Her kan du abonnere på blog-indlæg via din email.
Udfyld feltet med din mail-adresse og skriv dernæst
captcha-koden, som dukker frem

Seneste blog-indlæg

  • Hvarf i Verden Thomas J.J. Johansen på Brorfelde Observatorium med Hvarf (som viser dagens position: nymåne, fire døgn efter sommersolhverv)Siden jeg fremstillede den første model på basis af et roterende serveringsfad ...
    Sendt 25. jun. 2017 15.35 af Skye Løfvander
  • Bevæggrunde Hvarf blev egentlig i høj grad til som en reaktion mod indtrykkene fra flere venners hengiven sig til forestillinger uden solidt fundament om 2012 og Maya-kalendere. I stedet for ...
    Sendt 29. jan. 2017 13.44 af Skye Løfvander
Viser post 1 - 2 af 2. Vis flere »

Hvarf i Verden

indsendt 25. jun. 2017 11.35 af Skye Løfvander   [ opdateret 25. jun. 2017 15.35 ]

HVARF-NYT En evig Sol- og Månekalender Foto: Thomas J.J. Johansen på Brorfelde Observatorium med Hvarf (som viser dagens position: nymåne, fire døgn efter sommersolhverv) "Siden jeg fremstillede den første model på basis af et roterende serveringsfad ('Lazy Susan') fra IKEA, har jeg ikke gjort yderligere ved designet, og jeg bliver nok aldrig Hvarf-producent i stor stil, men jeg mener egentlig stadig, at Hvarf har potentiale til at blive salgsobjekt med mulighed for stor udbredelse. Der vil dog nok kræve lækre materialer og god forarbejdning." ... læs mere på bloggen på www.hvarf.dk
Thomas J.J. Johansen på Brorfelde Observatorium med Hvarf (som viser dagens position: nymåne, fire døgn efter sommersolhverv)

Siden jeg fremstillede den første model på basis af et roterende serveringsfad ('Lazy Susan') fra IKEA, har jeg ikke gjort yderligere ved designet, og jeg bliver nok aldrig Hvarf-producent i stor stil, men jeg mener egentlig stadig, at Hvarf har potentiale til at blive salgsobjekt med mulighed for stor udbredelse. Der vil dog nok kræve lækre materialer og god forarbejdning.

Lidt mere alvorligt er, at jeg har ladet mig slå ud af træghed blandt både de profesionelle og amatør-astronomerne samt skolerne, som vil kunne benytte Hvarf som værdifuldt undervisningsredskab, til at få greb om himmellysenes gang gennem året, stjernekonstellationer, Månes faser, siderisk og synodisk cyklus med mere. En del halve aftaler er løbet ud i sandet, og der er sandelig også nogle, som bare ikke har set lyset, så klart det end skinner!!

Så meget desto mere glædeligt var det, da jeg i går ret spontant henvendte mig til Thomas J.J. Johansen, der er naturvejleder på Brorfelde Observatorium, og som var en af de halve kontakter fra et par år tilbage, at han ikke alene var interesseret i et møde, men også havde bidt mærke i projektet dengang og endnu virkede begejstret.  
Jeg besøgte Brorfelde i dag og mødte Thomas og Lars Occhionero, der både slår sine folder på Brorfelde og er museuminspektør på Kroppedal. Han har astronomihistorie som felt, og jeg også tidligere kommunikeret med ham om Hvarf. Fra i dag findes der også et Hvarf i Brorfelde.

Hvarf er mit åndelige barn, og jeg har temmelig grundigt undersøgt, om jeg har været ene om undfangelsen. Det virker sådan, omend der findes slægtninge, hvoraf en er beskrevet i første blog-indlæg på hvarf.dk.
Jeg har naturligvis ansvaret for at barnet kommer godt i vej, men barnet må leve med faderens sære, lidt gammeldags ideer, som indtil videre har indbefattet at undlade at søge mønsterbeskyttelse eller udtage patent, ligesom jeg helst vil være fri for at rende producenter, mæcener og lignende på dørene og heller ikke er så opsat på moderne muligheder som crowdfunding. Jeg håber simpelthen på, at Hvarf med held, lykke og tillid kan komme ud i Verden til glæde for mange.

