CONTEXT D'ESCOLA

L’escola Andersen és un centre d’educació infantil i primària de titularitat pública depenent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Està ubicat a Vic, concretament en uns terrenys situats a ponent de la ciutat de Vic, just al límit amb el municipi de Gurb de la Plana, i ocupa 18.936 m², dels quals aproximadament una quarta part són construïts i els altres són de patis i zones d’esbarjo. 

La seva situació fa que per arribar a l’Escola calgui utilitzar diferents mitjans de locomoció: autocars, cotxes propis, bicicletes o altres vehicles.  L’Escola es troba en una zona en procés d’urbanització, en contacte directe amb el medi rural. Per aquesta raó no forma part de cap barri concret de la ciutat de Vic. Podríem dir que es troba en la zona esportiva/educativa de la ciutat, ja que en l’entorn immediat hi ha les instal·lacions del Club Tenis Vic, el Club Patí Vic, els camps de futbol de la UE Vic i l’estadi d’atletisme de la ciutat, també hi ha, molt a prop, l’Institut de Secundària Jaume Callís i la Universitat de Vic.

Hi ha aproximadament uns 500 alumnes d’entre 3 i 12 anys. L’Escola és de doble línia excepte en alguns cursos puntuals que té tres línies. L’Escola té 20 aules amb una mitjana de 27 alumnes/aula.  

Gairebé el 100% de l’alumnat viu dins el municipi. L'alumnat del centre és divers tot i que aproximadament un 60% tenen com a llengua d’ús familiar i vehicular el català. Actualment, la majoria d'alumnes de les famílies procedents d'altres països ja són nascuts aquí, per això la seva llengua vehicular a l’escola és el català. El nivell socioeconòmic de les famílies és molt divers.

La majoria de l’alumnat del centre pot accedir des de casa a internet sense dificultat i disposen d’algun tipus de dispositiu per poder treballar. Si hi ha alguna dificultat d’accés o dispositiu el centre cedeix les eines proporcionades pel Departament (mifis i ordinadors).

El claustre està format per  37,5 mestres d’educació infantil i primària. Altres professionals que també intervenen al centre són una administrativa, 6 vetlladores, una auxiliar d’educació especial, un educador social, una psicopedagoga de l’EAP, la logopeda del CREDA. La majoria dels mestres de l’Escola són propietaris definitius.

Infraestructura

Totes les aules ordinàries i espais comuns disposen d’un sistema de projecció, i 10 aules disposen de panell interactiu.

El centre disposa d’una aula d’informàtica que s’està plantejant desmantellar i transformar en una aula de robòtica o d’audiovisuals amb un total de 17 d’ordinadors de sobretaula amb sistema operatiu Windows molt desactualitzats.

El centre també disposa de 3 carros, dos dotats amb 27 portàtils cada i un amb 14 portàtils. Són dotació del departament i de l’AFA de l’escola. Tenen sistema operatiu Windows. Actualment, hi ha 14 tauletes, 10 caixes de robòtica per a Cicle Inicial (Lego Spike) i 9 caixes per Cicle Mitjà i Superior (Lego WeDo).

Els docents disposen d’un dispositiu portàtil, així com l’alumnat de 5è i 6è. Aquests dispositius són cedits pel Departament d’Educació per al seu ús de fruit durant el període d’estada al centre. L’alumnat els utilitza només al centre, i en casos molt puntuals se’l poden emportar a casa.

Els grups que no disposen d’ordinador cedit pel Departament d’Educació utilitzen els portàtils del centre.

Infraestructura de xarxa

El centre disposa de la xarxa del Departament d’Educació (gen_ens_edu, gen_ens_adm, Eduroam.). Alumnat, professorat i persones externes que participen en el centre tenen accés lliure a una xarxa wifi. Hi ha una xarxa pròpia (xarxa de convidats) que va amb la línia telefònica. No està activa en tot el centre només està al menjador i a la sala de mestres.

Gestió de dispositius:

La coordinadora TAC és qui actualitza els dispositius al portal ÍNDIC i és l’encarregada de fer l’assignació dels portàtils que cedeix el Departament als alumnes i als docents.

Política d’ús acceptable: 

A les NOFC apareixen les normes d’ús dels aparells electrònics. Hi ha un protocol de cessió dels dispositius del Departament que inclou la signatura d’un document de cessió. 

Protocol de suport tècnic: 

El centre disposa d’un servei de resolució d’incidències tècniques i de suport de SAU. Un preventiu visita el centre entre 4 i 6 hores mensuals. La coordinadora digital és l’encarregada de gestionar les incidències a través dels diferents serveis. Els docents i alumnes disposen d’un codi QR enllaçat a un formulari per informar de les incidències tècniques.