gener

Comencem el segon trimestre!

Redescobrint el pati

Bona nit famílies,

Després d'alguns virus ja anem tornant a ser totes al grup. Aprofitant que la pluja ha marxat, avui hem volgut tornar a gaudir del nostre pati, que tant es agrada. Després de tants dies, sembla que redescobrim l'espai, meravellant-nos amb alguns detalls de l'hort, saludant als conills i provant de superar els reptes que vam deixar a mitges el darrer trimestre!

La tornada

A mesura que van passant els dies d'aquest segon trimestre, es van retrobant com a grup, però també individualment. Totes i tots necessiten el seu procés però aquesta segona "adaptació" arriba amb més maduresa i confiança i alguns vincles ja construïts. Tot plegat fa la transició més fàcil. A la nostra estança es respira un clima agradable i de calma :)

El Cargol i l'herba de poniol

El Cargol i l’herba de poniol.


Aquest trimestre hem iniciat un nou conte. Una història popular que a poc a poc ens hi anem endinsant. A través de la cooperació i l’ajuda dels seus comanys/es, el Cargol podrà aconseguir el què necessita i ho celebrarà compartint-ho amb ells/es. El coneixeu?

Caminant cap a l'autonomia.

Si m’ho dius, me n’oblido.

Si m’ho ensenyes, tinc por d’oblidar-ho.

Si ho faig, ho aprenc.

Elinor Goldschmied

Una de les coses que ens proposem les educadores de la llar d’infants és acompanyar a l’infant en la seva descoberta del món i permetre que pugui desplegar totes les seves capacitats. I diem precisament permetre perquè no es tracta ben bé “d’ajudar-los” (quan ens ho demanen si, és clar) sinó que el que es procurar és facilitar les condicions perquè elles mateixes puguin aconseguir-ho . Les petites conquestes quotidianes són grans passos cap a l’autonomia de l’infant. I nosaltres, les persones adultes vetllem perquè puguin avançar en la consecució dels reptes que es proposen. Per això és important cuidar la roba (còmoda) que els faciliti aquestes petites tasques en les que s’inicien. Donar temps i acceptar que de vegades, cal preveure més estona si volem que ells i elles participin de determinades rutines. I com ja sabem, cada infant té el seu propi ritme i l’autonomia només és sana si s’aconsegueix des del plaer, des d’una voluntat genuïna d’assolir un repte. Tots i totes, van sentit aquesta necessitat d’avançar, sentir-se capaces i protagonistes de les seves accions.

Vivint i aprenent de l'espai exterior.

Hem començat la setmana amb uns dies de molt bon temps. Els nens i les nenes saben que quan recollim una mica (la primera vegada) és per anar al pati. Ara ja coneixen bé les rutines i poder-se anticipar els dona seguretat i satisfacció. En la majoria dels casos agafen les seves jaquetes i també hi ha alguna col·laboradora que li porta voluntàriament a qui no l’hagi agafat. Amb la nostra ajuda, ens abriguem i ja som fora.

El pati és un espai privilegiat que ens regala infinitats d’aprenentatges. Quan els infants són fora, tenen l’oportunitat de contactar més directament amb allò que és natural. La sorra, les fulles, el cel, l’aigua, etc. I amb aquesta predisposició es deixen captivar per infinitat de situacions amb els seus corresponents aprenentatges. Fer-se preguntes, hipòtesis al sorral, provar de superar petits reptes motrius cada cop més complexes, observar la nostra ombra que ens persegueix, veure un bassal i seguir el riu d’aigua per esbrinar d’on surt…

Com diu Catherine L’Ecuyer al seu llibre “Educar en el asombro” , veure l’entorn més quotidià a través dels ulls d’un infant és redescobrir aquella bellesa de les coses que ja havíem oblidat.

Música, llenguatge i moviment!

Els jocs de falda, que sovint no valorem prou el seu potencial, són unes de les coses que més els agraden. Són espais de relació, de vincle i són moments de complicitat entre l’adult i l’infant. És una de les primeres experiències lúdiques de les que gaudeixen els nadons… i representen també la base del llenguatge. A través dels jocs de mans també es posa en marxa tot un conjunt de moviments en els que de manera gradual es va posant desenvolupant la percepció, l’atenció, etc, però sobretot són estones de qualitat i d’individualitat. Els jocs de falda són molt i variats. Fins i tot podem trobar la mateixa cançó amb diferents versions (han anat evolucionat amb el temps) que s’han anat escrivint al llarg del temps. Formen part de la nostra riquesa cultural i … enganxen!!, i sinó mireu la cua que hi ha esperant 😉

Si us interessa, en aquest enllaç podeu trobar-ne alguns exemples en format de vídeo en aquest enllaç https://jocsdefaldablog.wordpress.com/2018/03/29/com-shi-juga/

Ritmes i complicitats

IMG_2584.MOV

Tot sovint, les criatures d’aquesta edat necessiten experimentar amb els sons , els que produeixen ells i els que aconsegueixen combinant materials.

En aquesta etapa on el llenguatge verbal encara no està del tot desenvolupat, la música més pura, els sons i ritmes esdevenen autèntiques eines comunicatives i de complicitat entre ells i elles.