ORGANITZACIÓ

Organització:

  • Dos o més mestres a l’aula. (situació ideal, també es pot fer amb un mestre a l'aula)

  • Cinc o sis espais diferents dintre de l’aula. Els espais poden ser interdisciplinars o estar relacionats amb una àrea del coneixement: lingüístic-comunicatiu, matemàtic, científic, artístic, global (medi social-natural),...

  • Espais lliures: L'alumnat podrà decidir quina activitat vol fer.

  • Espais dirigits: Els espais es realitzaran al llarg d’una sèrie de sessions, mantenint-se com a bàsica la permanència a tres sessions. Cada nen/a rotarà en finalitzar aquestes i canviarà fins a completar tot el cicle.

  • L’alumne portarà el registre de les seves activitats en un full/llibreta de planificació que servirà per una banda com a ruta i per altre com a autogestió avaluadora.

  • Les activitats poden ser individuals, per parelles o en grup (màxim 4 persones)

  • Les activitats seran dissenyades pel grup de mestres que formin part del cicle. S’han de revisar constantment fent les variacions oportunes.

  • El principal objectiu de les activitats és despertar l’interès i l’emoció per part de l’alumne, ja que no hi ha una altra forma d’aconseguir que es generi l’aprenentatge. Per aconseguir-ho podem lligar les activitats amb projectes, vivències, lectures, situacions d’actualitat. Una mateixa activitat pot ser bona per un infant i irrellevant per un altre.

Aspectes organitzatius

Grups barrejats entre els alumnes del mateix nivell a espais lliures.

Fomentar la relació entre les dues classes i afavorir que hi hagi grups variats en funció d’interessos, capacitats

Hi ha 5/6 espais (mín), amb grups nens i nenes. Es treballa individualment, per parelles o en petits grups depenent de l’espai.

Cada espai s’organitza dins o fora l'aula, algun pot ser compartit al nivell. Dins es formen equips de treball més petits que col·laboren entre ells.

Es recomana que cada espai dirigit duri unes 2/3 sessions de 1h30'

Són propostes de treball breu per mantenir la motivació dels alumnes. Alguns voluntàriament decideixen implicar-se més i acaben o engeguen propostes a l’espai lliure.

Els tutors, mestres de suport i la mestre d’educació especial van circulant i orientant a tots els espais.

Els mestres acompanyen a tots els grups i són una referència, però tot es basa en el treball autònom del grup. Els Mestres moderen i orienten a tots els espais.

Es treballa a l’aula i fora d’aquesta: aula maker, informàtica, audiovisuals, passadissos, pati…

Hi ha molts espais de treball diversos i en funció de la proposta i el material, i molts cops els alumnes (més grans) circulen lliurement per l’escola per trobar el material o el lloc que necessiten.

Es fa un treball d’autoavaluació i avaluació col·lectiva.

Al finalitzar cada espai el grup de treball i cada alumne fa una avaluació col·lectiva i una valoració.