Causes

Algoritmes de les xarxes

Una de les principals causes que genera una addicció a les xarxes socials són els seus algoritmes. Aquests són estratègies amb un factor atractiu, adaptat a cada usuari, en base a la informació que comparteix quan dona "like" o visualitza un vídeo. 

El seu funcionament és similar a la majoria de les xarxes socials: aprèn els nostres gustos i ens ensenya contingut en relació amb ells, per així assegurar que seguim fent servir l'aplicació.


La finalitat que s'ha detectat és aconseguir que els usuaris estiguin el màxim d'hores fent servir i interactuant amb l'app, de manera que seguiran recollint més i més dades amb la informació que comparteixen els usuaris en interaccionar amb l'app. Això els hi interessa perquè existeix un gran mercat de dades que genera un gran benefici econòmic a les xarxes en vendre les que recullen.

"La borré [la aplicación de TikTok] durante un tiempo, pero fue porque estaba muy enganchada a ella… Pasaba muchísimas horas en TikTok, simplemente navegando por los vídeos, debido a que no puedes evitar preguntarte qué saldrá a continuación al desplazar la pantalla” 

Algoritmes de Tik Tok

Tik Tok fa servir els algoritmes habituals. A més compta amb una tècnica que assegura que seguim enganxats a l'aplicació: un sistema de recompensa. Per evitar que l'usuari s'avorreixi d'un contingut similar d'acord amb els seus gustos, Tik Tok mostrarà al seu "feed" (pàgina principal), vídeos que siguin del seu interès. Això farà que l'usuari passi al vídeo següent en cerca del contingut que li agrada. 


Algoritmes d'Instagram

L'algoritme d'Instagram es dissenya per personalitzar i optimitzar l'experiència de l'usuari a la plataforma, mostrant contingut rellevant i atractiu basat en les preferències i el comportament de cada usuari. Tot i que els detalls específics poden variar i evolucionar amb el temps, el funcionament de l'algoritme es pot resumir en els punts clau següents: les interaccions, els interessos i freqüència d’ús.

Algoritmes de Youtube

Els algoritmes de YouTube tenen un paper crucial en determinar quins vídeos es recomanen als usuaris, com es classifiquen els vídeos als resultats de cerca i qui les veu. És per això que se centra en les recomanacions personalitzades de contingut, la cerca del mateix usuari i, les tendències que són visualitzades amb freqüència en aquell instant.



“Es una madriguera en la que te adentras a partir de un solo vídeo. Si un vídeo logra captar tu atención, aunque no te guste, te lo presentan cuando vuelves a abrir TikTok y, como te resulta familiar, lo vuelves a ver. Al verlo de nuevo, su frecuencia en tu feed aumenta exponencialmente” 

Característiques de les apps

Aquestes xarxes socials tenen una sèrie de característiques en el seu disseny que provoca, en part, aquesta addicció. Segons Share Logistics, Tik Tok i Youtube entre altres, són les aplicacions més populars degut a que el seu contingut es basa en videos. Aquest factor és clau, ja que aquest tipus de continguts són els que més atrauen l’atenció de l’usuari. El fet que a TikTok els vídeos siguin curts, provoca encara més addicció, ja que vivim en un món on impera la immediatesa i, per tant, els vídeos curts satisfan els nostres requisits. El fet que estiguin acompanyats de música que escoltem en el nostre dia a dia, també facilita l’addicció, ja que conté totes les característiques que ens agraden i provoquen aquest alliberament de dopamina al cervell.