ECOLOGIA INTEGRAL I JUSTÍCIA SOCIOAMBIENTAL


Valladolid, Espanya


Del 12 de juliol al 20 de juliol

Inea

Perfil:

Hi pot participar qualsevol estudiant amb interès personal i/o professional a descobrir i conèixer una manera de participar a la societat des de criteris d'ecologia integral, participació comunitària i justícia social. Es requereixen unes habilitats suficients per a la feina voluntària amb menors i adolescents en àmbits de suport educatiu i educació no formal.

Places:

15

Lloc:

INEA, Camí Vell de Simancas km 4,5, 47008 Valladolid.

Dates:

Del 12 de juliol al 20 de juliol

Idioma:

Només cal entendre i poder fer-se entendre en castellà.

*Idioma en què es desenvoluparà el projecte.

Testimoni de participants:

Una estudiant del Màster de Psicologia de la Universitat de Lumsa ens explica...

"A través d´aquesta experiència, m´emporto a casa una gran quantitat de coneixements i antecedents culturals que m´han permès apreciar i comprendre la veritable importància del medi ambient amb tots els seus diferents problemes. Els temes proposats en el projecte són molt actuals i importants, especialment en els temps que vivim. Gràcies a aquesta experiència, vaig poder tractar temes en l'àmbit de la consciència ecològica, però també apropar-me a diferents persones i temes socials. L'atenció a la persona ho és tot, la base de tota relació i benestar, tant individual com col·lectiu. És un projecte dinàmic i complet, en línia amb els meus valors."

Identificació del projecte i de l'activitat:

Més enllà de l'activitat docent del centre universitari, fortament compromesa amb una agricultura i una alimentació més sanes i sostenibles i una aposta de fons per l'agroecologia, INEA té en marxa diversos projectes que busquen posar les seves capacitats al servei del seu entorn social. A les 28 hectàrees de la Finca Ecològica d'INEA es desenvolupa el projecte d'Horts Ecològics, que se cedeixen a persones jubilades. INEA també compta amb el projecte Ecologia i Acollida Ana Leal, on s'integra l'Escola de Transició Ecològica. La convivència i el treball compartit es fa en el context d'aquesta comunitat en què participa gent molt diversa, incloent-hi famílies migrants en procés de construcció de vida autònoma. INEA col·labora a més amb diverses institucions locals: La botiga Come Sano Come Justo, la seu local d'Entreculturas i la Xarxa Íncola, que recolza de forma integral persones en situació vulnerable.


Hi ha molts esdeveniments que ens criden l'atenció sobre la nostra forma de vida moderna: les cimeres climàtiques, l'Encíclica Laudato Si, els ODS, etc. Hi ha realitats que s'imposen davant dels nostres ulls: migracions, canvi climàtic, catàstrofes, pobresa, contaminació, pandèmies, escassetat d'energia… Tot això mereix de la nostra part una petita resposta que passa per qüestionar el nostre mode de vida i el de la societat a la que participem partint de l'experiència de tenir una setmana per viure d'una altra manera. Tot això amb l'esperança que aquesta curta experiència ens torni a la nostra vida ordinària amb ganes de construir, com a joves, alternatives que siguin per a tots, per a un món millor i més just.


La problemàtica que els estudiants estaran recolzant és l'abordatge de les nostres vides des d'una ecologia integral. Una experiència de vida i servei en un context ecològic de vida: menjars, vida compartida, austeritat, feina, convivència. En relació amb gent gran i nens. Vida i aprenentatge, teoria i pràctica, reflexió i acció. Trobada amb la natura. Oberts a formes de vida alternatives i una sensibilització per la justícia socioambiental.


Què farem?

- Voluntariat social mitjançant classes de suport a infants i adolescents migrants.

- Col·laboració en una finca agrícola ecològica.

– Formació i sensibilització en ecologia.

- Convivència i coneixement dun grup divers de persones.

- Col·laboració a la casa on es conviu.


Aquest projecte inclou servei a les necessitats de l'entorn (infants i adolescents migrants) i a les de la comunitat de la Finca Ecològica, col·laboració i convivència i, tot emmarcant, un procés de reflexió personal i col·lectiva al voltant de la nostra manera d'estar al món a partir de lexperiència viscuda. Servir i col·laborar, però també formar-nos, pensar i projectar-nos cap al futur.


Horari dactivitat: Tot el dia. Activitats de voluntariat social al matí i de voluntariat ecològic i formació a la tarda. Col·laboració per torns a les tasques comunes. Sortides ludicoformatives el cap de setmana.


Quan?: Del dilluns 12 de juliol al sopar al dissabte 20 de juliol a l'esmorzar.


Se sol·licitarà el certificat de delictes de naturalesa sexual o equivalent.

Descripció de las persones beneficiàries:

La convivència i el treball compartit es fa en el context d'aquesta comunitat en què participa gent molt diversa, incloent-hi famílies migrants en procés de construcció de vida autònoma. S'atendrà a les necessitats dels infants i els adolescents migrants de l'entorn ia les de la comunitat de la Finca Ecològica.

Formació prèvia:

Tots els estudiants seleccionats per al programa VOLA rebran formació comuna per a la participació a les activitats de voluntariat.

Consulta LA TEVA UNIVERSITAT als següents links per conèixer les dates de formació, el lloc i les condicions de la mateixa. No t'oblidis d'apuntar-te-les al teu calendari. Aquesta formació és obligatòria i forma part del projecte. 

Acompanyament a terreny:

L'acompanyament a terreny serà realitzat per la pròpia organització durant tot el projecte, així com per una persona de les universitats convocants que acompanyarà l'experiència en terreny.

Allotjament i manutenció:

L'allotjament i la convivència són a les pròpies instal·lacions del centre, a la Casa d'Ecologia i Acollida Ana Leal. Cada voluntari disposa de la seva pròpia habitació individual o compartida, i els àpats, de producció ecològica, són compartits.

La informació sobre la possibilitat i condicions de suport econòmic a aquests conceptes la trobaràs a continuació, consultant LA TEVA UNIVERSITAT:

Transport:

L'estudiant assumeix la gestió i el pagament dels trasllats al lloc d'intervenció, i ha d'informar la universitat de referència del projecte sobre la data i l'hora d'arribada amb, com a mínim, 15 dies d'antelació.

Universitat de referència del projecte:

Universidad Pontificia Comillas (María Iglesias Martínez).