HISTÒRIC 2017-2018


Reutilitzem l'oli de cuina


L'oli que llencem a l'aigüera és un dels productes que més afecten la biodiversitat marina. Conscients d'això els alumnes de 3r de Primària van realitzar una campanya per conscienciar de l'ús del olipot i reciclar-lo en el Punt Verd.

L'oli es pot reutilitzar de moltes formes no contaminants, una d'aquestes és la fabricació de sabó.

Per tancar el cicle els nens i nenes de primària van tenir l'ajuda dels alumnes de Batxillerat.

Amb l'oli recollit els més grans de l'escola van fabricar sabó 100 biodegradable.

Per potenciar les propietats d'aquest producte van afegir plantes aromàtiques de l'hort.

Us deixem el vídeo on s'explica el procés i l'àlbum de fotos.

Pla de prevenció de residus


Durant tot el curs els alumnes de 2n i 4t de primària i 3r de l'ESO van estar diagnosticant quin tipus de residus generem i avaluant quina quantitat i quin tipus de papereres fem servir a l'escola

Les conclusions dels tres grups van ser contundents.

Generem molt paper i plàstic i manquen moltes papereres de recollida selectiva.

Per tant durant aquest últim trimestre han col·locat, en tots 3 edificis, papereres a totes les classes i de plàstic als passadissos.

També van determinar quin dia seria el de recollida de paper, per facilitar la feina a la gent de netejar.

Al llarg de moltes setmanes van mesurar el pes del paper que generem per després fer una posada en comú i veure com poden disminuir aquest tipus de residus.

Amb aquestes accions acaben el primer any del projecte en xarxa Pla de prevenció de residus. El curs vinent passarem a l'acció!

Àlbum de fotos


Resultats projecte embolcalls + sostenibles

Des de fa tres anys que a la nostra escola estem fent campanya per reduir el paper alumini i embolcalls d'un sol ús als esmorzars.

Sembla que de mica en mica anem millorant.

Cada vegada es nota més l'ús de l'embolcall des del primer dia de classes. Enguany vam partir de percentatges d'ús més alts que els anys anteriors.

Us deixem els resultats per veure com ha anat la campanya!


Bons hàbits canvien el món.

Uns dels millors hàbits que hem agafat en els últims anys és la visita del Punt Verd Mòbil Escolar.

Enguany hem escollit el mes d'abril, ja que el dia 22 és el dia de la terra.

Els encarregats d'ajuntar material i fer difusió a l'escola intermèdia han sigut els alumnes de 4t de primària. Han fet cartells que han penjat per tota l'escola i van passar classe per classe a avisar de la visita. Van ser també els responsables de portar tot el material recollit al camió.


A l'escola infantil van pujar els nens i nenes de MOPI 5, PIN1 i segon de primària.


Va ser un dia de celebració a la nostra escola.

Us deixem els àlbums de l'Escola Infantil i Intermèdia.

Total recollit a l'escola 1427 kg!!


Cloenda de la Marató d'estalvi energètic.

Durant el mes de febre l'escola intermèdia i secundària van participar de la primera marató d'estalvi energètic que s'ha realitzat en la ciutat comtal representant al districte de Gràcia.

El passat divendres 13 d'abril es van presentar els resultats total de tota la ciutat al Centre Cívic La Sedeta

Abans de començar van presentar el vídeo oficial de la Marató.


L'acte va estar presentat part d'Eloi Badia, Regidor d'Aigua i Energia i del Districte de Gràcia. Després van Intervenir representants d'alguns edificis i equipaments participants, entre ells la nostra escola.

Alumnes de 2n de l'ESO Marina Ravés Lluch, Oriol Meya Roura, Ana Luna Hernández, Hug Capdevila Beltran, Sofía Funes Jerez, Júlia Bald oví Miralles, Paula Benedicto García, Sergi Boncompte Fradera vam participar en representació dels seus companys.


Van explicar la feina feta a l'escola, us deixem un vídeo on expliquen l'experiència de la nostra escola.


