Inici

Jaume Amat i Bargués (Martorell, 1924 – 2003) va desenvolupar al llarg de la seva vida una intensa labor artística, acompanyada de l'activitat docent en el món de les arts i divulgadora de la història.

Va destacar com a artista en diverses facetes, des de la pintura i l’escultura, al dibuix i l’esgrafiat. Format al costat de Ferran Serra en aquesta darrera tècnica, va mantenir viva la tradició de l’esgrafiat decorant un gran nombre de façanes, tant a Martorell com en altres indrets.

Paral·lelament durant molts anys va exercir una intensa labor pedagògica en l’ensenyament del dibuix i la pintura, alhora que va ser un gran divulgador de la història de Martorell, tant amb els seus dibuixos, com amb les explicacions directes a escolars i alumnes seus.

Membre fundador del Centre d'Estudis Martorellencs, en va ser president des de 1972 fins a 2003. Aquesta entitat i el conjunt arqueològic de Santa Margarida van ser motiu d'una estima especial per part seva. Santa Margarida va esdevenir un espai privilegiat on durant més de trenta anys va compartir les inquietuds de la recerca, la incertesa pel futur del jaciment i la il·lusió per veure'l convertit en un punt de referència per a la història de Martorell i per al coneixement i la divulgació de la història.

Sempre preocupat per la conservació i la divulgació del patrimoni, va realitzar nombrosos dibuixos reconstruint possibles aspectes de diversos indrets de Martorell en èpoques passades i va intervenir de manera directa en totes les obres que han afectat d’alguna manera el nostre patrimoni arquitectònic i en les excavacions arqueològiques realitzades a Martorell.

Cal afegir a aquestes facetes la d’incansable viatger a peu. En diverses ocasions va fer el Camí de Sant Jaume, i en dues el camí des de Montserrat a Roma, sempre acompanyat del seu Llibre de ruta, en el que deixà constància del seu pas pels diversos llocs i que recull interessants escrits i dibuixos fets durant el viatge.

El maig de 2004 el CEM va inaugurar un espai que porta el seu nom a la masia de Santa Margarida, dedicat a difondre els resultats de la recerca i al desenvolupament d'activitats formatives en el camp de l'arqueologia i la història, en reconeixement a la seva labor i a l'estima que sempre va tenir per la seva vila.

Aquesta lloc web, creat pel CEM, està dedicat a donar a conèixer la seva biografia i obra artística.