Març

Dimarts d'aniversari


Bona nit famílies!!

ja som al mes de Març i l’encetem amb un nou aniversari, avui en Blai ha fet 2 anys! I per celebrar-ho ha portat unes “Quelitas” de Mallorca 😊

Totes i tots han estat molt contentes i no han deixat ni una engruna!


Article petons i queixalades

Us copio un article que pot ser del vostre interès:

el trobareu aqui : https://es.slideshare.net/Mroura29/petons-i-queixalades


Tant és, petons o queixalades, són conseqüències de les emocions que sentim. Els primers els normalitzem i els segons els patologitzem. Si no és problema el fet que un infant digui “totxe” enlloc de “cotxe” quan encara no sap parlar… per què ho és que mossegui quan encara no sap expressar sentiments? si fos capaç de dir “és que no ho entenc!”, “no et puc explicar el que vull”, “tinc ganes d’estar amb tu”, “em fan mal les dents”… si fos capaç de fer-ho, segurament ho faria i no mossegaria. Hi ha molts adults que no són capaços de dir “em sento malament amb el que has fet” i es passen tres dies fent morros amb un mutisme completament voluntari.

Les emocions ens mouen per facilitar-nos la vida. La por ens fa fugir d’allò que temem o ens ajuda a preparar-nos i estar alerta davant una situació perillosa. L’enuig és l’emoció que tenim quan ens sentim frustrats, quan creiem que ens traspassen els nostres límits. L’enuig ens porta a agredir per defensar-nos. Aquell comportament agressiu que va ser tan útil als nostres avantpassats per defensar-se dels depredadors, ara no ens permet socialitzar-nos. El que hem desenvolupat al llarg dels anys són altres respostes alternatives: diem no, marxem, ens queixem… per aprendre, tanmateix, necessitem temps, un entorn que ens ensenyi una maduració del nostre sistema nerviós. Mentre això passa als nostres cervells, curs rere curs i a totes les escoles bressol, als voltants de l’any, els infants mosseguen.


De fet mosseguen, mengen amb les mans, o amb poca traça amb la cullera i fan el pipí als bolquers. Quan hagin après altres habilitats ja les posaran en pràctica. Però, mentre no sigui així, les educadores es veuran en la difícil situació d’explicar a aquell pare o mare com ha estat la mossegada escandalosa que s’ha marcat a la cara de l’Infant. O bé comentar a uns pares, mig empeses per la pressió dels altres, que el seu fill o la seva filla fa uns dies que mossega. Elles saben molt bé què fer. Elles coneixen a la perfecció els mecanismes d’aprenentatge dels seus infants. Algunes diran “no” amb to afectuós però decidit, i apartaran l’infant del lloc on es troba. Altres li explicaran que allò fa mal. O potser l’apartaran sense mirar-lo directament i evitar així que aquell intent de cridar l’atenció tingui èxit. Li ensenyaran a reclamar-la d’una altra manera. En molts casos podran evitar-ho distraient-lo amb cançons o jocs. En alguna escola s’hauran preocupat de disposar d’aquells objectes que permetran descarregar aquella tensió acumulada per tot el que viu tan intensament. En molts equips elles es tranquil·litzaran compartint-ho amb les companyes i després observaran, com per art de màgia, que aquest “ansiolític” també té un efecte en la conducta de l’infant.


I així, amb l’esforç i la dedicació de cada dia, aquells infants que mossegaven tan sovint, quan arribi el curs següent, hauran canviat la mossegada per un encara matusser “és meu!”. Encara els queda molt per aprendre. Moltes famílies seguiran amb més o menys coneixements o intuïció aquestes passes i, si tot va com ha d’anar, després d’uns anys trobarem un adult amb una maduresa emocional reclamant de forma assertiva (educada però decidida) allò que creu que li pertoca. Si no és així, formarà part d’un dels milers d’adults immadurs amb els que compta la nostra “avançada societat” esperant que el món giri al seu voltant. Una mossegada a la galta o al braç d’un fill genera emocions de tot tipus: pena, ràbia, por… és normal i adaptatiu. Allò que fem amb aquestes emocions, però, també servirà de model del nostre fill. He vist més d’un pare tenint una reacció violenta davant d’un fill que jugava amb una pistola. Qui aprèn de què? Tot això les educadores ho saben i, amb paciència, segueixen la seva feina dia rere dia.

Això no obstant, a l’altra banda de la porta, el pare o la mera seguirà reclamant més vigilància (guardes de seguretat?), que apartin els “agressius” (els enviem tots al psicòleg?) o que aïllin les víctimes per evitar nous atacs (vitrines de vidre protectores?). Socialitzar-se vol dir estar en contacte amb virus, haver d’esperar que sigui el torn per dinar, dormir amb altres sorolls, tenir la possibilitat de rebre una mossegada… però també vol dir tenir un bon sistema immunitari, saber esperar, tolerar, compartir, afrontar frustracions i desenvolupar els mecanismes emocionals necessaris per sobreviure en el nostre món actual on els depredadors tenen nom de persona.

Imma Riu Psicòloga (publicat a la revista In-fàn-ci-a, nº 40, set/oct 2009)

Com aprenem?