Per finalitzar es va fer el Lliurament simbòlic del xec amb el valor econòmic dels estalvis aconseguits als responsables del projecte pel Dret a l'energia.

Ha sigut una experiència encomiable pels nostres alumnes i per tota l'escola. Per les accions fetes hem arribat a estalviar fins a un 90% de gas en uns dels febrers més freds dels últims anys.

Amb esforç i bones pràctiques aconseguirem cada dia una escola més sostenible.


Reduir residus, el nostre objectiu!

Durant l'últim trimestre es portaran a termini a la nostra escola diferents activitats relacionades amb el reciclatge i la cura del nostre entorn.



Col·locació de papereres selectives i control per part dels alumnes de 2n, 4t de Primària i 3è de l'ESO.

5,16 i 19 d'abril visita els tres edificis el Punt Verd escolar


Final de la campanya APILOXII el 30 d'abril.


Resultat d'imatges de apilo

Tornem a controlar l'ús dels embolcalls i veure si pogut reduir la quantitat d'alumini.


Entreguem els sabons fets amb l'oli recollit a 3è de primària.




             

Des de fa 3 anys la nostra escola està treballant per reduir el paper d'alumini i embolcalls d'un sol ús dels esmorzars participant en el projecte en xarxa Embolcalls + Sostenibles-Esmorzar + Saludables.

Per portar aquest projecte endavant no només cal que els alumnes treballen el tema, també cal implicar a les famílies, que a la fi són els que preparen els esmorzars.

Amb aquesta idea al cap l'AMPAKOSTKA va organitzar un taller de fabricació d'embolcalls per les famílies.

La Marta Vilamajó, mare de l'escola, va preparar tot el material i van realitzar l'exitós taller.

Vam aprofitar la jornada per presentar a les famílies el vídeo realitzat pels alumnes de l'ESO que l'any passat van treballar el projecte, on expliquen els problemes que comporten els embolcalls d'un sol ús.

Vam passar una fantàstica tarda, Un pas més per eliminar el paper d'alumini a l'escola i, per tant, la contaminació que provoca en el medi ambient.


Ens visita DEPANA

Resultat d'imatges de d'on venen les tortugues? depana

Amb la idea de conscienciar als alumnes de cinquè sobre la greu problemàtica que suposa la tinença d'animals exòtics com animals de companyia i dels problemes que ocasionen a la nostra biodiversitat ens ha visitat la Montse Pérez de l'Associació DEPANA.

Partint del projecte d'on vénen les tortugues? Va explicar quines són les espècies que s'han apropat a l'ésser humà i s'han transformat en domèstiques.

I de mica en mica ens va endinsar en el món del comerç de les espècies exòtiques, el seu trasllat i mala manipulació, sobretot explotació de països en vies de desenvolupament.

Ens va parlar sobre la responsabilitat de tenir a casa una espècie no domèstica, les cures que s'han de tenir i la informació que hem de tenir per poder conservar-les el millor possible si hem decidit tenir-les.

Per últim ens va explicar els greus perills que comporta a la nostra biodiversitat el fet d'alliberar aquestes espècies exòtiques.

Els alumnes van comentar el cas de les Cotorres de Kramer que estan per tot el parc Güell i les tortugues d'aigua que es troben al tenis la Salut.

També vam comentar que nosaltres, a l'escola, havien viscut aquesta situació quan algú havia deixat anar una tortuga a la nostra bassa i aquesta va fer desaparèixer tota la flora i fauna que teníem allí.

Els nens i nenes de cinquè no van parar de fer preguntes, ja que quasi tots tenen o han tingut mascotes. Una de les més repetides que és què fem amb les tortugues quan creixen i la Montse ens va recomanar portar-les al CRAM.

Van quedar moltes preguntes encara, és un tema que hem de desenvolupar més i estem molt agraïts a la Montse i a DEPANA per al seu temps i la seva dedicació a

cuidar el medi ambient. Més fotos aquí.


