Joc de la compra

Un any més els alumnes de PIN3 han fet un taller relacionat amb l'alimentació sostenible.

A partir del "Joc de la compra", han treballat el viatge que fan els aliments fins a arribar a les botigues.

Aquesta activitat s'emmarca en el projecte alimentat amb seny que des de fa anys desenvolupa el nostre centre amb la idea d'aprendre hàbits més saludables, consciència i esperit crític a l'hora de consumir.

Agraïm un any més a l'Ortiga per acompanyar-nos en el camí per una vida sana i sostenible 

El joc de la compra a PIN3.mp4

Taller Motxirretes

Emmarcat en la campanya de recollida de roba els i les alumnes de l'optativa de sostenibilitat de 1ESO NEI van participar en un taller de reaprofitament tèxtil.

Durant aquest trimestre els alumnes van estudiar la gestió de residus i la importància de reutilitzat i donar nova vida a productes difícil reciclatge com la roba.

El taller ha sigut dinamitzat per Solidança, associació que recull roba per donar-li una nova vida i a més a més dona oportunitats laborals gent en perill d'exclusió social.

Aquesta vegada els i les alumnes van transformar velles samarretes en motxilles. D'aquesta forma allarguen la vida d'un producte que trigaria anys a desfer-se a la terra.

El Kostka escollit per representar a Barcelona en les jornades "Diàlegs per l'educació" de CATESCO

Jesuïtes Gràcia. Col·legi Kostka, és una de les quatre escoles seleccionades per representar a Barcelona en l'acte de inauguració de les jornades "Diàlegs Educació 2030" que organitza la Generalitat i CATESCO (Catalonia for Education, Science and culture organization). 

Els delegats mediambientals de l'escola participen a la trobada per treballar, reflexionar i conversar sobre com s'ha de transformar l'educació per donar resposta als ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). Un diàleg articulat al voltant de tres preguntes:

“què hem de continuar fent”

“què hem de deixar de fer” 

“què cal reinventar de manera creativa”

Ampliar notícia

CONFINT ESTATAL 2023

Un any més va poder participar en la VI CONFINT estatal un alumne del nostre centre, Arnau Ribas.

Va estar votat per la resta de joves que van participar en la CONFINT catalana per formar part del grup que enguany representa la comunitat autònoma.

La trobada va ser en Granada sota el lema "Enreda't pel clima".

Aquesta conferència és organitzada per ESenRED que engloba a totes les xarxes de l'estat espanyol.

Les jornades tenen com a objectiu compartir les problemàtiques socioambientals detectades en els diferents territoris, promoure accions i propostes que contribueixin a fer més sostenibles pobles i ciutats. 


Gràcia - Arnau a Confint Estatal (reel).mp4

Global Voices for Sustainable Future

Un anys més en sumen la l'invitació de l'escola Sant Ignasi de Santiago de Xile on joves de diferents països i procedències diverses, malgrat les barreres lingüístiques, es van reunir per donar llum als reptes globals de la degradació ambiental.

Enguany han participat:

Xile: Col·legi San Ignacio Alonso Ovalle

Índia: St Aloysius Gonzaga School

Brasil: Col·legi Santo Inácio Rio de Janeiro

Espanya: Col·legi Jesuïtes Gràcia-Kostka de Barcelona

Polònia: Zespol Szkol Jezuitow im. sw. Stanislawa Kostki amb Gdyni


Aquesta és una gran oportunitat pels nostres #GTK de conèixer la realitat d'altres parts del món, com la viuen altres joves com ells i elles.

Tant de bo puguem continuar gaudint d'aquestes trobades. 


Els GTK's de la PIN ens conviden a tenir una FestaAFA més sostenible

Delegats_Festa AFA.MP4

Cloenda E+S- Secundària

Maria, Sara, Nia i Arina, alumnes de TQE4 i NEI ESO 2,van presentar engany el projecte "Let's Move" en la cloenda d'Escoles + Sostenibles celebrada en les cotxeres de Sants.

La idea del projecte és motivar a una mobilitat activa i sostenible per disminuir les emissions de CO2.

Va ser una jornada per compatir i aprendre d'altres joves que també estan treballant per la cura del planeta. 

Anellament d'ocells

L'anellament d'ocells a Turull ja comença a ser una tradició.

Els alumnes de TQE3 que participen en el projecte "Depèn de tu" van participar enguany d'una jornada de descoberta de l'ornitologia.

Enguany van tenir la sort d'anellar diferents espècies, atrapar una anellada anys anterior i poder veure els pollets d'una mallerenga que va nidificar en una de les caixes niu que l'alumnat havia penjat durant l'any.

Aquesta activitat apropa a l'alumnat a la natura i la realitat que la vida s'obre pass fins i tot en un entorn hostil com la ciutat. 

CONFINT CATALANA

Un any més els #GTK de Jesuïtes Gràcia participen de la Conferència Catalana "Tinguem cura del planeta" organitzada per la XESC (Xarxa d'escoles sostenibles de Catalunya)

Enguany els representants del centre votats pels seus companys han sigut, Nicolás Carson, Genis, Fernández, Eneko Vilella i Arnau Ribas. Aquest ultima al final de la jornada va ser escollit pels altres joves que participaven per representar a Catalunya en la CONFINT estatal que se celebrarà enguany en Granada.

Els alumnes vam presentar el projecte de mobilitat sostenible que han treballat durant tot el curs per potenciar la Mobilitat activa fent servir patinet i la bicicleta. 

Reciclem jugant

Els nens i nenes de la PIN4 van tancar l'etapa GreenPin amb una celebració pels reptes aconseguits i hàbits de consum millorats. Tancament també del Pla de prevenció de residus que han desenvolupat durant aquests quatre anys de la PIN . Aquest recurs educatiu és un servei de residuscat.  

Prevenció d'incendis

Davant aquesta sequera que porta el territori des de fa molts mesos els i les GTK de la NEI van estar convidats a una formació sobre la prevenció d'incendis organitzada en la finca d'agricultura ecològica de Can Monmany en Collserola i la dinamització de l'Ortiga.

Van aprendre la importància de recuperar els conreus i la ramaderia com principal tallafoc i del bon manteniment i neteja dels parcs naturals, van poder gaudir de la vista a una de les masies més grans i properes a la ciutat de Barcelona, van poder parlar amb pagesos i finalment van exèrcit de periodistes.

Al final de la jornada, com tancament van fer una crítica conjunta de l'activitat donant la seva opinió són on s'hauria d'aprofundir o millorar i que destacarien.

Van acabar amb un dinar tots junts gaudint de les vistes de Collserola i aprofundint els llaços entre GTK's de diferents cursos. 

Tinguem cura sobre rodes

Enguany els GTK de TQE3 i NEI ESO2 van focalitzar el seu treball per presentar a la CONFINT 22-23 en la mobilitat del centre.

Una de les idees que van sorgir és fer un taller de mobilitat pels més petits del centre, transformar-se en formadors.

Però per fer-lo primer haurien de formar-se els GTK.

Van tenir la sort de comptar amb el suport del Biciclot, una cooperativa que aposta des de fa anys per la mobilitat sostenible en la ciutat comtal.

Els i les GTK van rebre una primera part teòrica sobre la normativa de mobilitat en BCN, la protecció i senyalització.

Després va venir la part pràctica amb un petit circuit al pati de l'escola.

Ara toca als delegats i delegades muntar els tallers adaptant-los als més petits de l'escola.

Agraint molt al Biciclot la visita i sobretot l'adaptació del taller feta perquè els nostres GTK puguin portar a termini la seva proposta. 

Descobrim Natura

Un any més i de la mà de la microxarxa "Descobrim Natura" aprofundim en la història i en la biodiversitat del parc Park Güell.

Enguany els nens i nenes de PIN4 han sigut els responsables de treballar en aquest projecte.

Van investigar la biodiversitat del parc, els avantatges de tenir un espai verd proper i el treball que fan els jardiners i jardineres pel seu manteniment.

També van veure imatges antigues del parc i van poder veure com ha canviat el parc i el barri.

Finalment, van fer una visita amb una experta i van fer enquestes als veïns i veïnes per veure com podríem millorar l'espai.

Aquesta activitat és és dur a terme durant el segon i tercer trimestre, ajuda a treballar l'autonomia i connexament de l'entorn de barri. 

VID-20230312-WA0008.mp4

Pla de prevenció de residus en marxa

Enguany els alumnes de PIN4 com a part del Pla de prevenció de residus han decidit de forma conjunta mesurat els residus que es generen als patis de l'escola.

La idea d'aquest projecte és intentar reduir la quantitat d'envasos que generem als esmorzars de l'escola.

