Voor wie?

Je ouders zijn gescheiden. Misschien zijn ze, nadat ze van elkaar gescheiden zijn, steeds ruzie blijven maken en zeggen ze lelijke dingen over elkaar.  Dat kan via de telefoon gaan of via berichtjes, of als ze elkaar tegenkomen, maar ze kunnen ook nare dingen over elkaar tegen jou zeggen. Of ze zeggen niets, maar zijn heel gespannen als het over de andere ouder gaat. Ouders hebben vaak allebei een advocaat en gaan naar de rechter omdat het niet lukt om samen goede afspraken te maken over vakanties, geld, spullen, of wanneer je bij je vader of bij je moeder bent.
En vaak zit je daar als kind tussen in en weet je niet zo goed meer wat je moet doen.

Veel kinderen raken er van in de war, krijgen er hoofd- of buikpijn van, of voelen zich gewoon slecht.

Andere kinderen proberen heel erg hun best te doen om alles goed te doen, ze proberen superkinderen te zijn. Dat komt omdat je als kind vaak niet begrijpt waarom je ouders zo onaardig tegen elkaar blijven doen, terwijl ze heel aardig tegen jou doen. Vaak hou je van allebei je ouders en doet het pijn als je twee mensen waarvan je houdt zo met elkaar ziet ruzie maken.

Soms ben je zelf ook boos op je ouders of op één van je ouders en wil je er liever niet meer naar toe. En daar kunnen ouders dan ook weer ruzie over krijgen. En als je iets over de ene ouder tegen de andere ouder zegt, kan dat meteen weer gebruikt worden in de ruzie tussen je ouder, en zeg je dus maar niets meer.

Als je ouders af en toe eens boos op elkaar zijn maar voor de rest dingen goed voor jou of jullie regelen dan is er niet zo'n groot probleem. Ook ouders die nog bij elkaar zijn worden wel eens boos op elkaar. 

Maar soms gaat het maar door en blijven ze nare dingen over elkaar zeggen, of zeggen ze heel verschillende dingen zodat je niet meer goed weet wat er nu klopt of niet. Als jij je er dan tussen in voelt staan, dan zit je in de knel en dan kunnen wij misschien helpen om daar wat aan te doen. Als je wil weten wat wij kunnen doen, lees dan verder. Je krijgt dan uitleg over het programma 'Kinderen uit de Knel'.

Wat en hoe?
Een programma om mijn ouders te laten stoppen met ruzie maken? Je denkt nu misschien wel: “Dat gaat toch niet lukken. Ze hebben alles al geprobeerd en ze maken al jaren ruzie. Dit stopt toch nooit”. Dat dachten wij in het begin ook. Wat we ook deden, het ging maar door. Maar toen is dit programma bedacht en dat blijkt toch wel te werken!
12 ouders komen samen in groep, met twee therapeuten. Therapeuten proberen mensen die zorgen of problemen hebben te helpen. Deze therapeuten helpen je ouders in die groep om de ruzie te stoppen. In de groep gaan ouders allerlei oefeningen doen die helpen om te stoppen met ruzie maken. En de therapeuten helpen ouders om weer te gaan zien wat het voor jullie betekent als de ruzie maar door blijft gaan. En als ouders dat eenmaal weer gaan zien en echt gaan begrijpen dan besluiten ze vaak om het anders te gaan doen omdat ze het leven voor jullie weer leuker willen maken.

Moet ik dan ook wat doen? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk ‘ja’ en nee’. Jij hoeft er niet voor te zorgen dat je ouders stoppen met ruzie maken. Dat proberen kinderen wel eens maar dat lukt eigenlijk nooit. Maar we vragen je wel om ook in een groep te gaan. En dat is een groep voor kinderen van ouders die in een vechtscheiding zitten.
In die groep zitten de kinderen van de ouders die aan de oudergroep deelnemen. Veel kinderen hebben ons verteld dat als hun ouders ruzie blijven maken, ze zelf in de knel komen te zitten. Ze voelen zich vaak verdrietig, bang of boos. Of ze voelen helemaal niets meer. En dat is niet goed voor kinderen. Daarom hebben we ook een groep die op dezelfde tijd plaats vindt als de groep van de ouders en in hetzelfde gebouw. Maar wel in een andere kamer. 

In deze groep mag je tekenen, fotograferen, film maken, muziek luisteren, dansen en spelletjes doen. En praten, dat mag natuurlijk ook. En daarbij gaat het er steeds om wat je van binnen voelt als je ouders ruzie maken. En wat je kan doen om er minder last van te hebben. De meeste kinderen vinden dit fijn om te doen, omdat ze merken dat ze niet de enige zijn en vaak ook goeie tips van elkaar krijgen. Er zitten kinderen van alle leeftijden in de groep. En er zitten ook eigenlijk altijd wel kinderen van je eigen leeftijd bij. We doen ook spelletjes en er wordt ook wel veel gelachen. 

Het duurt ongeveer twee uurtjes. We doen het op een tijd zodat je zo min mogelijk van school hoeft te missen. Al vinden sommige van jullie dat misschien wel weer jammer ☺. En we komen 8 keer bij elkaar. Het is niet iedere week maar om de week.

Andere websites

Er zijn nog andere interessante websites voor kinderen met gescheiden ouders. Hieronder vind je er een paar:Comments