Taller Apilo XII

Jesuïtes Gràcia - Col·legi Kostka participa des de fa dos anys en el Concurs APILO XII, promogut per l'Agència Catalana de Residus de la Generalitat de Catalunya.

Enguany han vingut des del projecte Apilo a realitzar un taller amb els alumnes de cinquè de primària que l'any passat van ser els encarregats de fer difusió del projecte.

La Laura, responsable del taller, va explicar a tots els grups els diferents tipus de piles que tenim, la quantitat que consumim sense adonar-nos i com podem contaminar el medi ambient.

Ens va explicar com gràcies al concurs Apilo van duplicar la recollida de piles a tot Catalunya i que són transportades a la planta de reciclatge que està en Manresa.

El que més ens va sorprendre que les més petites, les de botó, són les que més contaminen.

Per acabar el taller ens va proposar crear nosaltres mateixos una pila amb llimones, un cargol i una moneda!!

L'experiència va ser genial, fent treball en equip hem aconseguit engegar una bombeta.

Desitgem que la campanya d'Apilo d'enguany sigui tan gran com la de l'any passat!

Àlbum fotos del taller


Comença la Marató d'estalvi energètic!

Durant el mes de febrer es portarà a termini a la ciutat de Barcelona la primera Marató Energètica junt amb altres municipis.

La nostra escola, que participa des de fa anys en el projecte Escoles + Sostenibles, ha sigut seleccionada para participar en la Marató com escola representant del districte de Gràcia.

Que és la Marató energètica?

És una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l'ús i el consum d'energia, que té la voluntat afegida de destinar l'estalvi econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica.

Els objectius són reduir, durant el mes de febrer de 2018, un mínim del 10% dels consums d'electricitat, aigua i gas en els equipaments participants i destinar l'estalvi econòmic que s'hagi aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica.

Està coordinat des de la Direcció d'Estratègia i Cultura de la Sostenibilitat amb la col·laboració de l'Agència de l'Energia de Barcelona i la Gerència de Recursos.

Enguany participen 47 edificis i equipaments municipals distribuïts en els 10 districtes de la ciutat: 13 seus i oficines de districte, 10 escoles, 10 centres cívics, 10 equipaments esportius i 4 edificis de les Gerències d'Ecologia Urbana i de Recursos.

Que hem de fer com escola?

Des del primer trimestre docents, alumnes de 2n de l'ESO, personal administratiu i de manteniment han començat a treballar i planificar accions que portaran a termini durant del febrer per arribar a reduir el consum de serveis en almenys un 10%.


Primera diagnosis Embocalls + Sostenibles

Instal·lem l'hotel d'abelles al Parc güell


A finals del curs passat, grup de nens i nenes de la nostra escola van construir refugis d'insectes pol·linitzadors, aquesta va estar recolzada per Escoles + Sostenibles i l' OPAB de l'Ajuntament de Barcelona.

Aquesta tardor s'han instal·lat en el seu lloc definitiu al Parc Güell el refugi d'insectes pol·linitzadors que es van construir al Kostka.

L'objectiu d'aquesta acció és ampliar els coneixements per part de l'alumnat sobre aquesta fauna urbana tan imprescindible pel bon funcionament dels ecosistemes i també, estendre la consciència sobre la seva protecció a la ciutadania.

Els alumnes que van participar del taller i construir l'hotel el curs passat van assistir a la inauguració de l'hotel d'Abelles del Park Güell.

La jornada va estar dinamitzada per la Lara d'Escoles + Sostenibles on van reforçar els conceptes de diversitat i sostenibilitat i sobretot vam assolir com a escola el compromís de fer el seguiment i visitar l'hotel per veure com evoluciona.

S'han instal·lat 9 més en diferents parcs de la ciutat, us conviden a visitar-los i aprendre més sobre les abelles solitàries.

Podeu veure les fotos aquí.


