AIGUA...

LA QÜESTIÓ    

DVD

Agenda 21. Recursos energètics

Tibidabo; NASA

Ed. Tibidabo

CR: enregistrament vídeo; dvd Sig.: DVD504 SOS

S'argumenta, en primer lloc, per què és necessari un desenvolupament sostenible? Destaca que el desenvolupament de la societat actual, especialment als països de l'anomenat primer món, amb un model de vida basat en el consum i on els productes tenen una caducitat cada dia més curta, ha desembocat en una contaminació creixent de l'atmosfera i de les aigües i en el perill immediat de l'esgotament dels recursos. Explica què és l'Agenda 21 i com s'implanta en un municipi. L'altre capítol tracta sobre l'ús sostenible dels recursos energètics: energies renovables i no renovables; estalvi energètic al sector domèstic (consum d'aigua calenta i electrodomèstics) i al terciari (calefacció i il·luminació). S'afegeix, com annex, el reportatge Circuits elèctrics a l'espai, pel·lícula produïda per la NASA, que parla de la llei d'Ohm i ensenya el funcionament d'un circuit elèctric.

sostenibilitat

secundària; secundària obligatòria; educació d'adults

28 minuts d'animació per ordinador i 19 minuts de reportatge. Veu en off

educació ambiental; ciència; energia; medi ambient; energies alternatives; física; electricitat; equip elèctric; tecnologia; enginyeria

Aigües brutes. Aigües netes

No consta l'autoria

Ed. Departament de Medi Ambient

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 AIG

La cinta mostra el funcionament de les plantes depuradores. Fa incidència en la necessitat de mantenir l'equilibri ecològic, en retornar les aigües als rius tant netes com sigui possible.

tractament de l'aigua; planificació ambiental; residus;

ed. primària; eso; batxillerat; alumnat;

Té una durada de 14'

medi ambient;

Biodiversitat 3. Conservació de la biodiversitat

Tibidabo Edicions SA

Ed. Tibidabo Edicions SA

CR: enregistrament vídeo; dvd Sig.: DVD574 BIO

Tercer DVD de la col·lecció. Com la resta, ajuda a prendre consciència de la necessitat de preservar les diferents formes de vida que hi ha al planeta. Al llarg dels tres capítols es dóna a conèixer la importància de preservar la biodiversitat i s'expliquen els efectes de la manipulació humana en el desenvolupament de la vida i fins i tot en la creació de vida nova. Els títols que conté són els següents: "Pèrdues d'hàbitat i fragmentació", "Espècies introduïdes", "Sobreexplotació de plantes i animals", "Contaminació del sòl, aigua i atmosfera", "Les conseqüències del canvi climàtic", "Desforestació" i "Contaminació dels oceans" (capítol 4); "L'estabilitat d'un ecosistema", "Rendiment econòmic de la biodiversitat", "Utilització de recursos biològics" i "Ètica i cultura" (capítol 5); "Educació ambiental i consciència ecològica", "Estratègies "in situ": Establiment i disseny d'àrees protegides", "Estratègies "ex situ": Zoològics, aquaris i jardins botànics", "Ús sostenible de la biodiversitat" i "Accions polítiques: Convencions i tractats internacionals" (capítol 6).

contaminació

batxillerat; secundària obligatòria; segon grau de formació professional

DVD amb tres capítols i setze títols.

biologia; dret; medi ambient; tecnologia; biotecnologia; ecologia; evolució; genètica

Catalunya natura viva 1

Boada, Martí; [direcció]; Boada, Martí; Carrera, David; [guió]; Fortuny, Miquel; [realizació]; Cruells, Joan; [direció executiva]; Espona, Joaquim; García, Dani; [producció]; Carrera, David; [coordinació]; Rodríguez, Gonzalo; Rubíes, Juanma; [ajudant de realització]; Vila, Toni; [operador de càmera]; Llambí, Quim; Rubíes, Cotes, Germán; [ajudant de càmera]; Puig, Guillem; [muntador i operador]; Turró, Joan; Quílez, Francesc; [producció delegada TVC]; Nico, Jordi; Ono, Fumie; [música]; Ferrer, Jesús; [veu en off];