Per aquesta raó, a més a més de la diagnosi van decidir fer una explosió per poder visualitzar l'estat en què queden els patis quan acaba l'estona d'esbarjo.

En aquest vídeo, a més a més de convidar-nos a l'exposició, se'ns convida a fer una reflexió sobre els residus que venen de casa a l'escola i les diferents formes en les quals els podem reduir.

Recordeu que el millor residu és el no es genera! 

Defensores de la casa en comú

El passat 9 de marçels i les alumnes de TQE4 de Jesuïtes Gràcia van poder participar en la xerrada organitzada conjuntament amb l'ONG Entreculturas, en la que es va poder escoltar el testimoni de tres dones defensores de la Justícia Socioambiental a l'Amèrica Llatina.

Aquestes dones, procedents de diferents regions d'Hondures han denunciat les vulneracions de drets i els riscos que pateixen per ser dones en la defensa del medi ambient. Denuncien també un model productiu extractivista que posa en perill els seus projectes de vida i violenta a les comunitats camperoles i indígenes.

"Les dones indígenes es van enfrontar a processos judicials per defensar l'aigua i la mare naturalesa. El territori és vida, i en vivim. Si no el defensem no tenim vida. És lamentable que les empreses extractivistes entrin als nostres territoris i que els estats també validin aquestes situacions.", afirmava María Felicita López, coordinadora dels drets de les dones de l'Asociación de Comunidades Indígenas Lencas de La Paz Honduras (ACILPAZH), que denunciava la criminalització que pateixen les defensores dels drets mediambientals.

"Les dones són les que es troben a primera línia en la defensa del seu territori per viure dignament en ell", va assenyalar Keyla Canales, advocada hondurenya d'ERIC-Radio Progreso. "És important reconèixer que la natura té drets, i que la natura és la casa comuna de totes i de tots". Canales va explicar que les dones indígenes segueixen sostenint l'esperança i resisteixen les agressions de les empreses extractivistes.

Juana Francisca Urbina, líder Tolupán, incidia que "les defensores enfronten violència, persecució, assetjament, i campanyes de discriminació". Les formes de discriminació i violència contra les defensores se superposen en sumar-se a la discriminació de gènere el fet de ser a més indígenes".

Les activistes van cridar als estudiants a què el canvi estan en les seves mans, totes les decisions que prenen l'hora de consumir tenen una conseqüència en algun lloc de món

Els privilegis dels quals els i elles tenen aquí són conseqüència en molts casos de privar als pobles originaris de les seves terres i les seves matèries primeres.

Agraïm molt a Keyla, Felicitas i Panchita per la lluita que porten i haver de traure temps per apropar el seu missatge als joves de la nostra escola. 

WhatsApp Video 2023-03-14 at 12.02.23.mp4
WhatsApp Video 2023-03-14 at 12.05.06.mp4

La PIN cap al residu zero! 

Un any més PIN 3 i PIN 4 participen de la microxarxa Pla de prevenció de residus

Com comença a ser habitual els i les GTK han tingut una trobada amb la responsable de la microxarxa Laia Guardiola i membre de Rezero.

Van aprofitar a explicar els projectes que estan portant a termini per reduir els residus a l'escola i potenciar el canvi d'hàbits a casa.

La Laia els fa felicitar per la feina feta i encoratjar a continuar endavant.

Finalment, ens va convidar a fer un llistat de quins hàbits podrien canviar en el nostre dia a dia per reduir els residus i els va convidar a fer un pòster amb les idees recollides per compartir amb l'alumnat d'altres escoles en la cloenda de E+S que es farà al mes de maig.

Els GTK's es van comprometre a tenir el treball enllestit per aquesta data.

Gràcies Laia per la visita i suport als nostres alumnes! 

GTK's i Capitans Espinaks s'hi posen "Mans al verd" 

La proposta d'enjardinar el parterre del carrer del Sant Josep del Cottolengo neix fa dos anys de la mà dels GTK de secundària dintre del projecte "TInguem Cura del planeta" de la XESC. Després d'any i mig per arribar a acords i d'organització el 31 de gener van fer la plantació conjunta tots i totes les delegades mediambientals i el personal de parcs i jardins. Així Jesuïtes Gràcia es transforma en la primera escola de Barcelona en signar un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per la gestió d'un espai urbà. 

L’escola amb la col.laboració del l’Ajuntament de Barcelona (Parcs i Jardins ) i amb la coordinació d’entitats del barri, DEPANA (Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural) i l’Aula ambiental Bosc Turull, ha dut a terme la plantació de fins a 7 espècies de plantes autòctones en un parterre al carrer Sant Josep de Cottolengo, un espai abandonat a prop del centre escolar.

Jesuïtes Gràcia. Col·legi Kostka s’incorpora al programa “Mans al verd” amb l’objectiu de promoure la cura del verd en l’alumnat i millorar la biodiversitat urbana en l'entorn escolar del centre. Un projecte transversal que permetrà a tot l'alumnat participar en les tasques de manteniment per garantir la seva conservació. 

Amb aquest projecte de naturalització, l'escola reforça la seva identitat de centre en educar persones compromeses amb l’acció o el canvi cap a un món més responsable.

Setmanalment diferents grups d'alumnes sortiran al carrer per fer el seguiment i manteniment de l'espai 

Smart Citizen Kit I-Change

L'escola disposa de dos sensors Smart Citizen Kit per mesurar a temps real els nivells de contaminació atmosfèrica, fer-ne un ús educatiu i promoure actuacions més sostenibles per a tota la ciutadania. 

La instal.lació dels sensors Smart Citizen Kit forma part d'un projecte Europeu ICHANGE que compta amb la participació activa del Departament de Física Aplicada de la UB i en el qual hi participen diferents països a través de la creació de 8 Living Labs a Europa, Àfrica i Àsia. Un d'ells, ubicat a la ciutat de Barcelona. La incorporació d'aquests sensors a l'escola pretén:

- Avaluar l'impacte del canvi climàtic a través de les dades recollides dels sensors. 

- Conscienciar la ciutadania perquè s’empoderi de coneixement respecte a la contaminació atmosfèrica.

- Promoure actuacions que aportin beneficis directes i canvi d'hàbits a la comunitat.

Aquest projecte està liderat per la reconeguda investigadora Dra. María del Carmen Llasat, catedràtica de Física de l'Atmòsfera del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona, coordinadora del Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) i del Grup de Meteorologia de la Universitat de Barcelona. La Carme disposa d'una dilatada trajectòria científica centrada en investigar i divulgar els efectes del canvi climàtic.  Conjuntament amb el seu equip, han posat en marxa aquest projecte europeu que pretén ser coparticipatiu i cocreatiu amb la ciutadania proposant iniciatives de ciència ciutadana amb beneficis directes a la comunitat. 

Amb la instal.lació d'un sensor a l'Escola Infantil i un altre a l'Escola Secundària, l'escola en farà un ús educatiu, combinant diferents processos d'aprenentatge sobre la contaminació atmosfèrica, i al mateix temps conscienciant a tota la nostra comunitat educativa sobre la qualitat de l’aire que respiren.

Com escola compromesa amb iniciatives de conscienciació ecològica i mediambiental, acollim aquest projecte com una gran oportunitat d'aprenenetatge per a fer front la problemàtica del canvi climàtic.

La Laura Esbrí i l'Erika Pardo, investigadores del grup GAMA, expliquen el projecte i el perquè instal·lar-lo a l'escola. 

#SmartCitizenKit.mp4

KostkaVerd 22-23

Iniciem un nou curs i la comissió mediambiental del Kostka ja està en marxa.

Us presentem als delegats i delegades mediambientals que enguany lluitaran per tenir una escola +sostenible. 

Els i les docents que els acompanyaran i seran de referència per poder portar el projectes a termini son 

Trobada general KostkaVerd

Acabem el curs sense restriccions i això ens va permetre enguany poder trobar-nos tots els delegats mediambientals que formen el Kostka Verd, Capitans Espinaks i #GTK.

Durant la jornada els i les alumnes van rebre l'agraïment per la seva tasca per part de la directora general Anna Segura.

Els va convidar a reflexionar de com gràcies a ells i elles l'escola va millorant.

Posteriorment, cada grup va presentar uns dels projectes mediambientals que van treballar el darrer curs escolar i la valoració que feien.

Posteriorment per grups van poder treballar quins eren els reptes personals i d'escola.

La jornada va acabar amb un esmorzar de germanor sense generar residus!

