Leerplicht

In België geldt voor alle kinderen de leerplicht: ouders moeten hun kinderen  laten leren. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat iedereen onderwijs krijgt. De federale overheid bepaalt de duur van de leerplicht voor heel België. Er is leerplicht van 5 tot 18 jaar.

Begin van de leerplicht

Vanaf 1 september 2020 is elk kind in België leerplichtig vanaf 5 jaar in plaats van 6 jaar. Voortaan moet je kind dus leren vanaf 5 jaar. De leerplicht garandeert ook het leerrecht van 5-jarigen. Alle kinderen die in hetzelfde kalenderjaar geboren zijn, worden op hetzelfde moment leerplichtig: op 1 september van het kalenderjaar waarin zij 5 jaar worden. 

Geboren in Leerplichtig op

2017 1 september 2022

2018 1 september 2023

2019 1 september 2024

2020 1 september 2025

Leerplicht begint in de kleuterklas

Voor 5-jarigen begint de leerplicht in het kleuteronderwijs. Zo zullen alle kinderen zeker een jaar kleuteronderwijs volgen en zijn ze goed voorbereid op het lager onderwijs. 

5-jarigen zijn 290 halve dagen leerplichtig

Voor de 5-jarige kinderen is er leerplicht van 290 halve lesdagen. Een gemiddeld schooljaar telt tussen de 320 en 330 halve lesdagen. Elke dag aanwezigheid op school is natuurlijk belangrijk. Maar wegens de jonge leeftijd kan je als ouder ervoor kiezen om je 5-jarig kind een aantal halve dagen niet naar school te laten gaan. 6-jarigen mogen pas starten in het Nederlandstalig gewoon lager onderwijs als ze het schooljaar ervoor voldoende aanwezig waren in een Nederlandstalige kleuterschool.Als je kind niet voldoende aanwezig is in de kleuterklas, zal het de klassenraad zijn die beslist of je kind inderdaad mag instappen in het gewoon lager onderwijs. Maar de klassenraad kan ook beslissen dat je kind nog een jaar kleuteronderwijs moet volgen.

Specifieke situaties 

Sommige 5-jarige kinderen kunnen geen 290 halve lesdagen aanwezig zijn omdat ze zich in een specifieke situatie bevinden:  Ze zijn langdurig ziek, ze hebben nog veel revalidatie nodig,  hun ouders behoren tot de trekkende bevolking en ze zijn te jong om op internaat te gaan, ... 

Ook kinderen in die specifieke situaties moeten zoveel mogelijk kunnen leren. 

De directie kan beslissen welke afwezigheden van die kinderen aanvaardbaar zijn. Dat vergt goede communicatie tussen de ouders en de school. De eindbeslissing ligt altijd bij de directie. Bij aanvaardbare afwezigheden blijft het kind in orde met de leerplicht.