Preventie

Wettelijke brandpreventie

Voor volgende onderwerpen verwijzen we jullie graag door naar de zonale website:


Rookmelders

Sinds januari 2020 zijn rookmelders verplicht. Hieronder vind je enkele richtlijnen:

Voor meer info kan je naar www.leefbrandveilig.be gaan.

BBQ

Voorkomen bij het gebruik van barbecue

Bij mooi weer wordt er bij vele gezinnen gebarbecued, daarom is het belangrijk om toch een aantal veiligheidsnormen in acht te nemen. We sommen hieronder enkele belangrijke aandachtspunten op zodat u veilig kan genieten van een zomerse barbecue in de tuin!LET OP! Gebruik de bbq nooit binnen of in een afgesloten ruimte. Er komt veel CO vrij bij gloeiende houtskool!

Op kamp

Voorkomen, maatregelen en regeling als je op kamp bent

“Brand, dat zal ons toch wel niet overkomen" Dit is de meest voorkomende redenering op gebied van brandbeveiliging. Toch worden wij als brandweer bijna wekelijks geconfronteerd met brand en spijtig genoeg wil het ook wel eens branden in jeugdlokalen. De laatste jaren zijn er in Europa en zelfs in België verschillende zeer zware branden geweest in jeugdverblijfplaatsen, telkens met verschillende doden. Dit moeten we ten alle tijden voorkomen! Mits enkele kleine daden kan er al veel worden verwezenlijkt. Hieronder hebben we de maatregelen voor jullie opgelijst:


Maatregelen te nemen voor je op kamp vertrekt:

Een goede planning en voorbereiding vormen de sleutel tot een goed en veilig kamp. Dit geldt ook op gebied van veiligheid. Maak een map ‘VEILIGHEID’ en verzamel hierin alle documenten die je nodig hebt tijdens het kamp. Wij denken hierbij aan:


We wensen jullie een prettig en veilig kamp!

Kampvuur

Voorkomen in en rond het bos

De vrije natuur is over het algemeen erg snel ontvlambaar. Droog gras, hout, bladeren en bomen zijn allemaal een uitstekende brandstof die snel vlam vatten en een verzwelgende vuurzee kunnen veroorzaken.


Enkele tips:


Enkele tips als je te maken hebt met een bosbrand: