Estratègia Digital de Centre
Escola Pia Balmes

Què és l’estratègia digital de centre?

L’Estratègia Digital de Centre (EDC) és un document que recull totes les accions que es realitzen en un centre, i les que es realitzaran a mitjà termini, per aconseguir la màxima competència digital de l’alumnat, del professorat i del centre educatiu i té com a referent el Pla d’educació digital de Catalunya (PEDC)


A l'Escola Pia Balmes, la Comissió d’Estratègia Digital de Centre (CEDC), formada per 4 professors i professores i membres de l’Equip Directiu, estem treballant en la nostra EDC com a continuïtat del Pla TAC, elaborat i implementat del curs 2018 al 2021. Per tant, els nostres objectius de millora en els tres àmbits principals, per al quatrienni 2023-2027, són:

Llista prioritzada dels objectius segons necessitat, viabilitat, recuros i grau d’impacte.


VISIÓ DEL CENTRE

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han esdevingut eines que han modificat el model social, econòmic i educatiu. Aquest canvi de primer ordre ha reformulat el punt de vista de l’educació sobre aquestes eines. L’escola ha de fer front a aquest nou repte per adequar els processos d’ensenyament i l’aprenentatge a aquest canviant món tecnològic. És necessari que l’escola incorpori les eines digitals en el dia a dia perquè esdevinguin eines quotidianes en el context educatiu, facilitant a tot l’alumnat i a la comunitat educativa la seva utilització per aprendre i comunicar-se.

El repte que afronta el nostre centre és el d’utilitzar les eines digitals com una eina habitual en les activitats d’ensenyament i aprenentatge, en l’organització del centre i en la gestió acadèmica. Es tracta de materialitzar aquest apropament entre les tecnologies de la informació i la comunicació i el món educatiu, i facilitar l’aprenentatge en l’era digital, adaptant els continguts i aplicacions per transformar un model educatiu, basat en metodologies tradicionals, en una educació fomentada en la Societat del Coneixement.

La nostra escola cerca el desenvolupament integral de la competència digital de tot el seu alumnat. Un desenvolupament que es duu a terme aplicant noves metodologies i eines digitals en els processos d’ensenyament i aprenentatge perquè els infants assoleixin una competència digital que els permeti ser autònoms i crítics en el seu ús. L’escola, com a agent democratitzador, ha de ser garant d’aquest assoliment i afavorir la reducció de la fractura digital que encara és vigent en la nostra societat.

A més, el centre cerca la integració dels sabers digitals a partir de metodologies transversals i globals a partir d'àmbits, com pot ser l'Àmbit STEAM. Aquest àmbit permet integrar la digitalització a l'aula centrant l'aprenentatge en l'alumnat i contextualitzant els sabers.