Digital Dannelse

Digital dannelsePå Skive Gymnasium og HF forstår vi digital dannelse som indeholdende Michael Paulsens fire kompetencer, nemlig:

  1. Informationsbearbejdning - at kunne finde relevant materiale via internettet samt bearbejde de informationer på kvalificeret vis.
  2. Udtryksevne - at kunne udtrykke sig fagligt kompetent via nye digitale medier (fx lave en Website).
  3. Refleksivitet - at kunne reflektere over hvordan medierne kan bruges godt og med omtanke især i forhold til undervisning.
  4. Deltagelse og kommunikation - at kunne deltage aktivt lærende og fagligt biddragende i undervisningen og samfundet via nye medier

Hvis man skal digital dannes, skal man besidde konkrete IT-færdigheder - dvs. kunne arbejde med et givent program - og herefter kunne vurdere muligheder og ulemper ved dette givne program. Vurderingen skal ske i forhold til Paulsens ovenstående fire kompetencer. Når man behersker et givent antal programmer og kan vurderer deres muligheder og ulemper besidder man digital dannelse - som er en del af ens overordnede dannelse. Dette kan ses i nedenstående model.

Digital dannelse på Skive Gymnasium og HF

Skive Gymnasium og HF har valgt “digital dannelse” som et indsatsområde, fordi der i en stor del af undervisningen inddrages digitale medier, og fordi den er baseret på arbejdsformer, der inddrager digitale værktøjer. Vi fokuserer på, at alle elever skal have en række minimumsfærdigheder i brugen af IT, men også at de udvikler fire overordnede digitale kompetencer; 1) informationskompetence, 2) udtryksevne, 3) deltagelse og kommunikation og 4) refleksivitet. Resultatet af de erhvervede IT-færdighederne og digitale kompetencer er led i et mål om, at vores elever bliver digitalt dannede, og at det kan kvalificere deres valg, anvendelse og dømmekraft i mødet med digitale medier og arbejdsværktøjer i både en uddannelsessammenhæng, men også i deres hverdag i al almindelighed.

Struktur på digital dannelse