Gràcies per GTK , Capitans Espinaks i Agents Pastanaga per voler cada dia una escola més sostenible 

Presentació d'activitats

Anellada d'ocells a Turull

Per tancar tot l'any de treball a l'aula ambiental i poder fer una activitat tots junts ja sense restriccions, van organitzar l'última APS a Turull.

En aquest cas vam comptar amb l'ajuda del biòleg Oriol Castells, especialista en anellament d'ocells.

Va explicar a l'alumnat, perquè i com es fa l'anellament d'ocells i la importància per la conservació de la biodiversitat a la ciutat.

Els alumnes van poder viure de ben a prop l'experiència completa de com caçar, registrar, anellar i finalment alliberar els ocells.

En total en dues jornades van poder anellar a prop de 30 ocells i poder veure de cerca a aquestes petites aus que ens van acompanyar durant tot el curs amb el seu cant.

Ha sigut una experiència enriquidora. 

IX CONFINT Catalana "Tinguem Cura del planeta"

80 alumnes i 25 docents representats de 18 centres educatius han participat a la IX Conferència Catalana de joves "Tinguem cura del planeta". Alumnes de NEI ESO i TQE de l'escola, han format part d'aquesta jornada participant a la Fira d'experiències, tallers de comunicació, manifestos i un conjunt d'activitats per promoure la participació de l'alumnat en la millora del planeta.  

La CONFINT és un projecte de construcció de l’aprenentatge en el qual el jovent es reuneix i delibera sobre els temes proposats i escull representants que han de comunicar les idees acordades en diversos espais d’intercanvi. Jesuïtes Gràcia, escola adherida a la xarxa d’Escoles Verdes- XESC, és una de les escoles catalanes que cada any participa al projecte, renovant els seus compromisos vers el medi ambient. Enguany l'escola ha presentat un projecte conjunt amb DEPANA i Bosc Turull .

El projecte CONFINT es consolida any darrera any des que va néixer a la Conferència Internacional de Brasília (2010) i renova anualment els compromisos adquirits per els centres a les conferències catalanes, que apleguen joves alumnes d’arreu del territori català.

 La metodologia pròpia del projecte CONFINT fa que els joves alumnes siguin els protagonistes en totes les parts del procés: decidir el problema a investigar, parlar-ne amb el màxim d’agents i acordar accions i compromisos per millorar els problemes mediambientals.

Després d’una jornada plena d’experiències en la que els joves i els professors dels centres adherits al projecte comparteixen i aprenen noves experiències, els joves dels centres escullen per votació quins companys els representaran l’any següent a la conferència estatal. 


Som un fenocentre

L'escola forma part de la primera generació de la xarxa de FenoCentres per participar en el projecte de seguiment fenològic d'espècies al voltant de l'escola.  

Jesuïtes Gràcia. Col.legi Kostka, és un dels 18 centres de Catalunya que ha rebut la certificació de Feno Centre de la mà de l’observatori ciutadà Ritme Natura, coordinat pel CREAF i el Servei Meteorològic de Catalunya per participar i aportar dades de seguiment sobre les espècies d'animals i plantes al voltant de l'escola. Amb aquest treball de seguiment, hem contribuït a nodrir les dades FenoTwin, el bessó digital de la fenologia a Catalunya que col.labora amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. 

La fenologia, és l’observació dels canvis estacionals en les plantes i els animals, tals com la floració, l’aparició d’insectes i la migració de les aus. Els canvis en els ritmes de la natura donen molta informació als científics sobre els efectes que el canvi climàtic produeix sobre els ecosistemes naturals, però calen sèries temporals llargues, homogènies, validades i ben repartides geogràficament per tot el territori.

L'alumnat de TQE4 dins la matèria de "Bojos per la ciència" ha estat l'encarregat de dur a terme aquest estudi de seguiment i observació de plantes del nostre entorn, que gràcies el bon treball de cosntància en la recopilació i anàlisi de dades, ha permès obtenir el segell de FenoCentre a l'escola. 

Com a FenoCentre demostrem el nostre compromís de sensibilitat amb el canvi climàtic, ja que estudiar com es modifica el calendari de la natura demostra que l’emergència climàtica que estem vivint altera als éssers vius de manera directa: les plantes avancen la sortida de fulles i flors, les fulles cauen més tard o les orenetes també arriben abans.


