ​​un visat que costa 51$. D'altra banda, la vida al Village és força austera, no s'haurien de necessitar més de 150 € al mes, sense comptar amb regals o souvenirs, i només per a despeses personals. Tot i això, si es planeja viatjar després cal tenir en compte que el turisme a Kenya és molt més car que viure en una comunitat local. Convé informar-se prèviament sobre les destinacions, les activitats i el cost.

Universitat de referència del projecte:

Universidad Pontificia Comillas (Carlos Prieto Dávila).