Ed. Enciclopèdia Catalana; Televisió de Catalunya;

CR: dvd; enregistrament vídeo Sig.: DVD574 PAR

Descripció del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà i la Reserva Marina de les Illes Medes. El primer recull la riquesa d'animals i vegetals de la principal zona humida de Catalunya, en els que hi conviuen fins a tres-centes espècies diferents. A més a més de les referències generals i característiques de cadascun dels ecosistemes i la flora i fauna dels parcs, a l'apartat que porta per títol Extra: fauna i flora recull les espècies següents relacionades amb els parcs. De la fauna i flora del Parc Natural dels aiguamolls de l'Empordà i la Reserva Marina de les Illes Medes: la cigonya blanca, l'ànec cap-roig, l'arpella vulgar, la reineta comuna, el martinet, el gavià argentat, el corriol camanegre, el lliri groc, l'aristolòquia, la lleterasa marina, la figuera de moro, el tamariu i la malva. Del parc Natural d'Interès Nacional de l'Albera i Cap de Creus: la tortuga mediterrània, el xoriguer petit, l'eriçó clar, la serp verda, la granota verda comuna, el pregadéu, el titella, el xot, el grèvol, el matapoll, el lligabosc, l'estepa negra i el coixinet de monja.

secundària; secundària obligatòria; primària; cicle superior;

Té una durada de 65 minuts. Està en tres idiomes: català, castellà i anglès i subtitolat per a sords en aquests tres idiomes.

zoologia; botànica; vegetació; boscos; geologia; ciències; reserves naturals; medi ambient; recursos naturals; desequilibris territorials; ecosistemes; ecologia; equilibri ecològic; rèptils; vertebrats; mamífers; aus; falgueres; fongs; catalunya; comarques; paisatge; insectes; invertebrats; alt empordà;

Contaminació i residus

Tibidabo

Ed. Tibidabo

CR: enregistrament vídeo; dvd Sig.: DVD504 SOS

El reportatge tracta de la contaminació acústica i lumínica i d'algunes mesures per reduir-les. Explica els components bàsics d'un sistema d'il·luminació (làmpades i fanals) i les conseqüències del soroll. També tracta dels residus: perjudicis, gestió i eliminació i mesures per contribuir a la seva reducció.

sostenibilitat; contaminació lumínica

secundària; secundària obligatòria

40 minuts d'animació per ordinador; veu en off

educació ambiental; contaminació; medi ambient; soroll; enllumenat; residus; planificació ambiental; abocadors

Edu d'Educació; Salus aqua

Caballé, Pep

Ed. Universitat de Girona. Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556+376.7 VAL

Material didàctic audiovisual per a la reflexió i el debat. Presenta dos documentals de Pep Caballé, que formen part d'una col·lecció sobre els Objectius del Mil·leni que edita l'Oficina de Cooperació pel Desenvolupament de la UdG: Edu d'educació i Salus Aquae. En el cas d'Edu, d'Educació, el documental parla dels quatre pilars de l'educació: del mestre, dels alumnes, de cursos pràctics, de pobresa i de l'educació popular. Salus Aquae parla de l'accés a l'aigua potable com a primer requisit per a la vida, per a la salut i per assolir tots els drets humans.

debat; salut pública; necessitats humanes; valors i normes; desequilibris territorials; tractament de l'aigua;

Durada: 23 minuts. Edu d'educació té una durada de 23 minuts i Salus Aquae de 22 minuts. DVD. Pertany a la col·lecció "Objectius del mil·lenni"

ensenyament; aigua; salut; drets del nen; drets humans; actituds; recursos naturals; medi ambient;

