Sekvensbilder

Varför sekvensbilder?

Ett inslag för att träna den narrativa förmågan i elevernas språkutveckling är att använda sig av sekvensbilder. Det är bilder eller foton som eleverna ska lägga i den ordning som de tycker att det blir en röd tråd i berättandet. Genom samtal och interaktion med lärare eller en kompis kan eleverna träna logiskt tänkande och lägga bilderna i kronologisk ordning. Genom bilderna som utgångspunkt har eleverna möjlighet att träna på att uttrycka sitt berättande både muntligt och skriftligt. Med utmanande frågor till bilderna utökar de sitt ordförråd och tränar på grammatik i ett meningsfullt sammanhang. Berättande till bilder kan användas för språkutveckling i flera språk än just svenska som andraspråk, till exempel modersmålet, engelska och moderna språk. Man kan också skriva meningar till varje bild där övningen är att para ihop rätt meningar till bilderna. På det sättet tränar eleverna sin läsförståelse.

Hur kan jag använda sekvensbilder?

Sekvensbilder, eller foton kan användas på olika sätt:

Med sekvensbilder kan eleverna:

# Lägga en berättelse i kronologisk ordning och skriva eller prata till.

# Träna på att återberätta och använda annat tempus och tidsord som först, sedan, efter en stund, till slut osv.

# Träna läsförståelse genom att para ihop text och bild (förutsätter att lärare eller elev har skrivit texter till bilderna).

# Reflektera över hur man kan göra och inte göra. Jämföra med hur man själv skulle göra i samma situation.

# Formulera egna frågor till bilderna.

# Hitta på dialoger till personerna i bilderna.

# Använda början på bilderna och fortsätta med ett eget påhittat slut.

# Para ihop ord och meningar med rätt bild (förutsätter att man förbereder och klipper ut ord och meningar).

# Skärmövning, eleverna sitter mittemot varandra med en skärm mellan för att de inte ska se varandras bilder. Eleverna har fått varannan sekvens av bilderna och ska nu beskriva handlingen på sina bilder. Samtalet eleverna har ska leda till att de så småningom kan lägga bilderna i rätt ordning.

#Använd appen Imovie för att skapa berättelser i filmformat. Eleverna har då möjlighet att infoga berättarröst och text till bilderna. Elever med annat modersmål kan använda appen SayHi för att översätta. För att skapa berättelser i bokformat kan man använda sig av appen Berätta (NE-gratis för dej med personligt konto).

På: Pinterest hittar du många sekvensbilder! Har du tillgång till domänen arvika.com har du tillgång till exempelmapp på delad drive