Setmana de la ciencia a la nostra escola


Resultat d'imatges de setmana de la ciencia

Enguany, a la nostra escola, vam tenir la sort de comptar l'Elvira Juan, doctora en Biologia, científica de la Universitat de Barcelona, i que aquest any, a més a més, apadrina el Kostka, dins del programa "Experiència".

L'Elvira va apropar al món científic, de la investigació i la descoberta a alumnes de l'ESO i Primària a través de dues activitats.

La primera la va realitzar el dilluns 13 de novembre, coincidint amb el dia del nostre patró. Va fer un taller experimental sobre els canvis d'estat als alumnes de 1r d'ESOB. Utilitzant l'aigua com a exemple, va mostrar com amb canvis de temperatura podem passar pels tres estats, i els alumnes van poder comprovar com canvien també les propietats de l'aigua en cada un dels estats.

El dimarts 14 va endinsar als alumnes de 5è de primària en el món de la genètica, la seva especialitat.

Tenim com punt de partida l'hort, que treballen enguany, i els pèsols que planten en aquesta època, va explicar les lleis de Mendel i la seva aplicació en el món vegetal i animal.

Després de la xarrada els alumnes van poder desenvolupar les seves hipòtesis amb una aplicació a l'ordinador i veure què havien après.

Estem molt agraïts a l'Elvira per la bona predisposició per impartir aquestes classes i, sobretot, la seva generositat i entusiasme a l'hora de compartir els seus coneixements.


S'acaba una etapa... Celebrem!

Els nens i nenes de MOPI 5 acaben la seva primera etapa educativa i com durant aquest curs han treballat de valent sobretot a l'hort van decidir fer servir aquest espai i les herbes que conreen per fer una refrescant llimonada per pal·liar la calor.

El divendres totes les classes de MOPI 5 van elaborar per grup la millor llimonada!

Ens vam separar en grups de quatre i cadascú tenia una funció important! Un espremia les llimones, omplia la gerra, altre afegia el sucre moreno i l'últim recollia i afegia la menta del nostre hort.

Tots van testar la seva pròpia llimonada i la dels companys i brindar per unes bones vacances i bon canvi de cicle. Àlbum de fotos


Com cada any ens visita el PVME!

No hi ha res millor que tenir un bon hàbit i que ens visiti periòdicament el Punt Verd Mòbil escolar serveix perquè l'escola sigui un punt de referència del reciclatge als nostres edificis i al barri. Enguany els alumnes de quart de primària varen ser els encarregats de fer la recollida de material a l'escola intermèdia i secundària i els de primer i segon de primària a l'escola infantil.

Tots 3 grups van realitzar campanyes a l'escola i es van enviar cartes a les famílies.

En total van recollir 222kg entre tots

Molt bona feina! Aquí teniu la visita a l'escola Intermèdia i a l'infantil

Ara toca reciclar!

Durant el segon i part el tercer trimestre els nens i nenes de 2n de primària van treballar el reciclatge, un dels pilars del nostre projecte com escola sostenible.

Van decidir fer campanya entre els més petits per difondre l'ús dels diferents contenidors.

Cada grup va decidir que projecte faria.

De tota la pluja d'idees van sortir una cançó, un conte, cartells, anuncis i xarrades informatives.

Us deixem alguns dels vídeos i fotos del gran treball que han realitzat.


Cloenda Escoles + Sostenibles


El dia 13 de juny es va realitzar la cloenda d'Escoles + Sostenibles. Per primera vegada aquesta trobada es va fer el mateix dia entre alumnes de primària i secundària.

La cloenda de secundària va començar a les 8.30hs del matí i els alumnes de 2n de l'ESO van presentar el projecte que van treballar durant el segon trimestre, el Mapa de soroll de la ciutat de Barcelona.

Durant l'estona que van estar en el recinte van poder compartir la seva experiència amb alumnes d'altres instituts i ells aprendre que fan a les altres escoles.

Ha ensenyat com funciona un sonòmetre, gravats àudios i mesurant contínuament el nivell de soroll

Entre tants els quatre representants de primària van rebre formació molt entretinguda on van aprendre fer farcells amb tros de roba, estructures amb canyes i dóna temps de jugar una mica a fer bombolles de sabó.

