Föreläsningar & kurser

FÖRELÄSNINGAR, WORKSHOPS OCH KURSER

Jag finns tillgänglig för föreläsningar, workshops och kurser. Tillsammans med dig utformar vi alltid utbildningen efter era behov och önskemål. Vi kan också sätta ihop program som passar bra för t.ex. en kollovecka eller kanske en teambuildingdag. Nedan finns exempel på olika ämnen som jag ofta föreläser om eller utbildar i, men jag skräddarsyr också nya upplägg inom mitt kompetensområde efter önskemål. Om du har idéer om ett ämne men är osäker om det ligger inom mitt område Hör då gärna av dig så tar vi det där ifrån.

Många ämnen passar bra att ha som föreläsning på 2–4 timmar. Man kan även lägga upp relevanta ämnen som en intensivkurs över en dag, fördelat på två halvdagar eller på fyra tillfällen om 1,5–2 timmar per gång. Allt beroende på möjlighet och vilken fördjupningsgrad man önskar.

För prisuppgifter eller en kostnadsfri offert, ring 073 – 90 49 007 eller mejla till jessica@dansochrorelsepraktiken.com.

Vad är dans- och rörelseterapi?

Dans- och rörelseterapi, eller dansterapi som det också ofta kallas, är en terapiform som för tillfället inte är så stor och välkänd i Sverige – men det betyder inte att den inte är evidensbaserad eller att det är en ny terapiform. I den här föreläsningen ges en överblick av dansterapins bakgrund och historia. Vi tittar närmare på dansterapins grundläggande tekniker och hur den kan användas vid olika problematiker. Vi kommer också prata om kroppens förmåga att kommunicera utan ord och den stora ordlösa kunskap som vi alla har och hur den kan bli en tillgång i vardagen. Detta kan kombineras med fallbeskrivningar och enklare rörelseövningar när den väljs som längre workshop.

Kroppsspråk och bemötande

Kroppsspråket är något som vi alla använder oss av hela tiden och som inte går att stänga av – men är du verkligen medveten om vad du säger? Det här är en interaktiv föreläsning som brukar locka till många skratt men också till eftertanke och allvar. Deltagarna får aktivt prova på olika övningar, allt anpassat efter den egna förmågan, för att få en större förståelse för det egna kroppsspråket. Att titta på samspelet mellan oss människor är fascinerande, men det kan också bli omvälvande och ögonöppnande. Jag hoppas kunna inspirera och göra deltagarna mer medvetna både om det egna kroppsspråket, hur det kan påverka andra och hur kroppsspråket kan användas i jobbet, till exempel inom personlig assistans, vården eller på kontoret.

Kroppsbild

Vad är kroppsbild och hur påverkar den oss i vardagen?

Med utgångspunkt i den tredelade modellen om kroppsbilden utforskar vi tillsammans med hjälp av rörelse och dans hur den egna kroppsbilden ser ut. Som stöd i processen använder vi oss av det skapande mediet bild. När vi arbetar ligger fokus på att själv erfara, upptäcka och utforska sin egen kroppsbild, hur den på verkar oss på alla plan i livet, hur den är i rörelse och hur vi aktivt kan påverka den.

Leda liggande dans

Är du intresserad av att starta en grupp eller en kurs i liggande dans på din arbetsplats, men känner dig lite osäker på hur du ska lägga upp den? Vill du veta mer om vad som är viktigt att tänka på och vilka fallgroparna kan vara? Är du intresserad av hur man bygger upp bra danser för deltagarna och hur man guidar danspartnerna så att deltagaren får ut det mesta och bästa möjliga? Då är det här utbildningen för dig! Efter att själv ha lett grupper i liggande dans under flera år delar jag med dig av min kunskap och erfarenhet. Förutom att ge deltagarna konkreta råd och tips ger jag även handledning i konsten att leda liggande dans och förklarar hur man skapar och ger rörelseglädje samt hur man ger bra förutsättningar för båda danspartnerna.


DANSKURSER

Liggande dans

Den här danskursen riktar sig till gammal som ung som är sugen på att dansa och känna på rörelseglädje. Vi jobbar både med koreografier och med att skapa egna danser tillsammans. Innehållet är uppbyggt på så sätt att det passar alla nivåer. Antigen jobbar man på matta på golvet eller så väljer man att sitta på en stol eller i sin rullstol. Ingen förkunskap in dans eller liggande dans behövs. Det viktigaste är att man tycker att det är kul att dansa och röra på sig till musik.

Dans för dig med Parkinson

Nu finns möjligheten för dig med Parkinson att få dansa och uppleva rörelsens magi och glädje. Dans för dig med Parkinson är särskilt anpassad efter de behov och förutsättningar du med Parkinson har och hur du mår i stunden. I dansen tränar vi, utan att förlora focus på dansupplevelsen eller det estetiska i dansen: balans, koordination, styrka, mjukhet och rytm. Rytmen och dynamiken i rörelserna hjälper till för att inte fastna i låsningar. Vi kommer också att använda rösten som ett instrument i dansträningen.

Dans skapar gemenskap, glädje och jag ser till att vi har kul ihop. Det speciella med dans är att det hjälper till att bryta känslomönster av isolation och utanförskap. I dansen är vi alla dansare och sjukdomen och andra eventuella funktionsvariationer glöms lätt bort. För mer information om dans för Parkinson som utvecklades i USA gå gärna in på danceforpd.com. Jag har via Mark Morrison Dance Group New York påbörjat in min lärarutbildning i dans för Parkinson och har nu möjlighet att erbjuda dans för dig med Parkinson både i grupp men också individuellt eller som par med privatlektioner. Jag har även möjlighet att ge privatlektioner i hemmet för dig som har svårt att komma iväg. Hör gärna av dig för mer information eller om du har frågor.


Dansa med mig!

Kom och prova på att dansa och att göra något nytt tillsammans med din bebis. Ni får prova på dans, rörelselekar och att jobba med olika material för att stimulera alla sinnen. Stunden går ut på att ha kul tillsammans, lära känna och kommunicera med varandra på ett icke-verbalt sätt och så klart att få träffa andra familjer i en otvungen miljö. Dansen stödjer och främjar din bebis fysiska, emotionella och sociala utveckling, men framför allt så stärker den bandet mellan er och kan hjälpa dig att förstå din bebis kroppsspråk och icke-verbala signaler. Kom och utforska rörelsens möjligheter tillsammans med din bebis!

Den här gruppen kan delas upp i tre ålderskategorier om underlag finns.

· Den rullande bebisen, 2–8 månader

För bebisar som just har börjat röra sig lite mer och kanske rullar eller sitter upp.

· Den mobila bebisen, 8–17 månader

För bebisar som har börjat försöka sig på någon variant av krypande.

· Det gående barnet, 16–26 månader

För barn som tultar, går eller springer.

Kreativ dans, 2–3 år och 4–5 år med vuxen

Förstora och bevara den naturliga dansaren i ditt barn, bygg barnets självförtroende och kroppsmedvetenhet allt eftersom vi tillsammans upptäcker den expressiva dansen och introducerar grunden till den kreativa moderna dansen som innehåller: rytm, musikalisk medvetenhet, koordination och motorik.

Showdans för dig med funktionsvariationer

En danskurs för dig med någon form av funktionsvariation. Vi provar på olika dansstilar och jobbar både med färdiga koreografier och att själva vara med och skapa egna danser. Kroppen, rörelse och musik kommer vara våra redskap, men vi använder oss också av olika material som till exempel sjalar eller hattar för att stimulera alla sinnen och inspirera oss till dans och rörelse. Kom och upptäck rörelseglädjen!