Mødet i dag forløb omtrent, som jeg kunne ønske, og forhåbentlig kan Brorfelde blive begyndelsen på en ny, frugtbar Hvarf-fase.
Hvarf er i den digitale tidsalder for så vidt fuldstændig overflødig, for i princippet kunne det udvikles som app (det kommer dog også med tiden!), og så kunne vi se Sol og Måne fistre rundt som lyspletter på vores skærme. Men, helt ærlig: Hvad er fedest:
- At kigge på digitale lyspletter på en smartphoneskærm
- Eller selv få greb om tingene, flytte smukke glaskugler med kosmisk symbolik på en træplade, der spejler himmelmekanikken?
Med Hvarf får du mulighed for både at røre og gøre, føle og fumle, fatte og forstå!

Bevæggrunde

indsendt 17. sep. 2015 14.54 af Skye Løfvander   [ opdateret 29. jan. 2017 13.44 ]

Hvarf blev egentlig i høj grad til som en reaktion mod indtrykkene fra flere venners hengiven sig til forestillinger uden solidt fundament om 2012 og Maya-kalendere. I stedet for blot at blive gnaven og irettesættende følte jeg mig kaldet til at tage udfordringen op på en kreativ måde. Der er ingen grund til at mene, at en kultur er bedre, fordi man bærer fjer i håret, men det er på den anden side rigtigt, at vores måde at forholde sig til tiden desværre er gået helt over i en grøft præget af noget lineært-skematisk, som det fx fremgår af en billedsøgning på 'calendar' på Google:


... så kan man godt forstå, at nogle længes efter en kultur, hvor tiden opleves mere cyklisk!
Jeg husker da også fra min barndom et par fine diagrammer, som viste såvel døgnets som årets gang i en smuk cirkulær grafisk form.
På den anden side kan de cykliske bestræbelser også gå galt, og det er min klare erfaring fra egne foredrag og møder med astrologer, at selv mennesker, som går op i tidscykler ofte kløjes i tallene. Alt for mange tror, at Månen gennemløber sine faser fra fx nymåne til nymåne på 28 døgn. Ja, selv en videnskabsjournalist på videnskab.dk fik på opfordring fra folk, som ikke vidste bedre rettet fra noget korrekt til noget ukorrekt (både artikeltekst og kommentarer er uddrag. Artiklen findes her):


Specielt i amerikanske newage-kredse (se bl.a. José Argüelles og 'Law of Time') har der været megen fokus på en 13x28 kalender som værende mere 'naturlig', 'kosmisk' og nødvendigt 'kvindelig' end den gængse. Men der går sjældent mange dage imellem, at jeg ser formidlere, som mener, at Månen faktisk bruger 28 døgn på den cyklus, som reelt varer 29,53 (den synodiske måned).
Det er besnærende, når man ser så fin grafik, som nedenfor, men korrekt er det altså ikke:


Alligevel skal en stor del af æren for Hvarfs tilblivelse gives til Robin Heath, som er forfatter af Sun, Moon and Earth fra den meget anbefalelsesværdige bogserie fra Wooden Books. Hans anvisninger til en udendørs 13x28-kalender med Sol- og Månemarkører stemmer meget overens med nogle af grundtankerne i Hvarf, men jeg synes til gengæld også, at de elementer, som gør forskellen, er vigtige og løfter Hvarf til et nyt niveau:


I begyndelsen tænkte jeg i øvrigt, at et udendørs Hvarf-anlæg på lignende måde skulle være stationært, og de få modeller, jeg hidtil har sat op, har haft 41+73 markører, som ikke flytter sig. Kommende udendørs Hvarf-anlæg forestiller jeg mig som noget mere avancerede, groft sagt som større udgaver af bord-Hvarfet, som kan dreje om sin akse.
Jeg ser frem til at realisere dette.

1-2 of 2

Comments