Werving

Vrijwillige brandweerman (m/v) worden


Waarom?

Brandweerman, dat word je omdat je mensen wil helpen. Klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Tot de oproep komt, weten we niet waarvoor we die dag uitrukken. Daarom staan we altijd klaar voor het onverwachte. We hebben verschillende taken: brandbestrijding, technische hulpverlening, redden van mensen en dieren, optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen, logistieke ondersteuning, …

Vrijwillige brandweerman zijn is een prachtige hobby. Eentje met passie en engagement, maar ook met veel plezier. Je werkt altijd in een ploeg en jouw ploeg, dat zijn je maten. Jullie zijn er voor elkaar: voor, tijdens en na interventies. 

Brandweerman zijn, is deel uitmaken van de brandweerfamilie. Samen uit, samen thuis!


Hoe?

Brandweerman worden, is net al brandweerman zijn, een uitdaging. Er zijn een paar belangrijke stappen die je moet doorlopen om brandweerman te worden:


Wanneer?

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Brandweermicrobe te pakken? Kom dan alvast eens met ons praten!

Infosessies voor kandidaat vrijwilligers en vacatures worden altijd op de zonale website en sociale media aangekondigd. Volg Zone Rand op Facebook of Twitter.


Federaal geschiktheidsattest

Je hebt een federaal geschiktheidsattest (FGA) nodig om te kunnen solliciteren bij een hulpverleningszone, tenzij je al in dienst ben van een andere hulpverleningszone. Als je nog geen FGA hebt kan je een behalen bij een brandweerschool. Alle informatie over het FGA vind je op ikwordbrandweer.be.

Een FGA is levenslang geldig, behalve de sportproeven. Die moet je vernieuwen als je FGA ouder is dan twee jaar. 

De FGA proeven bestaan uit drie delen: de competentietest (theoretische proeven), de handvaardigheidstest en de fysieke (sport)proeven. Als je het FGA middenkader of hoger kader wil behalen, neem je eerst deel aan de theoretische proeven voor dat kader, en sluit je daarna aan bij de handvaardigheidstest en de fysieke proeven op de data van de FGA proeven voor het basiskader.

Als dat jou beter past, kan je je FGA ook in een andere provincie behalen. De data vind je op ikwordbrandweer.be.


Ben je op zoek naar informatie over vrijwillige ambulancier worden? Neem dan contact met ons op!