Det fælles pædagogiske grundlag

Den pædagogiske læreplan er udarbejdet med udgangspunkt i følgende 9 centrale elementer

Klik på et emne for at læse nærmere

Børnesyn

Hvert enkelt barn har en værdi i sig selv, er unikt, og indeholder mange ressourcer og udviklingspotentialer. Vi opfatter børnene som grundlæggende kompetente og selvstændige, samtidig med at de har brug for omsorg, udfordringer, positive forventninger og tillid fra det pædagogiske personale. 

Børnene skal forstås ud fra de sammenhænge, som de indgår i og ud fra de betingelser, de har for at handle. 

Vi bestræber os på: 

Dannelse & børneperspektiv

Det er i mødet med omverdenen, at mennesker skabes. Vi ønsker at skabe rammerne for, at børnene vokser op som hele mennesker, der kan mestre livet og det fremtidige arbejdsmarked. Det er deres tro på sig selv, nysgerrighed og en følelse af fællesskab, som får afgørende betydning for deres muligheder for at skabe et godt liv.

Børnene skal gennem leg og læring få erfaring med teknologi, robotter og innovative arbejdsformer. De skal møde naturen og dens muligheder. De skal have oplevelser i kulturelle fællesskaber, da det bl.a. er i disse møder, at deres nysgerrighed bliver vækket.

Børnene skal høres og tages alvorligt som led i en dannelsesproces og demokratisk forståelse. Dannelse, ligestilling og demokrati medtænkes i det daglige pædagogiske arbejde. 

Vi bestræber os på: 

leg

Legen har en meningsfuld værdi i sig selv. Legen er grundlæggende for børns sociale og personlige læring og udvikling og legen fremmer bl.a. fantasi, virkelyst, sprog, nysgerrighed, sociale kompetencer, selvværd og identitet. 

Vi bestræber os på:

LÆring

Vi har en bred forståelse af læring og læringsmiljø. Vi opfatter ikke leg og læring som hinandens modsætninger, da de begge er en forudsætning for god trivsel. Læring sker gennem leg, relationer, planlagte aktiviteter og udforskning af naturen og ved at blive udfordret. Det pædagogiske læringsmiljø handler om at fremme børnenes kropslige- og følelsesmæssige forståelse, samt deres sociale og kognitive udvikling. 

Vi bestræber os på: 

Børnefællesskaber

Det er gennem relationer, at børn danner erfaringer og udvikler sig i sociale sammenhæng. Det er i mødet med andre at barnets selvopfattelse udvikles og styrkes. Vi vil bestræbe os for at styrke børnenes sociale forståelse og adfærd, så de kan indgå i fællesskaber med andre børn og voksne. Vi vil arbejde for at styrke børnenes evne til samarbejde, ansvarlighed, hensyn til og omsorg for hinanden, samt at børnene kan forstå og indleve sig i andres følelser, tage ansvar for sig selv som andre og trives i sociale relationer. 

Vi bestræber os på:

Pædagogisk læringsmiljø

I Tingkærskolens SFO bestræber vi os på at skabe et sundt fysisk, psykisk og æstetisk læringsmiljø. 

Vi indretter løbende SFO'ens lokaler så de følger årstiderne og børnenes interesser. Vi bestræber os på at styrke børnenes følelse af ejerskab, ved at give dem mulighed for at deltage i udsmykningen af SFO'en med bl.a. forskellige malerier og børnenes egen kunst på væggene. Udsmykningen bliver løbende skiftet ud, så alle børn får muligheden for være en del af det fælles projekt. 

Vi har stor glæde af vores gymnastiksal, hvor børnene har mulighed for vilde og kropslige lege. Her kan børnene få pulsen op og blive sansemotorisk udfordret. 

Vores basislokale er SFO'ens hjerte. Her inviteres der til fællesskab, vi kan bl.a. spille spil, tegne, bygge med perler, lege med krympeplast og bage. 

Vores udeområde byder på gynger, karrusel, klatrestativ, sandkasser med masser af sandlegetøj, træer og gode muligheder for gemmelege samt vores multibane, der inviterer til forskellige former for boldspil. 

Børnene har derudover mulighed for, at køre på mooncars, ezyrollers og rulleskøjter, gå på stylter og hoppe i sjippetov.

Der laves ofte bål og eksperimenteres i sandkassen. 

forældresamarbejde

I Tingkærskolens SFO er vi i tæt kontakt med forældrene om det enkelte barns trivsel og udvikling. Vi har et godt kendskab til det enkelte barn, ofte også ud fra situationer, som forældrene ikke oplever og modsat kender forældrene deres børn og oplever dem i situationer, som vi ikke oplever. 

For at fremme barnets trivsel og udvikling, kræver det en direkte, åben og respektfuld dialog parterne imellem. 

Vi er ud fra vores professionelle viden og erfaring altid klar til at støtte og rådgive forældrene i forbindelse med lærings-, trivsels og udviklingsspørgsmål. 

Vi kommunikerer med forældrene om ovenstående både ved dagligdags samtaler, ved skole/hjem samtaler og på Aula.

børn i udsatte positioner

Vi bestræber os på, at alle børn har mulighed for god trivsel, deltagelse og udvikling, uanset opvækstvilkår og livsbetingelser.
Vi ved, at børn kan være i udsatte positioner af mange årsager. Alle børn kan og skal ikke det samme, men vi har ambitioner på alle børns vegne. Alle børn skal opleve sejre og være en del af fællesskabet. 

Der findes ingen lette eller hurtige løsninger på, hvordan vi skaber lige muligheder i livet for børn i udsatte positioner, men vi tager intensivt og insisterende fat, og vi tager det fælles ansvar på os, bl.a. ved en fælles pædagogisk indsats og en tæt kontakt til hjemmet. Vores pædagogiske spidskompetencer skal i spil for, at udnytte de ressourcer, der er hos barnet, i familien og i fællesskaberne omkring dem. 

Vores fælles pædagogiske afsæt er, at vi vil fremme inkluderende fællesskaber, hvor vi ser på ressourcer, potentialer og færdigheder frem for begrænsninger. 

sammenhængende læringsmiljøer

Vi har en tæt kontakt til børnehusene i vores nærområde. I optakten til overgangen mellem børnehave og FSFO er praksis: