Diverse gratis materialer

Sikker på nettet

Gennem øvelser og cases arbejder eleverne fagligt med sprog, kommunikation, relationer og adfærd på nettet, og de bliver klogere på, hvordan man er en god ven på nettet, hvordan man kan undgå og forebygge ubehagelige oplevelser på nettet og hvad man skal være opmærksom på omkring digitale fodspor, deling af indhold mv. For selvom nettet er en vigtig og positiv del af børn og unges liv, så er nettet også arena for mobning, seksualiserede digitale krænkelser og grooming. 

Ultra:Bit digital dannelse

Link her

Du er sikkert allerede en mester i at finde ting på nettet og i at bruge sociale medier. Det er nice. For det giver dig adgang til informationer, fællesskaber og alt muligt andet spændende. Men der er både fordele og ulemper ved de ting, vi kan digitalt. Har du tænkt over dem? Digital dannelse handler om mere end bare at kunne bruge digitale tjenester. Det handler også om at forstå, hvordan de virker, og om at kunne forholde sig kritisk til dem. Du kan styrke din digitale dannelse med de undervisningsmaterialer, du finder til mellemtrinnet og udskolingen, her. 

Medierådet for børn og unge

Her finder du viden, vejledning og materialer om børn og unges digitale tryghed, trivsel og rettigheder. Du finder både læringsmaterialer til børnene og ideer til forældremøder. 

WiFive

WiFive projektet har udarbejdet en række læringsmaterialer samt et digitalt kørekort for at understøtte undervisningen i god digital adfærd.           

Gratis materiale til indskoling og mellemtrin.


Børns vilkår - digitale svigt

Børns vilkår mod digitale svigt: Om mobning, digitale krænkelser. Hvad kan vi fagprofessionelle gøre, hvad kan forældrene gøre og videoer til at forstå forskellige sociale platforme.


Slet det rådgivningen

SletDet Rådgivningen hjælper børn og unge under 18 år samt forældre, pårørende og fagpersoner med at håndtere digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser på nettet. Læs også her om andre, der har prøvet det.


unges digitale liv på nettet

Det “digitale liv” er i virkeligheden ikke noget særligt. Det er for længst blevet en integreret del af hele livet, men det kan kræve noget tilvænning at tænke det sådan, især for os voksne. Vi arbejder med hele det digitale spektrum, fra privatlivsindstillinger til gruppedynamikker, og vi støtter dig som fagperson eller forælder i at… 

Tema om unges digitale liv på Center for digital pædagogik, klik her

Link her

Du finder råd og vejledning om informationssikkerhed, hvad enten du er borger, virksomhed eller myndighed. Her finder I bl.a. 3 guides til forældre og deres børn, så alle får en sikker start, for når barnet får sin første telefon, skal på nettet og spille, eller kaster sig over de sociale medier, er det en god idé at få styr på sikkerheden. 

Link her

Digital Start er en begynderguide og et undervisningsmateriale, som skal styrke de 15-18-åriges kendskab til digitale tjenester fra det offentlige. Det anbefales, at materialet bruges i undervisningen i 8.-9. klasse eller på ungdomsuddannelser. Er du underviser, kan du læse mere i vejledningen her

Link her

Digital dannelse drejer sig både om det, elever kan med digitale teknologier, men i høj grad også om hvordan de begår sig. Her finder du viden og inspiration til digital dannelse i undervisningen, i skolebestyrelsen, til skolelederne og en beredskabsplan.

Link her

I to nye forløb til dansk lavet i samarbejde med Dataetisk Råd får dine elever et indblik i dataetik. De introduceres til dataetik gennem video, dilemmaøvelser, quizzer, og så skal de skal de blandt andet arbejde med selvfremstilling og iscenesættelse på sociale medier. Foløbene henvender sig til 4.-6.kl. og 7.-9.kl.

online med anders

Sociale medier og spil Sociale medier og spil kan være vildt sjove – synes du ikke? Her kan du snakke, spille og dele din hverdag med andre. Et socialt medie er noget, hvor man på en eller anden måde kan snakke sammen eller lave noget sammen med andre. Sociale medier og spil kan godt blive blandet sammen. Der findes for eksempel nogle spil, som man kan spille på sin mobil eller tablet, hvor man også kan skrive med hinanden, sende noget til hinanden eller lave noget sjovt sammen. Fælles for mange af de sociale medier og spil er, at man skal være 13 år for at bruge dem. Det kan godt virke lidt mærkeligt med den aldersgrænse; men den er lavet for at beskytte dig, dine data og holde dig sikker. Der findes mange sociale medier og spil. Her kan du læse om nogle af dem, som mange børn bruger. Måske kender du allerede nogle af dem? 

Link her 

Sex og samfund

Link her: 

Undervisningsmateriale fra sex og samfund. Her er også materiale til sociale medier og digital trivsel.

Uge 6 2024 Med fokus på skærmkrop

Det kan være svært for børn og unge at leve op til de snævre kropsidealer på sociale medier. På skærmen er de fleste kroppe veltrænede og perfekte. Hvis ikke mavedeller eller kropsbehåring selvsikkert vises frem. Uge Sex 2024 handler om kroppen, kropsidealer og sociale medier.