Cloendes E+S

És aquesta època del any que em de començar a fer tancaments i comiats.  Un any més els nostres GTK's vam participar de les cloendes que Escoles + Sostenibles organitza per celebrar el tancament del curs. També és una bona oportunitat perquè l'alumnat sàpiga que hi ha més nois i noies amb la preocupació per la cura del medi ambient.

En el cas de l'escola primària Més de 170 infants van participar en l'esdeveniment als Jardins Joan Brossa, en un matí ple de jocs i activitats de descoberta de l'entorn. Els 4 GTK de NEI6 Iune, Alex, Sara i Anna van gaudir d'una jornada on la biodiversitat i el respecte a la natura van ser protagonistes. Amb un joc de pistes, l'alumnat de primària va descobrir la natura de la ciutat, els ecosistemes que es poden trobar a l'entorn urbà i per què és important la biodiversitat per a la salut de les persones i del planeta. 

L'alumnat, de 28 centres de secundària, va ser el protagonista de la gran fira d'intercanvi d'experiències per fer front al canvi climàtic. En representació del seu centre van presentar el seu projecte sostenible i van rebre el retorn i els suggeriments dels altres centres educatius. Iniciatives com "menstruació residu zero", horts escolars i cobertes verdes, menús saludables i sostenibles, hotels d'insectes i també iniciatives d'impacte social van omplir l'auditori de Cotxeres de Sants.

El Martí, la Marta, l'Ariadna i l'Aleix, alumnes de TQE4, van presentar el treball de Menstruació residu zero estudiats a la classe de química, amb una molt bona rebuda per part de la resta de joves. Vam tenir la sort de trobar-nos amb la Lara de Rezero i les va felicitar per la seva feina d'investigació.

Després d'un esmorzar conjunt l'Irma Ventayol, directora de l'Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, va dirigir unes paraules d'agraïment a l'alumnat participant en representació dels centres educatius i els va encoratjar a continuar estenent la cultura de la sostenibilitat: "Teniu un poder d'influència molt gran; d'influència al vostre professorat, a la família, als veïns i veïnes, al Districte... Us animo a fer-lo servir!"

Un cop compartides les propostes d'iniciatives, els i les joves van poder valorar i votar aquelles accions que creien que es podrien reproduir en el seu centre educatiu, enduent-se d'aquesta manera grans idees sostenibles per explorar el curs vinent. 

Joves per l'emergencia climatica

Plantada de primavera al Parc Güell

Com a part de la microxarxa "Descobrim Natura" els i les alumnes de PIN2 van aprendre les tasques que fan els jardiners per la conservació dels espais verds de la ciutat.

Per viure de ben a prop la feina que es fa als parcs i jardins els nens i nenes de la PIN2 van fer la plantada de primavera junt amb els jardiners i les jardineres de la ciutat.

Va ser una experiència enriquidora, podran fer seguiment del creixement de les plantes i ensenyar a les seves famílies i amics aquest espai que estarà encara més maco gràcies a la seva feina. 

Pla de prevenció de residus PIN4

Reutilitza el paper per viure bé

Jesuïtes Gràcia participa en la microxarxa "Pla de prevenció de residus" que organitza Escoles + Sostenibles i que enguany dinamitza Rezero.

Realitzem diferents accions per reduir la generació de residus dintre del centre escolar.

Uns dels residus més comuns a l'escola es el paper.

Per això els i les alumnes de la PIN 4 van decidir investigar quan paper malbaratem.

Van pesar el consum d'una setmana de tot l'edifici de l'escola intermèdia que on és més es fa servir.

Posteriorment, van realitzar una campanya de conscienciació per intentar reduir els més de 15 quilos que van recollir, que sembla poc, però el paper pesa molt poc!

Van fer una segona diagnosi i van veure que la seva campanya va funcionar reduint en 5 quilos el consum. 

Molt contents amb el resultat tot i que encara queda molta feina a fer! 

Matías guanya el concurs "En plan planeta"

Matías Castellar, GTK de Jesuïtes Gràcia i representant de Catalunya en la CONFINT estatal 2021 ha participat junt amb el Mateo, de Valencia, del Quiz Show organitzat pel programa de TIWCH "En plan planeta" canal que motiva als joves a parlar de la problemàtica mediambiental.

En Matías i en Mateo se'n van conèixer durant la CONFINT i van decidir participar junt superant les diferents etapes del concurs i guanyant finalment gràcies als seus coneixements sobre el tema i el treball en equip.