El Capità enciam: l'aigua i l'energia

Sargantana Voladora; [producció]; Departament de Medi Ambient

Ed. Departament de Medi Ambient

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 CAP

"Els petits canvis són poderosos" és l'eslògan d'aquesta sèrie que pretén alliçonar sobre com modificar els hàbits quotidians que incideixen en el medi ambient i la conservació de la natura. Conjunt d'onze capítols amb la mateixa estructura: presentació del tema per part del "capità enciam", dramatització d'una situació generalment hiperbòlica, aparició en escena del capità amb un discurs alliçonador i paternalista i finalment uns consells-resum escrits en forma d'esquema. "L'aigua un tresor sense color": insisteix en la necessitat d'estalviar l'aigua: rentadora, aixetes, water,etc.; "Un riu no és una banyera": critica aquells que renten el cotxe en un rierol, recomana l'ús del túnels de rentat; "Ja hem begut oli": cinc litres d'automoció contaminen 5000 m2 d'aigua fent una pel·lícula superficial que ofega la vida marina. Recomana no abocar els olis industrials a la claveguera; "No et deixis ensabonar": critica l'excessiu consum de detergents i sabons; "Una tassa molt poc pudorosa": tracta d'evitar que al water es llencin productes que han d'anar a al bossa de la brossa; "La cançó de cada estiu": critica a qui embruta les platges sense cura, amb deixalles, olis i sabons; "Tanca que fa fred": Recomana tancar les finestres quan es té engegada la calefacció; "Jo, robot": critica l'excés d'utillatge domèstic: petits electrodomèstics que consumeixen molta energia i que són prescindibles; "Una idea lluminosa" i "L'il·luminat": tracten de l'estalvi d'energia en il·luminació. El darrer capítol: "Els petits canvis són poderosos" mostra com les filles ja han après la lliçó de l'estalvi energètic, el reciclatge de residus i altres bons hàbits mediambientals a diferència del pare que encara té una actitud irresponsable.

consum; efectes de les activitats humanes; electrodomèstics; combustibles; ètica social; educació ambiental; biosfera; equilibri ecològic; calefacció; llum; biomassa; aigües residuals; contaminació de l'aigua; contaminació atmosfèrica; productes de neteja; residus;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 25 minuts. durada 25 minuts

ecologia; recursos naturals; medi ambient; ètica; vida quotidiana; desenvolupament econòmic; cultura; contaminació; aigua; tecnologia; biologia; actitud;

El cicle de l'aigua

Encyclopaedia Britannica Films

Ed. Encyclopaedia Britannica Films; Departament d'Ensenyament

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 CIC

La Terra és l'únic dels planetes que té aigua abundant al seu interior, a la superfície i a l'atmosfera que l'envolta. Il·lustra clarament els canvis d'estat de l'aigua a l'aire, la terra i el mar, canvis que anomenem cicle de l'aigua. Es mostren els fenòmens naturals, els núvols, les geleres i els efectes del moviment de les aigües sobre la Terra. S'expliquen els fenòmens d'evaporació i precipitació i es comparen les conseqüències d'una determinada situació geogràfica als canvis d'estat de l'aigua en dos climes molts contrastats a Amèrica del Nord.

hidrologia; atmosfera; terra; núvols;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 14 minuts.

meteorologia; recursos naturals; medi ambient; geografia; aigua; astronomia;

El nostre amic el riu

Simó, Joan; [guió]; Martí, Antoni; [fotografia]; Roca, Xavier; [edició]; Amill, Edmon; [realització]; Lladó, Lluis; [locució]

Ed. Video Play Serveis; Fundació Roca Galès

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 NOS

El vídeo comença amb l'explicació del cicle de l'aigua i de la importància que té l'aigua dolça per a la vida dels éssers vius. Aquesta pel·lícula està centrada en l'estudi geogràfic d'un riu mediterrani: La Tordera. Es tracta d'un viatge que fan un grup d'alumnes de sisè de Bàsica, seguint el riu des del naixement, al Massís del Montseny, fins la desembocadura. Fa referència a les intermitències que li són pròpies, a causa del règim de pluges variable del clima mediterrani. Descriu les parts d'un riu mediterrani i els principals processos: l'erosió al curs alt, el transport al curs mitjà, la sedimentació al curs baix i la formació de deltes ala desembocadura. També mostra els aiguamolls de la Tordera i els elements que caracteritzen aquests indrets. Destaca el problema de la contaminació dels rius i parla de les depuradores, així com de la necessitat de potenciar el respecte a la natura.