Cap al final els alumnes de secundària es van reunir amb els de primària i entre tots van escoltar les paraules de la cinquena tinenta alcalde Janet Sanz que els va felicitar per la tasca que fan per fer les escoles més ecològiques i sostenibles.

I amb la traca final van cantar entre tots el nou himne de les Escoles + Sostenibles.

Un any els alumnes de la nostra escola van gaudir d'una jornada d'intercanvi i de celebració, esperem que siguin moltes més!



Juguem amb canyes

La canya és un element natural, que troben a tot arreu, a més a més és una planta invasora però és un molt bon suport per la construcció d'estructures.

Això el van descobrir els nens i nenes de cinquè a la cloenda de E+S on van treballar amb aquest material. Van crear unes estructures que després van portar a l'escola infantil.

Els que van treure molt de profit són els nens i nenes de 2n de primària i MOPI5 que van passar una bona estona jugant amb aquest material que els permet fer volar la seva imaginació.

Dia de la Terra



El passat dissabte 22 d'abril va ser el Dia de la Terra, i per celebrar-ho a l'Escola Infantil i primària del Kostka es varen fer diverses activitats. Hi varen participar els nens i nenes des de la Llar2 fins a 2n de Primària.

A l'escola infantil hi varen participar els nens i nenes des de la Llar2 fins a 2n de Primària. Cada grup va fer el seu mandala amb els materials que els mateixos alumnes han portat a l'escola: pedres, fulles, sorra, un cop fetes, cada grup l'ha desfeta amb clima de serenor i tranquil·litat, acompanyats de música suau.

Després, els alumnes han pogut fer una plantada de flors en els parterres del caminal i les jardineres d'entrada a l'escola. Els companys de Cicle Inicial de Primària van preparar uns eslògans que s'han plasmat en uns rètols de fusta: La nostra casa és el món, estimem-lo!; Plantem llavors d'amor, perquè tothom s'estimi!; Respectem el nostre jardí perquè segueixi ben florit!; Cuida'ns! La teva vida serà més maca; A peu pel camí i no trepitgem el jardí; La Natura és la nostra vida.

Han pogut elaborar una bola del món de plastilina amb el lema de les línies de força d'aquest curs i se l'han pogut endur a casa.

En tant a l'Escola primària, els alumnes de cinquè van visualitzar el curt premiat en Cannes i els Oscars "L'home que plantava arbres" i van realitzar una reflexió i dibuixos sobre que els havia inspirat aquesta història. A la tarda van realitzar uns fantàstics pòsters amb missatges sobre tenir cura del planeta.

Els alumnes de totes dues escoles van realitzar la tècnica japonesa del Nendo-dango, boles d'argila i llavors, a l'escola infantil que varen preparar els nens i nenes de MOPI5 i 2n de Primària a l'hort de l'escola; aquestes boles estan preparades perquè les llavors puguin créixer sense haver de fer cap treball previ sobre la terra.

Per acabar, han fet una pregària a la Mare Terra.


L'hort sota terra

Durant el segon trimestre els alumnes de cinquè de primària van fer un treball de recerca sobre diferents tipus de verdures que és desenvolupen sota terra i que moltes vegades no veien el procés fins que no les traiem.

El punt de partida era una sèrie de preguntes comunes i després aportar el seu punt de vista tant hi ha nivell de informació com d'estètica en les presentacions.

Compartim aquí algunes de les millors presentacions i fins i tot un vídeo que van gravar la Laura, la Clara i la Carla explicant con fer una excel·lent amanida amb verdures de l'hort


Pastanaga 5C
remolaxa 5c

Hotel d'abelles a l'escola Infantil

La setmana passada ens van visitar el Javier Losarcos, Biòleg i professor d'ESO i batxillerat, i el Pau Bosch, Dissenyador de projectebrot, i ens van explicar als alumnes de 2n de primària una proposta molt estranya. Sembla que a la nostra ciutat tenim tan poc espai que fins i tot les abelles necessiten hotels!

