Espais a l'aula DE 4t

Setembre
Octubre - Novembre
Novembre - Desembre
Gener - Febrer

Què són els espais?

Els espais d’aula són una proposta per afavorir el treball competencial dels alumnes, les activitats que es proposen tenen com a eix principal oferir als alumnes petits reptes i projectes que afavoreixen l’aprenentatge autònom.

Els alumnes a l'aula troben diferents espais: Comunicació, STEAM, Art, Matemàtiques, Biblioteca, jocs de taula... Aquests espais estan dissenyats per afavorir tant el treball cooperatiu dins de petits grups com individual. Cada alumne té el seu pla de treball acordat amb la mestra on defineix i concreta la seva feina en funció dels seus interessos, necessitats i capacitats.

Són activitats on interactuen moltes àrees i on alguns alumnes troben un espai per desenvolupar les seves intel·ligències múltiples. La tecnologia i el llenguatge de programació tenen un pes específic.

També cal dir que no totes les activitats que fem a l'escola les fem en espais. També fem lectura diària, projectes, música, educació física, anglès, educació en valors i assemblea

TOT MOMENT ÉS EDUCATIU. EL TEMPS I LES FRANGES HORÀRIES.

Flexibilitat.

Si una activitat requereix més temps en un moment concret se li dóna (sense exagerar).

Franges marcades.

No ens limitem a les àrees.

Actualment només ens limita l'hora del pati i les entrades i sortides.

Com SÓN els materials que fem servir?

  • El material d’observació natural i de l’entorn proper, reciclable, que es pugui manipular.

  • Significatiu i quotidià.

  • Que desperti i desenvolupi la creativitat.

  • La procedència no és només per part dels mestres sinó que es promou la col·laboració de l’alumnat i família.

  • Estètica intentem que els materials utilitzats siguin visualment atractius.

Com és l'aula i els ESPAIS que fem servir?

Entenem l’aula, els espais exteriors i els patis com uns espais generadors d’aprenentatge i curiositat, com uns indrets diàfans que fomenten l’intercanvi i la cooperació.

Aquests espais han de ser:

Polivalents. Ha d’estar organitzat de manera que pugui adaptar-se a les possibilitats, als interessos i a les necessitats dels infants que l’han d’utilitzar. És important que la mainada conegui els acords que es prenen de com utilitzar l’espai, de manera que es promogui l’autonomia i la responsabilitat.

Accessible, transitable i habitable per a la diversitat de persones que formen part de la comunitat educativa. S’ha de vetllar per a una bona organització. Cal tenir present que cada espai desenvolupa una funció (STEAM i Comunicació) per afavorir l’autonomia.

Acollidor. S’ha de tenir en compte l’estètica en la disposició dels elements i en la qualitat i la cura dels materials. Pel que fa als espais interiors s’ha de tenir en compte els colors, els materials i la llum natural de l’espai. Vetllar per la neteja i ordre de l’espai.

Creatiu, que es pot transformar fàcilment i que possibilita diferents maneres d’habitar-lo i de fer-lo servir en el transcurs de la jornada.

● Les parets generen espais expositius i donen així rellevància als processos d’aprenentatge dels alumnes.