Hvarf i Verden

Oprettelsesdato: Jun 25, 2017 6:35:12 PM

Thomas J.J. Johansen på Brorfelde Observatorium med Hvarf (som viser dagens position: nymåne, fire døgn efter sommersolhverv)

Siden jeg fremstillede den første model på basis af et roterende serveringsfad ('Lazy Susan') fra IKEA, har jeg ikke gjort yderligere ved designet, og jeg bliver nok aldrig Hvarf-producent i stor stil, men jeg mener egentlig stadig, at Hvarf har potentiale til at blive salgsobjekt med mulighed for stor udbredelse. Der vil dog nok kræve lækre materialer og god forarbejdning.

Lidt mere alvorligt er, at jeg har ladet mig slå ud af træghed blandt både de profesionelle og amatør-astronomerne samt skolerne, som vil kunne benytte Hvarf som værdifuldt undervisningsredskab, til at få greb om himmellysenes gang gennem året, stjernekonstellationer, Månes faser, siderisk og synodisk cyklus med mere. En del halve aftaler er løbet ud i sandet, og der er sandelig også nogle, som bare ikke har set lyset, så klart det end skinner!!

Så meget desto mere glædeligt var det, da jeg i går ret spontant henvendte mig til Thomas J.J. Johansen, der er naturvejleder på Brorfelde Observatorium, og som var en af de halve kontakter fra et par år tilbage, at han ikke alene var interesseret i et møde, men også havde bidt mærke i projektet dengang og endnu virkede begejstret.  

Jeg besøgte Brorfelde i dag og mødte Thomas og Lars Occhionero, der både slår sine folder på Brorfelde og er museuminspektør på Kroppedal. Han har astronomihistorie som felt, og jeg også tidligere kommunikeret med ham om Hvarf. Fra i dag findes der også et Hvarf i Brorfelde.

Hvarf er mit åndelige barn, og jeg har temmelig grundigt undersøgt, om jeg har været ene om undfangelsen. Det virker sådan, omend der findes slægtninge, hvoraf en er beskrevet i første blog-indlæg på hvarf.dk.

Jeg har naturligvis ansvaret for at barnet kommer godt i vej, men barnet må leve med faderens sære, lidt gammeldags ideer, som indtil videre har indbefattet at undlade at søge mønsterbeskyttelse eller udtage patent, ligesom jeg helst vil være fri for at rende producenter, mæcener og lignende på dørene og heller ikke er så opsat på moderne muligheder som crowdfunding. Jeg håber simpelthen på, at Hvarf med held, lykke og tillid kan komme ud i Verden til glæde for mange.

Mødet i dag forløb omtrent, som jeg kunne ønske, og forhåbentlig kan Brorfelde blive begyndelsen på en ny, frugtbar Hvarf-fase.

Hvarf er i den digitale tidsalder for så vidt fuldstændig overflødig, for i princippet kunne det udvikles som app (det kommer dog også med tiden!), og så kunne vi se Sol og Måne fistre rundt som lyspletter på vores skærme. Men, helt ærlig: Hvad er fedest:

- At kigge på digitale lyspletter på en smartphoneskærm

- Eller selv få greb om tingene, flytte smukke glaskugler med kosmisk symbolik på en træplade, der spejler himmelmekanikken?

Med Hvarf får du mulighed for både at røre og gøre, føle og fumle, fatte og forstå!