Festa de Santa Magdalena

L’any 1996, tretze anys després de la seva fundació, el GAM va poder fer realitat un dels seus objectius: la recuperació de l’aplec de santa Magdalena, festa que s’havia perdut feia molts anys, però de la qual deixaven constància el Calendari Cerdà i el Calendari de Festes de Catalunya, Andorra i la Franja.

Santa Magdalena se celebra el 22 de juliol, però per tal de facilitar la participació de tots els montellanencs a la festa, l’aplec es fa coincidir amb el dissabte més proper a aquesta data.

La celebració comença pels volts de les sis de la tarda amb un repic de les campanes de Sant Serni. En aquell moment es posa en marxa la cercavila, a la qual es van afegint els veïns. Mitja hora més tard, quan la comitiva arriba al mas Mandrat, indret on es troba l’ermita romànica dedicada a la santa, comença la missa. En acabar, el capellà, encarat a Montellà, fa la benedicció del terme. Un cop complerts els deures religiosos, es berena amb coca i moscatell mentre es balla el ball del porró i altres músiques tradicionals. Els últims dos anys no s’ha celebrat i s’està estudiant la possibilitat de donar un nou format a aquesta festa per a facilitar la participació dels veïns.