fonts d'aigua; hidrologia; rius; deltes; conques; geografia física; aiguamolls; tractament de l'aigua; reserves naturals; contaminació de l'aigua; tordera; mar mediterrània; montseny; inundacions; capes aqüíferes;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 20 minuts. Durada 20 minuts. Veu en off sobre imatges reals en color

medi ambient; geografia; geologia; contaminació; aigua;

Els rius inconstants

Pons, J. A.; [producció executiva]; Bartolí, Marc; [realització]; Pujalà, Ma. Eugènia; [realització]; Folch, Ramon; [direcció]

Ed. Departament d'Ensenyament; Generalitat de Catalunya; [Barcelona]

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 FOL

Descriu el funcionament del cicle hidrològic dels rius en l'ambient mediterrani. Mostra imatges de les conseqüències de les crescudes a la tardor provocades per les pluges abundants. Descriu diverses classes de rius: permanents i no permanents o de cabal irregular. Parla de les característiques faunístiques dels rius mediterranis, de les espècies autòctones i de les que hi ha introduït l'home. Descriu el tipus de vegetació dels rius mediterranis. Mostra la contaminació d'alguns rius. Comenta la importància dels embassaments.

fonts d'aigua; hidrologia; rius; ecosistemes; embassaments; contaminació de l'aigua; pluja; canvis climàtics;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 28 minuts. Conté una petita guia orientativa amb el contingut de la cinta, propostes de treball i una petita bibliografia sobre el tema

ecologia; regió mediterrània; meteorologia; zoologia; enginyeria; medi ambient; contaminació; botànica; tecnologia; clima;

Estanys i llacunes

Bartolí, Marc; [realització]; TV3 Televisió de Catalunya; [producció]; Pons, J. A.; [productor]; Ferrés, Lluís; [guionista]; Folch, Ramon; [guionista]; Programa de Mitjans Audio-visuals del Departament d'Ensenyament; [distribució]

Ed. Programa de Mitjans Àudio-visuals; [Barcelona]

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 FER

Estudi de tres tipus d'estanys: els d'origen glacial de les valls pirenenques, els d'origen càrstic i les llacunes litorals. Els estanys pirenencs tenen poca activitat biològica perquè les condicions tèrmiques hi fan difícil la vida. L'home n'ha convertit alguns en embassaments regulats i n'ha aprofitat l'aigua per a generar energia elèctrica. Els estanys d'origen càrstic els trobem a la muntanya mitjana; el més conegut és l'estany de Banyoles, el qual rep les conseqüències de la contaminació produïda per aigües residuals, adobs, pesticides i un turisme desmesurat. Les llacunes del delta són profundes però extenses i biològicament molt fèrtils. La cinta ens fa adonar del conflicte entre els interessos de l'home i la necessitat de gestionar i protegir l'espai per garantir-ne la conservació.

ciutats; efectes de les activitats humanes; coneixement del medi; transport; lleure; canvis ambientals; relleu; científics; medi rural; fonts d'aigua; hidrologia; rius; ecosistemes; llacs; educació ambiental; biosfera; embassaments; equilibri ecològic; plagues; energia hidràulica; plàncton; productes químics; sedimentació; aiguamolls; tractament de l'aigua; propietats de l'aigua; aigües residuals; contaminació de l'aigua; banyoles; pla de l'estany; residus; fertilitzants; canals; karst; adobs; regulació fluvial; Estany de Banyoles; aigües carbonades; canyissars; gavià; termoclima; macròfil;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 29 minuts. Enregistrat en dura 29 minuts. El document conté bibliografia, vocabulari temàtic i propostes de treball

ecologia; zoologia; recursos naturals; energia; enginyeria; medi ambient; turisme; geologia; contaminació; agricultura; botànica; aigua; química;

