obres Barcelona

Any

1896






1898–1900







1901






1901




1902

Nom

Casa Martí






Casa Amatller







Casa Macaya






Casa Muntadas




Hotel Terminus

Descripció

A la planta baixa es troba el local Els Quatre Gats, seu de reunió dels artistes modernistes.





L'industrial xocolater Antoni Amatller i Costa, va transformar un edifici del 1875, que havia comprat per traslladar-s'hi, i va encarregar les obres a Puig i Cadafalch, que va apostar per donar-li l'aparença de palau gòticurbà. D'entre els diferents artístes que varen col·laborar, destaquen Eusebi Arnau i Alfons Juyol encarregats de l'obra escultòrica, molt important a l'edifici.




Residència urbana amb façana blanca i esgrafiats amb unes obertures amb decoració escultòrica amb capitells d'Eusebi Arnau amb temes molt contemporanis.




Recrea la façana d'una típica masia catalana, decorada amb estucats florals que emmarquen les portes i finestres.




Hotel ubicat a l'estació de tren d'Aragó-Passeig de Gràcia. Era un edifici de l'època rosa, molt florejat en l'exterior i amb un capcer ondulat propi de les masies barroques.

Foto

Casa Martí
Casa Amatller
Casa Macaya
Casa Muntadas
Hotel Terminus 2.jpg

1903






1903




1904



904





1904–1906











1905












1905






1909






1911






1911







1914















1914







1914









1917







1919











1920






1921



1924














1928


Casa Serra






Casa Mercè Pastor de Cruïlles




Casa Eustaqui Polo




Casa Trinxet




Palau del Baró de Quadras











Casa Terrades

Casa de les Punxes










Casa Sastre i Marqués






Casa Llorach






Casa Pere Company






Fàbrica Casaramona







Casa Miele
















Palau de la Generalitat de Catalunya






Casa Muley Afid









Casa Puig i Cadafalch







Quatre Columnes











Palaus d'Alfons XIII i Victòria Eugènia

Fira de Barcelona




Casa Pich i Pon



Casa Casaramona














Casa Rosa Alemany

La façana construïda en pedra i magníficament decorada, s'assimila a l'estil plateresc, i és obra d'Eusebi Arnau. La casa mai va ser habitada pel seu propietari i va ser ocupada per un col·legi de monges. Durant la guerra civil espanyola va ser la seu del Ministeri de Sanitat i va tornar a ser col·legi, amb ampliacions, fins que va ser reformada als anys 80 per acollir la Diputació de Barcelona.

La Torre Pastor, habitatge unifamiliar i estudi, encarregada per Mercedes Pastor, està composta a la manera de les cases senyorials catalanes del segle XV, a partir d'un cos massís, cobert a quatre aigües, amb gran ràfec i una torre angular. Destaca la col·locació dels carreus en opus spicatum. Actualment és una residència religiosa de la comunitat salesiana.

Va ser un encàrrec d'Eustaqui Polo i Ortigosa, pare de l'escriptor Xavier Polo i Ribas. Era una obra modernista amb amplis jardins que va ser venuda el 1956 per, a continuació ser enderrocada per construir tres blocs de pisos.

Va ser un encàrrec d'Avel·lí Trinxet i Casas, un industrial tèxtil oncle del pintor Joaquim Mir qui va decorar els salons amb unes pintures murals. S'emmarcava dins de l'època blanca de Puig i estava considerada l'obra que començava la transició cap al Noucentisme.

El Baró de Quadras va encarregar a Puig i Cadafalch l'any 1900 la construcció de la seva nova casa de Barcelona després d'haver acabat el seu palau a Massanes. L'edifici, que va ser seu de Casa Àsia és actualment la seu de l'Institut Ramon Llull.









Edifici d'habitatges estructurat sobre tres escales encarregat per Àngela Brutau, viuda de Terrades per a llegar a les seves tres filles i que els hi permetés viure de renda. És una construcció d'aparença «medieval» que, hom diu que, Puig podia haver-se inspirat en l'edifici que apareix al fons de la taula de la Mare de Déu dels Consellers







Habitatge unifamiliar que s'emmarca a l'època blanca. L'arquitecte va combinar el maó amb els esgrafiats i rajola de ceràmica vidriada. Cal destacar una glorieta a l'angle del jardí.