Uns cracks de la cura del medio ambient! 

Aprenentatge i servei a la TQE3

Com a part de l'assignatura "Depèn de tu", l'alumnat de TQE3 realitza diferents activitats d'APS.

Amb la idea de fomentar la consciència ecològica i la cura de la casa en comú durant els i les alumnes duen a terme tasques de manteniment en l'Aula ambiental Bosc Turull.

Aquest és un equipament de l'Ajuntament de Barcelona, però que gestiona la Societat Catalana d'educació mediambiental i té com a objectiu preservar l'entorn natural del barri i realitza diferents activitats per informar a la gent sobre la cura de la natura.

El recinte requereix unes tasques de manteniment molt grans i és aquí on els alumnes de TQE de Jesuïtes Gràcia col·laboren en diferents activitats. A la vegada que aprenen sobre la importància de la cura i conservació del patrimoni natural.

Manteniment de la bassa d'amfibis, control de processionària, conservació del viver forestal, són algunes de les taques que fan els i les alumnes durant el curs escolar. 

Els i les GTK's reben visites 

Els i les nostres GTK's treballen de valent per millorar la sostenibilitat a l'escola.

Per conèixer la tasca que fan i ajudar-los en la millora continua enguany van rebre la visita de dos experts en el camp de l'educació mediambiental.

El Natxo, tècnic de l'Ajuntament de Barcelona, que forma part de l'equip d'Escoles + Sostenibles des de fa molts anys.

Ell es va reunir amb els i les GTK's de la NEI primària. Els delegats van poder explicar la tasca que fan, els problemes que es troben i les idees que volien portar a termini. El Natxo els va fer preguntes i va explicar la importància de fer feina en xarxa amb altres centres de la ciutat entre totes les escoles cercar el millor camí per una escola sostenible.

Els i les GTK's de la PIN 3 i 4, treballen enguany el tema residus de forma intensa, per això la trobada va ser amb la Laia de REZERO, associació que lluita per disminuir els residus del nostre dia a dia.

La Laia va afirmar que el millor residu és el que no es genera i entre tots i totes van fer pluja d'idees per veure que residu podrien eliminar del seu dia a dia, tant a l'escola com a casa.

Com sempre el temps es va fer curt perquè els delegats mediambientals del KostkaVerd tenen moltes ganes de treballar per la cura de la casa en comú.

Esperem aviat tenir més trobades amb experts! Gràcies Natxo i Laia per la visita. 

Descobrim Natura- Ens apropem als parcs

En els darrers dos anys, amb motiu de la pandèmia van recuperar el valor pels espais verds de la ciutat.

Per apropar-nos i conèixer més els parcs de Barcelona des d'Escoles + Sostenibles proposen la microxarxa "Descobrim Natura" amb la intenció que l'alumnat de la ciutat s'apropi als parcs no només d'una forma lúdica.

Aprofundir en la història del parc, fer visites dinamitzades i fer propostes de canvi és la intenció d'aquesta microxarxa en la que Jesuïtes Gràcia participa.

El nostre parc assignat és el Park Güell.

Els nens i nenes de la PIN2 han sigut els responsables de treballar en aquest projecte.

Van investigar la biodiversitat del parc, els avantatges de tenir un espai verd proper i el treball que fan els jardiners i jardineres pel seu manteniment.

També van veure imatges antigues del parc i van poder veure com ha canviat el parc i el barri.

Finalment, van fer una visita amb una experta i van fer enquestes als veïns i veïnes per veure com podríem millorar l'espai.

Ara toca fer una posada en comú i fer propostes de millora en el nostre estimat Park Güell 

Arriba l'APILO a NEI6 

Jesuïtes Gràcia participa des de fa anys en el projecte Apilo. Això permet que el nostre centre esdevingui un centre de recollida selectiva de piles, residu molt contaminant per la terra.

Per reforçar el nostre compromís i conscienciar als alumnes de la importància d'un correcte reciclatge vam realitzar un taller informatiu sobre el camí de les piles des del contenidor fins al reciclatge final, com es reaprofiten els metalls.

També ens van parlar de les formes d'energies alternatives.

L'explicació va acabar amb un circuit elèctric on la font d'energia eren les llimones.

Aquest aprenentatge l'alumnat ho va poder aplicar en el projecte" Smarts cities" 

L'educació menstrual impartida per l'escola als mitjans de comunicació. 