Imatges i sons de l'aigua

Cruset, Beatriu; Juandó, Josep; Navarro, Míriam; Pérez, Anna Maria; Planas, Anna; Sànchez, Carme; Simó, Joan; Trabal, Mercè; Vila, Bartomeu; [realització]; Marín, Ariel; [animador]; Figueres, Joan; [música ]

Ed. Serveis de Cultura Popular

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 IMA

Els tres capítols que té el vídeo, presenten una recopilació d'imatges sobre experiències properes als infants d'Educació infantil. Mostra imatges i sons de l'aigua en moviments, animals i plantes que hi viuen o que la utilitzen. Mostra alguns animals aquàtics, altres de salvatges i altres de domèstics i com tots necessiten de l'aigua. Es veuen imatges de l'aigua en forma de neu, gel o pluja i també ensenya una tempesta amb llamps i trons. Segueix el curs d'un riu des del naixement fins a desembocar al mar i com els homes capten i tracten les aigües del riu per al seu ús. Es veu una planta potabilitzadora, una depuradora i la conducció de l'aigua bruta per les clavegueres fins al mar.

fonts d'aigua; hidrologia; rius; neu; vertebrats; tractament de l'aigua; animals domèstics; invertebrats; contaminació de l'aigua; contaminació del mar; núvols; pluja; sequera; llamp; tempestes; gel;

educació infantil;

Durada: 24 minuts. Cada capítol dura aproximadament 6 minuts. Sense veu ni música, se senten només els sons ambientals originals. Conté una guia didàctica.

meteorologia; zoologia; recursos naturals; medi ambient; geologia; seguretat; contaminació; aigua; clima;

L'aigua

Àlvarez, Julián; [Guió]; Clanchet, Josep; [Producció]; Sallés, Elvira; Mestre, Juan Carlos; [Ajudant de producció]

Ed. Fundació Serveis de Cultura Popular

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 AIG

Presenta la contaminació de l'aigua en clau d'humor. Les gotes, dirigides pel seu comandant, segueixen un recorregut ple de perills. S'han d'enfrontar amb els problemes que comporta la contaminació: escassetat d'oxigen, absència d'arbres (que fan que l'aigua es precipiti), inundacions procedents d'una fàbrica, etc. L'anècdota i l'humor, però, no poden fer passar inadvertides les fases del procés, com tampoc els llocs i la composició dels termes geogràfics. Hi trobem una informació molt acurada de les aigües subterrànies: pous, fonts, conducció de les aigües residuals i tractaments mecànics per evitar-ne la contaminació.

elements químics; sòls; unitats de mesura; fonts d'aigua; hidrologia; compostos químics; propietats químiques; tractament de l'aigua; aigües residuals; contaminació de l'aigua; aigua soterrània; pous;

ed. primària; eso; formació permanent; alumnat; professorat;

Durada: 84 minuts. Conté 1 petita guia amb la descripció del contingut, informacions complementàries, objectius didàctics (per a tots els títols), suggeriments didàctics (per a tots els títols) i 1 bibliografia sobre el tema.

ecologia; recursos naturals; enginyeria; medi ambient; química física; geologia; aigua; tecnologia; química;

L'aigua neta ens és vital

Kemira; [direcció]; Lleonard, Tom; [guió]; Sono; [realització]

Ed. Kemira; Programa d'Educació per a la Salut a l'Escola

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 IBE

L'ús i la contaminació de l'aigua. L'aigua com a bé escàs i l'estalvi de l'aigua. La depuració de l'aigua: per què s'ha de fer, mètodes de depuració. El sistema de doble reciclatge de Kemira. El Pla de Sanejament de Catalunya

hidrologia; productes químics; tractament de l'aigua; propietats de l'aigua; aigües residuals; contaminació de l'aigua; productes de neteja; residus;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 8 minuts. Té una petita guia didàctica adjunta

ecologia; medi ambient; medicina; geologia; contaminació; salut; aigua; química; biologia;