Van explicar els diferents tipus d'abelles que hi ha, la importància que tenen en la nostra supervivència, que no totes viuen al rusc, que algunes són solitàries i que necessiten un espai petit per pondre els ous.

A la ciutat cada dia costa trobar lloc per aquests petits insectes, per tant ens van proposar fabricar un hotel d'abelles amb material que sigui aptes per elles, sense contaminants ni insecticides i amb la mida justa perquè els depredadors no mengin les cries.

Vam veure les abelles de molt a prop i com menjaven per primera vegada el nèctar de les flors.

Ens vam deixar un parell d'abelles per poder deixar anar en el nostre hort.

Aquest hotel d'abelles s'instal·larà al Park Güell i, com som els constructors, ens han promès que ens invitaran a la inauguració.

Vam passar una tarda molt enriquidora i amb molta informació més que interessant.

Estem molt agraïts al Javier i al Pau per aquest fantàstic taller i a l'Ajuntament de Barcelona, a OPAB i Escoles + Sostenibles per deixar-nos gaudir d'aquesta experiència.

Us deixem unes quantes fotos, vídeos i dibuixos que han fet els alumnes que van participar



Estudiem les plantes al Parc Güell

En el marc de l'assignatura de medi els alumnes de 3r de Primària de Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka han treballat les plantes invasores i autòctones, per fer-ho més vivencial van visitar el Parc Güell.

Es van convidar als pares, experts o no, perque els acompanyen en aquesta recerca de la biodiversitat que tenim al parc.

Va ser una jornada molt enriquidora i de descoberta tant pels nens i nenes com els pares i mares que ens van acompanyar.

Dues famílies ens han volgut fer arribar la seva opinió sobre aquesta sortida amb els seus fills. La Natàlia Rios, mare del Daniel i la Mireia Ruiz, mare del Marc, ens han fet arribar aquests escrits que volem compartir amb vosaltres:

(Natàlia) És una experiència extraordinària: et permet compartir amb el teu fill un bon moment que es desmarca de les rutines diàries, pots veure les dinàmiques que es generen com a grup i com es relacionen i, fins i tot, pots gaudir de l'aprenentatge i que siguin ells els que t'ensenyen a tu!

(Mireia) Des del meu punt de vista trobo que va ser molt productiu i divertit. Els nens i nenes estaven molt contents i entusiasmats durant tota l'estona que va durar la sortida, ja que ells mateixos haver "d'investigar" en equip i sobre el terreny els reptes i objectius marcats. Era molt encoratjador veure com entre ells parlaven i intentaven esbrinar de quina planta o arbre es tractava, partint dels coneixements que prèviament havien treballat a classe i amb l'ajuda de les mestres i adults que els acompanyàvem. M'imagino que per ells també va ser una sortida divertida, ja que el fet que els poguéssim acompanyar alguns pares i mares també ho va fer diferent. La meva sensació era que a banda d'una sortida didàctica també era lúdica.

Us deixem un recull de fotos d'aquesta gran jornada!


SSSplau-Mapa soroll Barcelona 2017

Durant el mes de febrer hem realitzant un mapa del soroll dels carrers més propers a la nostra escola. Per tal de prendre les mesures i poder-les analitzar, els alumnes de 2n d'ESO han sortit als carrers que formen part del camí escolar amb un sonòmetre, i han fet un estudi dels nivells de contaminació acústica.  Un cop han obtingut les mesures, tocarà analitzar-les, prendre consciència sobre quines actuacions es podrien fer i enviarles a l’Ajuntament per realitzar un mapa de Soroll a Barcelona junt a altres escoles de la ciutat.


TREBALL D'EQUIP

Durant el desembre passat els alumnes de 4ESO van iniciar el projecte "Fem la nostra conserva de faves" dintre del tema "el treball científic” de l'assignatura Biologia, Geologia i Ciències aplicades. És un projecte en xarxa que es realitza a totes les escoles Jesuïtes de Catalunya.