Moltes vegades ens preguntem a quina edat aprenen una cosa o altra i en realitat hi ha molt poques coses que es puguin saber amb exactitud. En les edats que es troben els nens i nenes del grup hi ha moltes adquisicions que es van donant en les diferents etapes evolutives. El que està ben clar és que sempre estan aprenent , en els entorns formals i en els que no ho són pròpiament, sempre estan a punt per interaccionar amb l'entorn més proper. Aquest matí, mentre alguns/es participaven en aquesta proposta de pintar amb ceres, algunes anomenaven els colors que triaven, altres se'ls escoltaven amb atenció i repetien aquell nom que ja tenien mig gravat. Altres replicaven dient que aquell no era el "verd" sinó que era el "blau".

En definitiva, aprendre del diàleg, dels contes i les cançons i poder anomenar les coses pel seu nom, als ajuda a anar ampliant el seu camp de vocabulari sense pressions, a mesura que ells van sentint que allò els interessa ho aniran integrant.

Bon cap de setmana!

IMG_3485.MOV

Material desestructurat

Perquè utilitzem aquest tipus de material?

El joc amb material desestructurat o inespecífic ajuda als infants a desenvolupar les seves capacitats d’una forma natural, respectant la seva necessitat vital d’explorar i jugar segons la seva etapa evolutiva.

Aquest tipus de material no dirigeix el joc del nen/a sinó que és inspirador perquè és el propi infant qui decideix i crea el seu joc.

És una proposta que convida al joc obert i lliure: de construcció, simbòlic, sensorial… i alhora estimula la seva capacitat de sorpresa i creativitat, potenciant la seva imaginació, un dels aspectes clau pel seu aprenentatge.


Desde casa...

Hola famílies,

Ja fa una setmana que no ens veiem per l’escola. De fet, no ens vam poder acomiadar ja que tot va ser una molt precipitat.

Encara que sigui de manera virtual us volia enviar molts ànims i una abraçada per vosaltres i les vostres criatures.

Són dies complicats i jo no us enviaré més propostes per fer amb els petits i petites de les que ja heu rebut aquests dies pels diferents canals, que segur que ja són moltes i suficients.

Jo crec que simplement ens necessiten, potser si que la versió més serena de nosaltres mateixes , però també la més sana, i aquesta és aquella que cadascú necessita transitar en aquests moments.

Molts ànims i recordeu que ja queda un dia menys per fer totes les abraçades pendents.

Activitats pel confinament


Hola famílies,

Som conscients que via internet, trobeu moltes ofertes d'activitats per fer amb elles i ells però tenim ganes d 'estar al vostre costat en aquests dies tan difícils. Hem pensat que la millor manera era fer-vos arribar els nostres e-mails per comunicar-nos lliurement tot el que volgueu.

I per als vostres fills i filles, hem pensat unes propostes que us poden ajudar a pasar els dies una mica més entretinguts.

Pensem que a part de mirar aquest blog, també podríeu accedir al d'aneguets i al de Formiguetes, així tindríeu més opcions. Ja veureu que totes les propostes es poden adaptar a les necessitats de cada infant.

PROPOSTES

  • CONTES: Explicació de contes. Representació de contes: si teniu algun titella el podeu adaptar i que sigui ell qui l'expliqui, o que sigui el protagonista. També podeu agafar un cartró (per exemple amb una caixa de llet oberta) i anar dibuixant amb retolador els personatges mentre l'expliqueu,...
  • EXPERIMENTACIÓ I MANIPULACIÓ: Feu una pasta amb "Maizena" i aigua, la poseu en un bol i els hi deixeu manipular. Té un tacte al·lucinant, és freda, llisca,...Un cúmul de sensacions. Glaçons els poseu en una safata i experimentaran la temperatura, faran màgia, doncs desapareixeran o canviaran de forma. Si els feu amb sucs de fruita tindran gust i color. Podeu fer jocs amb llum i foscor, només necessiteu una lot, alguna roba,...
  • JOCS MOTRIUS: Agafeu tots els coixins que trobeu per casa, feu diferents "muntanyes", ells i elles s'ho passaran molt bé. Podeu muntar un petit circuit al menjador amb caixes buides perquè puguin pujar i baixar,...
  • COORDINACIÓ MOTORA: Busqueu pots o qualsevol recipient que tingueu, taps de suro, tapes de pots de conserves, pinces d'estendre, nous,...ells i elles posaran, trauran. Millor si prèviament prepareu l'espai: una roba al terra i a sobre hi poseu el material, tot separat i no més de tres tipus d'objectes. Després us podrien ajudar a recollir-los i d'aquesta manera treballarien la classificació d'objectes.
  • MÚSICA: Una música, cançó,.., que us agradi, feu titelles i ja teniu una altre audició. també podeu preparar una caixa amb mocadors com de coll, robes fines, el que tingueu per casa, poseu música, agafeu una de les robes i comenceu a ballar fent "volar" el mocador, ells us imitaran i us ho passareu genial!!!

Una forta abraçada i molts petonets per vosaltres i en especial per l'Erin, la Bruna, l'Ares, la Lur, la Jana, l'Arnau, en Blai, l'Àlex, el Jan Vico, el Jan Marmol, el Pau, l'Adrià i el Pep.