Encàrrec de Concepció Dolsa, vídua de Llorach. Comptava amb un ampli jardí que donava al carrer de Muntaner amb una tanca d'obra de suaus ondulacions. L'edifici, d'inspiració alpina, tenia uns magnífics esgrafiats a la façana principal.



Correspon a l'època blanca i té un aire nòrdic. Comprada als anys 40 pel Dr. Melcior Colet, va ser restaurada al 1986 per Joan Bassegoda i Nonell per acollir el museu de l'esport de Catalunya.




La Fàbrica Casaramona és un projecte de l'arquitecte Puig i Cadafalch encarregat per Casimir Casaramona i Puigcercós, propietari de negocis tèxtils, d'edificar una nova fàbrica al peu de Montjuïc, per substituir-ne una d'anterior destruïda per un incendi. Actualment allotja el CaixaFòrum.




La casa Miele, que venia objectes domèstics fabricats amb un metall que es deia precisament «plata Miele». Amb motiu d'instal·lar-se aquella botiga luxosa i popular, l'arquitecte Puig i Cadafalch féu una reforma total de la casa per la qual va obtenir una menció honorífica al Concurs anual d'edificis artístics.












La instauració de la Mancomunitat suposà la recuperació del Palau de la Generalitat com a símbol del catalanisme. Enric Prat de la Riba encarregà a Puig i Cadafalch la rehabilitació i eliminació dels signes deixats durant dos segles d'ocupació borbònica. Les obres permeteren ubicar la biblioteca de Catalunya dins del palau.



Construïda per encàrrec de Muley Afid, soldà marroquí exiliat a Barcelona, és un edifici amb un cert aire oriental. Actualment acull el consolat de Mèxic i està totalment restaurada.







Va ser el seu domicili particular i on va morir el 1956. És un edifici sobri, de la seva època groga, en que Puig dóna per superat el palau gòtic i el xalet centreeuropeu, cercant un model més urbà i repetible d'habitatge domèstic.




Les quatre columnes jòniques eren un monument a la catalanitat, que representava els quatre pals de gules de la senyera catalana i que també anava lligat a la idea del progrés que representava la fira o Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Foren enderrocades per la dictadura de Primo de Rivera. Gràcies a la iniciativa popular, el desembre de 2010 foren tornades a aixecar amb un simbòlic metre menys d'alçada al mateix indret on foren emplaçades en un inici.





Són els dos únics palaus de Puig al complex construït per l'exposició Internacional de 1929. Entre els dos, a la part frontal de l'avinguda i conformant la plaça, es trobaven les Quatre Columnes.




Es tracta d'una reforma d'un edifici original de Josep Vilaseca i Casanovas dedicat a oficines, llevat del pis superior que va ser l'habitatge del propietari.


Casa construïda per encàrrec de Casimir Casarramona, qui ja li havia encarregat la seva fàbrica anys enrerra. És una restauració d'un edifici preexistent que ja incorpora un llenguatge poc modernista, similar al de la casa Guarro de la Via Laietana i clarament ubicat a la seva època groga.










Atribuïda també a Lluís Planas, és un edifici d'habitatges, de planta baixa i sis plantes pis d'estil noucentista. La composició de la façana juga al voltant de la ubicació de les tribunes i balcons que són diferents a cada pis. A sobre del portal hi ha una estàtua de Diana caçadora. Es considerava una mostra de la màxima modernitat de l'època i tenia el pis noble ubicat a la planta superior, a diferència de la ubicació al principal. Va ser un encàrrec del polític Joan Pich i Pon.

Casa Serra
Casa Mercè Pastor de Cruïlles
Casa Eustaqui Polo
Casa Trinxet
Palau del Baró de Quadras
Casa de les Punxes
Casa Sastre i Marqués
Casa Llorach
Casa Pere Company
Fàbrica Casaramona
Casa Miele
Palau de la Generalitat
Casa Muley Afid
Casa Puig i Cadafalch
Quatre Columnes
Palau d'Alfons XIII
Casa Pich i Pon
Casa Casaramona
Casa Rosa Alemany