El primer pas d'aquest projecte és plantar les faves, i per portar-ho a termini van recórrer als més experts de l'escola, els nens i nenes de MOPI5.

Un dels tallers que realitzem al MOP5 és la cura del nostre hort per aquesta raó els alumnes de 4ESO es van desplaçar fins a l'escola infantil per demanar consell als petits.

Els nens i nenes de MOPI5 van ensenyar les eines que s'han de fer servir per plantar les llavors, afegir el compost, etc.

Una vegada les van sembrar a terra, van omplir testos i posar llavors perquè els més grans puguin fer el seguiment del creixement de les plantes des de casa i posteriorment en plantaran a l'escola intermèdia.

Els nens i les nenes de MOPI5 han promès cuidar les faves fins que estiguin llistes per recollir.

L'experiència ha sigut estupenda i una gran connexió i complicitat entre els dos grups.

Van quedar que es tornarien a veure cap al maig per fer la collita junts! 




NOVA REVISTA DE L'HORT

Ha sortit el primer fascicle dedicat a l'agricultura realitzat pels alumnes de cinquè.

Enguany la nostra inspiració han sigut els llegums per celebrar l'any internacional dels Llegums promogut per la Fao.

Podeu donar-li un cop d'ull a la gran feina que han fet els nens i nenes de cinquè.

Setmana de la ciència al Kostka

Com cada any van celebrar a Jesuïtes Gràcia la setmana de la ciència.

Enguany i fent-nos ressò del cartell oficial de la 21a setmana de la ciència hem treballat amb els alumnes d'infantil i primària els llegums. Els alumnes de segon de primària, han analitzat els llegums per dintre i per fora fent servir les lupes digitals. També van aprofitar per veure que s'amaga dintre de les flors i van descobrir una gran quantitat d'insectes que vivien dintre.

Els més petits s'han ocupat de fer recerca del material que podem trobar en el nostre entorn i observar-lo amb la lupa binocular.

Els alumnes de cicle superior van fer observacions dels distints tipus de sòl que tenim i han realitzat anàlisis per valorar l'estat del sol de l'hort i si és compatible amb les espècies que van plantar.

Tanquem aquesta setmana de la ciència 2016 amb bones experiències, aprenentatges i un bon grapat de futurs investigadors. Àlbum de fotos



Reutilitzem l'oli de cuina


L'oli que fem servir a casa és un dels màxims contaminats de les nostres aigües i en conseqüència de la destrucció de gran part de la flora i fauna marina.

Per contrarestar aquesta tendència dos grups d'alumnes de l'escola van decidir treballar junts per donar nova vida a l'oli i conscienciar sobre l'ús de l'envàs que s'entrega per reciclar l'Ajuntament de Barcelona. El projecte el porten endavant els cursos tercer de primària, encarregats de la recollida d'oli, i 1è de Batxillerat científic que reutilitzarà el producte.

Aquest projecte passarà per diverses etapes:

- Explicació del projecte als alumnes de tercer

- Enquesta per saber la participació individual dels alumnes de tercer de primària.

L'Aina ens explica con fer-la

- Distribució dels OliPots i de les instruccions per la seva recollida.

- Recollida durant 15 dies de l'oli utilitzat.

- Entrega de l'OliPot a l'aula.

- Recollida dels OliPots per part dels alumnes de Batxillerat.

- Inici del tractament de l'oli i la seva transformació en sabó per part dels alumnes de Batxillerat.

- Finalització del projecte.

- Explicació per part dels alumnes de Batxillerat del procés realitzat als nens de tercer de primària.

- Entrega del sabó obtingut d'oli reciclat.

Durant la transformació alguns alumnes de tercer van visitar el laboratori per veure el procés de més a prop.



Una vegada acabat la fabricació de sabons us donarem les dades de participació i volum de recollida d'oli que ha sigut un èxit!