L'aigua, del riu al riu

Moral, Jordi; [producció executiva]; Ripoll, Xavier; [càmera, realització, muntatge]; Girabal, Josep; Sala, Miquel; Peig, Anna; [guió, Camp d'Aprenentatge del Bages]; Pérez, Carles; [locució]

Ed. Departament d'Ensenyament. Servei de Mitjans Audiovisuals

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 AIG

Exposa el recorregut que fa l'aigua del riu Llobregat, pel seu consum domèstic i industrial, fins a tornar altra vegada al riu. L'aigua baixa per la Sèquia fins arribar al Parc de l'Agulla; d'allà passa a la planta potabilitzadora on s'hi afegeix clor gasós i coagulants i passa a la xarxa de distribució. L'aigua potable continguda en els dipòsits es controla per mitjà de mesuradors de pressió i vàlvules, i es distribueix per les cases, indústries, jardins, fonts i instal·lacions esportives. Les aigües residuals, junt amb l'aigua de la pluja, passa a la depuradora d'aigua residual; la part sòlida es transporta a la planta de compostatge on es transforma en adob i acaba el cicle i es retorna l'aigua depurada al riu.

rius; manresa; tractament de l'aigua; bages; aigües residuals; residus;

eso; professorat;

Durada: 16 minuts. Durada 16 minuts i 47 segons, és una filmació en color.

ecologia; medi ambient;

La força de l'aigua

Bartolí, Marc; [realització]; TV3 Televisió de Catalunya; [producció]; Pons, J. A.; [productor]; Ferrés, Lluís; [guionista]; Folch, Ramon; [guionista]; Programa de Mitjans Audio-visuals del Departament d'Ensenyament; [distribució]

Ed. Programa de Mitjans Àudio-visuals; [Barcelona]

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 FER

Seguint el curs d'un riu, la cinta ens mostra l'aprofitament per part de l'home de la força de l'aigua al curs alt, al curs mitjà i al curs baix. Com a exemple de curs alt ens mostra el relleu de les valls pirenenques, fruit de l'erosió glacial i de l'acció de l'aigua, els petits rierols d'aigües cristal·lines i l'acció de l'home. De curs mitjà ens mostra un riu mediterrani, les terrasses fluvials transformades en planes fèrtils per a l'agricultura i els congost de pas que s'ha anat obrint l'aigua. De curs baix l'exemple és un delta, fruit de l'acumulació de materials sedimentaris arrossegats pel riu. També ens mostra l'aprofitament de la força de l'aigua per transport, com els raiers, per vies de comunicació, per força motriu, com els molins fariners i per energia amb les centrals hidroelèctriques. Finalment fa una mica d'estudi del delta de l'Ebre.

efectes de les activitats humanes; física dels sòlids; coneixement del medi; transport; ports; canvis ambientals; medi rural; fonts d'aigua; hidrologia; montsià; rius; deltes; Delta de l'Ebre; glaceres; educació ambiental; energia hidràulica; navegació; sedimentació; costes; procés de comunicació; fagedes; canals; Raiers; molins fariners; regulació fluvial; Força motriu; congost; al·luvió; còdols; lleres; terrasses fluvials;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 28 minuts. Enregistrat en dura 28 minuts i 56 segons. El document conté bibliografia, vocabulari temàtic i propostes de treball

obres públiques; ecologia; recursos naturals; energia; enginyeria; medi ambient; geologia; contaminació; agricultura; aigua; comunicació;

La sang de la terra

Gaya, Joan; [guió]; Fortià, Ramon; [direcció editorial]

Ed. VídeoPlay Serveis

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 GAY

El vídeo dóna una informació amplíssima al voltant de l'aigua. Presenta aquest element com a font de vida amb tota una colla d'organismes que viuen i depenen d'ella. Descriu l'aigua en cada un dels seus estats: líquid, sòlid i gasós. Explica el cicle natural de l'aigua i els aprofitaments que aquesta té. Parla del seu consum i del tractament de les aigües brutes. Destaca la importància que l'aigua té en la vida de l'home i la necessitat de fer-ne un ús racional i respectant el medi ambient.