Diferents mitjans de comunicació s'han fet ressò del taller d'educació menstrual impartit al nostre centre. 

Setmana Europea de la prevenció de residus

En el marc de la  Setmana Setmana Europea de la Prevenció de Residus” L’alumnat de PIN4  i de TQE4  van fer  dos tallers sobre la reutilització de la roba . Aquestes activitats han estat dinamitzades per l’entitat de la Xarxa Barcelona + Sostenible Solidança, una associació que promou la inserció sociolaboral i les activitats formatives de col·lectius en risc d’exclusió social. L’alumnat va rebre informació sobre la importància de reduir el consum de roba i la possibilitat d’allargar la seva vida útil.  

Els dos tallers van consistir a donar una segona vida a materials que ja no s’utilitzaven. En el primer van crear les “Motxirretes”, unes motxilles aprofitant samarretes velles que ja no s’usaven, mentre que en la segona, l’alumnat va fer llibretes amb materials reciclats. Aquestes activitats han format part del Pla de prevenció de residus del centre que, precisament, qui s’encarrega de dinamitzar-lo enguany són aquests dos cursos.  

Com a part final d’aquests tallers, el Col·legiva fer una recollida de roba prèvia a Nadal per aprofitar el canvi d’armari de l‘alumnat, i va col·locar a la porta del centre una gàbia perquè les famílies i tothom que vulgui hi pugués deixar roba vella que ja no fes servir i que vulgués donar-li una nova vida.



Matías Castellar ens explica la seva experiència a la CONFINT estatal 

EL Matías Castellar, alumne de TQE 4, va participar durant el curs 20-21 junta amb altres GTK's del Tinguem Cura del planeta.

Després de la conferència catalana del juny passat el Matías va ser votat per formar part de la delegació que aniria a Guadarrama per la CONFINT Estatal.

16 joves catalans van presentar el seu projecte d'escola amb representants de totes les comunitats autonomes.

Entre tots van elaborar aquest manifest que es va presentar al Foro Urbano de España en Sevilla.

El Matías ha tornat ple d'aprenentatges i experiències i ens les explica en aquest vídeo.

Des del Kostka Verd estem molt orgullosos dels nostres joves GTK que com veieu tenen molt a dir. 

L'hort +Petit

Per la nostra escola és important que tots els i les alumnes de totes les edats puguin treballar els valors de l'educació mediambiental.

Enguany els més petits i petites s'inicien en el conreu ecològic.

La llar estrena hort urbà.

Hem dissenyat un espai adient per aquestes edats que els permet ser observadors i participes de l'evolució de l'hort.

També són responsables del petit vermicompostador i els cucs que viuen en dintre, donant-los menjar les restes dels seus esmorzars.

Esperem aviat poder menjar la nostra pròpia collita!

L'Hort_LLAR.mp4
IMG_9061.MOV

Educació menstrual 

Jesuïtes Gràcia ha estat escollida per participar en un programa pilot sobre l'educació menstrual emmarcada dins la campanya "Nou Període" i promoguda per l'entitat Rezero, membre de la xarxa Barcelona + Sostenible.   

Dins la matèria de química, els alumnes de TQE4, han participat en uns tallers d'educació menstrual, una iniciativa que vol trencar el tabú de la menstruació i donar a conèixer els impactes ambientals, econòmics, socials i en la salut dels productes menstruals d’un sol ús. 

L’educació menstrual és una eina clau per canviar la manera com es percep i es viu la menstruació socialment, per això, oferir recursos informatius i educatius per treballar la menstruació i visibilitzar les alternatives existents per viure una menstruació Residu Zero, són alguns dels principals objectius que persegueix aquest programa. 

Per altre banda, una de les activitats que engloba el projecte, és analitzar i conèixer la composició química d'aquests productes de manera que l'alumnat prengui consciència i entengui l'impacte que pot causar un producte d'aquesta tipologia en el medi ambient. S’ha calculat que l’any 2019 a Catalunya es van generar més de 9.000 tones de residus menstruals corresponents aproximadament a 750 milions de productes menstruals d’un sol ús.


Capitans Espinaks.MOV

Els i les capitanes Espinaks prenen la paraula

La Noa, el Martí i en Pau són alguns dels representants del KostkaVerd a l'escola infantil.

Ens expliquen per què han volgut agafar aquesta responsabilitat i quines idees tenen per aquest curs.