Visie en doelgerichtheid
Onze zorgvisie vloeit voort uit het pedagogisch project van de school. We streven naar een duidelijke en transparante visie die onze wegwijzer is in het zorglandschap. Een visie en een zorgwerking die ieder teamlid kan onderschrijven en waarbij iedereen weet waarover het gaat. We werken vanuit de ervaring van kinderen waarbij we geloven dat groot leert van klein en klein leert van groot. Centraal staat het bevorderen van zelfsturing, met veel respect en medezorg voor elkaar. Een veilig klasklimaat is de motor van alles, waarbij kinderen weten dat ze vanuit hun eigenheid en context uit hun fouten kunnen en mogen leren. Onze zorg willen we uitwerken in een duidelijke leerlijn voor alle kinderen, zowel de sterken, middengroep als de zwakken. De zorgleerkrachten verdiepen zich in de werking van leerlingvolgsysteem en ze streven ernaar om ieders talenten (van collega’s en die van de kinderen) gericht in te zetten. We werken aan acties die kaderen in een groter geheel en waarbij de opdracht en de rol van zorgleerkrachten en zorgcoördinator duidelijk gestructureerd en omlijnd zijn door een functieomschrijving en haalbare taakbelasting. Op elke PV geven ze feedback aan het team over hun werking. Vanuit een open communicatie stuurt de zorgcoördinator het zorgteam aan. Samen zorgen ze voor een optimale werking naar de rest van het team, de ouders , het CLB en andere externe zorgverstrekkers toe. De vergaderingen van het zorgteam omvatten de totale zorg op school en zijn structureel ingepland.
Hoge betrokkenheid
We willen de zorg niet meer evenredig maar vraaggestuurd organiseren afhankelijk van de noden van de leerlingen. In elke klasgroep wordt zorgvuldig en flexibel bekeken waar de meeste zorg nodig is. Het plannen van structureel en efficiënt overleg tussen klasleerkrachten en zorgteam wordt als belangrijk en na te streven ervaren. Kinderen bespreken, strategieën bepalen, voorbereiden van oudercontacten, IHP’s maken, vervangingen plannen van en door zorgleerkrachten, … zijn maar een greep uit de vele zorgtaken van alle teamleden.
Samenwerken
Samen wordt er gezocht naar de aanpak van specifieke onderwijsbehoeften van onze kinderen. We maken tijd om dit tijdens (beperkt) formeel en informeel overleg met de zorgleerkracht, tijdens een MDO, een oudercontact, maar ook met ander betrokken collega’s te bespreken. We trachten ons niveauoverschrijdend overleg over de belangrijke overgangsmomenten in de basisschool zo concreet mogelijk te organiseren. We streven naar een transparante communicatie met alle partners en proberen ouders zoveel mogelijk te betrekken bij het overleg. Na functioneringsgesprekken en in overleg met het team wordt op de plannings-PV verantwoord hoe we in onze school middelen en lestijden in functie van het zorgbeleid aanwenden. Via ouder-infomomenten, de nieuwsbrief en de website willen we ouders vanuit onze visie hierover informeren.
Reflectie en zelfevaluatie
Als team staan we open voor invloeden en suggesties van buitenaf en stellen ons zorgbeleid voortdurend in vraag. Op elke PV werken we aan zorg en zoeken we hoe het beter kan. Via het PDCA–model controleren we de acties van het zorgplan. Op deze manier proberen we te beoordelen of we goede acties inplannen en of we die goed doen voor de kinderen en klasleerkrachten. Het zorgteam bewaakt de uitvoering en evaluatie van de acties en koppelt bevindingen en resultaten terug naar het team. We streven er naar om op zoek te gaan naar een efficiënt evaluatiesysteem waarbij we als leerkracht kunnen reflecteren op ons eigen handelen en dit kunnen versterken.
Zorg voor vernieuwing
We herkennen inhoudelijke noden op onze school en dromen ervan in de toekomst mogelijke antwoorden te vinden op:
M-decreet
Grens van zittenblijvers
Stimulatie sterke kinderen
Meer tijd voor overleg
Zorgleerkrachten “overal” inzetten …
Professionalisering
Schoolinterne expertise voor leer- of ontwikkelingsproblemen wordt nog niet optimaal doorgegeven. Niet iedereen is op de hoogte van wie wat doet en/of heeft gedaan. Er is voldoende ruimte voor individuele vormingsnoden van elke leerkracht voor wat zorg betreft. Er is nog werk aan de winkel in het beter bekend maken van de nascholingen. Het concept van schoolinterne (of externe) collegiale visitatie wensen we in de toekomst te integreren in de werking. Er is nood om bij elkaar te gaan kijken naar de aanpak van binnenklasdifferentiatie. De mogelijkheden voor het gebruik van een gerichte kijkwijzer worden in overweging genomen.
Verantwoordelijkheid en leiderschap
Op het einde van het schooljaar wordt er na grondig overleg bepaald wie verantwoordelijk is voor de extra zorglestijden van het volgend schooljaar. We streven ernaar om de juiste persoon op de juiste plaats in te zetten. We proberen zoveel mogelijk ervaren leerkrachten met veel expertise halftijds in de klas en in een zorgambt te plaatsen. Een zorgplan wordt uitgewerkt en voorgesteld op de eerste vergadering van het nieuwe schooljaar. De afspraken rond het zorgbeleid worden opgenomen in het SWP en in een duidelijke zorgstructuur gegoten. Hierdoor is het voor iedereen helder welke taken de zorgteamleden op zich nemen. Ook zorgprocedures (gekoppeld aan het zorgcontinuüm) trachten we in hanteerbare schema’s (beslisboom) te zetten.
Het leren van leerlingen
Door onze zorgacties zoveel mogelijk UDL-proof te maken, proberen we tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van elk kind (ook het leerbedreigde). We zijn fier op onze positieve aanpak en zetten in op welbevinden en betrokkenheid om zo tot het echte leren te komen. Alle talenten krijgen de kans om te ontwikkelen.