fonts d'aigua; hidrologia; aiguamolls; tractament de l'aigua; aigua de mar; propietats de l'aigua; aigües residuals; contaminació de l'aigua; salts d'aigua; aigua soterrània; aigua estancada; aigües termals;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 20 minuts. Té una durada aproximada de 20 minuts. DVD.

medi ambient; geologia; aigua;

La vida d'un riu

Bartolí, Marc; [realització]; TV3 Televisió de Catalunya; [producció]; Pons, J. A.; [productor]; Ferrés, Lluís; [guionista]; Folch, Ramon; [guionista]; Programa de Mitjans Audio-visuals del Departament d'Ensenyament; [distribució]

Ed. Programa de Mitjans Àudio-visuals; [Barcelona]

CR: vídeo; dvd Sig.: DVD556 FER

Estudi del riu Ter des del seu naixement a Ull de Ter fins al desguàs a la mar Mediterrània. Les imatges ens mostren el procés de contaminació del riu al llarg del seu curs a causa dels residus urbans, industrials i ramaders; els mecanismes d'autodepuració, el paper que en la contaminació del riu hi juguen alguns afluents com el Gurri; la importància dels embassaments de les Guilleries en el procès de depuració de l'aigua i la planta depuradora de Girona. La pel·lícula insisteix en la necessitat de fer efectiu el Pla de Sanejament que preveu accions sobre els residus urbans, industrials i ramaders.

efectes de les activitats humanes; coneixement del medi; transport; ports; canvis ambientals; gironès; medi rural; fonts d'aigua; hidrologia; rius; ecosistemes; educació ambiental; biosfera; energia hidràulica; plàncton; productes químics; navegació; sedimentació; aiguamolls; tractament de l'aigua; serveis públics; propietats de l'aigua; contaminació de l'aigua; bacteris; osona; montseny; girona; residus; salinitat; riu Ter; canals; regulació fluvial; Guilleries; decantació; Força motriu; limnòleg; riu Gurri; afluents; aiguabarreig; planta depuradora; pla de sanejament;

ed. primària; eso; alumnat;

Durada: 27 minuts. Enregistrat en dura 27 minuts i 50 segons. El document conté bibliografia, vocabulari temàtic i propostes de treball

ecologia; microbiologia; recursos naturals; energia; enginyeria; medi ambient; geologia; contaminació; botànica; aigua;

Recursos naturals

Tibidabo

Ed. Tibidabo

CR: enregistrament vídeo; dvd Sig.: DVD504 SOS

Parla de la pèrdua de biodiversitat així com també de la degradació del sòl, les seves causes i conseqüències i quines mesures cal prendre per aconseguir un ús sostenible del sòl. La contaminació atmosfèrica afecta directament als éssers vius; repercuteix negativament en la salut de les persones que viuen a les ciutats en forma de malalties respiratòries, irritacions oculars, afeccions cutànies... La contaminació de l'aigua afavoreix també l'augment de les malalties, tant pel consum d'aigua en males condicions com per la proliferació d'insectes o altres agents transmissors o generadors de malalties; s'explica com podem evitar-la. L'alteració dels cursos fluvials redueix el cabal del riu, arribant en ocasions a disminuir-ho de tal manera que no n'hi ha prou ni per mantenir la vida aquàtica ni per recarregar els aqüífers. Aquest últim problema és particularment greu a la zona pròxima a la línia de la costa, on els aqüífers poden arribar a patir intrusió marina. Finalment, tracta dels boscos i dels efectes de l'activitat humana en el medi marí.

sostenibilitat

secundària; secundària obligatòria; educació d'adults

54 minuts d'animació per ordinador; veu en off

educació ambiental; medi ambient; contaminació atmosfèrica; contaminació de l'aigua; ecologia; ecosistemes; canvis ambientals; efectes de les activitats humanes; recursos naturals; residus; aigües residuals; boscos; oceanografia; mars; vida marina; aigua; ciències de la naturalesa; ensenyament