Blog


Her kan du abonnere på blog-indlæg via din email.
Udfyld feltet med din mail-adresse og skriv dernæst
captcha-koden, som dukker frem

Seneste blog-indlæg

  • Bevæggrunde Hvarf blev egentlig i høj grad til som en reaktion mod indtrykkene fra flere venners hengiven sig til forestillinger uden solidt fundament om 2012 og Maya-kalendere. I stedet for ...
    Sendt 29. jan. 2017 13.44 af Skye Løfvander
Viser post 1 - 1 af 1. Vis flere »

Bevæggrunde

indsendt 17. sep. 2015 14.54 af Skye Løfvander   [ opdateret 29. jan. 2017 13.44 ]

Hvarf blev egentlig i høj grad til som en reaktion mod indtrykkene fra flere venners hengiven sig til forestillinger uden solidt fundament om 2012 og Maya-kalendere. I stedet for blot at blive gnaven og irettesættende følte jeg mig kaldet til at tage udfordringen op på en kreativ måde. Der er ingen grund til at mene, at en kultur er bedre, fordi man bærer fjer i håret, men det er på den anden side rigtigt, at vores måde at forholde sig til tiden desværre er gået helt over i en grøft præget af noget lineært-skematisk, som det fx fremgår af en billedsøgning på 'calendar' på Google:


... så kan man godt forstå, at nogle længes efter en kultur, hvor tiden opleves mere cyklisk!
Jeg husker da også fra min barndom et par fine diagrammer, som viste såvel døgnets som årets gang i en smuk cirkulær grafisk form.
På den anden side kan de cykliske bestræbelser også gå galt, og det er min klare erfaring fra egne foredrag og møder med astrologer, at selv mennesker, som går op i tidscykler ofte kløjes i tallene. Alt for mange tror, at Månen gennemløber sine faser fra fx nymåne til nymåne på 28 døgn. Ja, selv en videnskabsjournalist på videnskab.dk fik på opfordring fra folk, som ikke vidste bedre rettet fra noget korrekt til noget ukorrekt (både artikeltekst og kommentarer er uddrag. Artiklen findes her):


Specielt i amerikanske newage-kredse (se bl.a. José Argüelles og 'Law of Time') har der været megen fokus på en 13x28 kalender som værende mere 'naturlig', 'kosmisk' og nødvendigt 'kvindelig' end den gængse. Men der går sjældent mange dage imellem, at jeg ser formidlere, som mener, at Månen faktisk bruger 28 døgn på den cyklus, som reelt varer 29,53 (den synodiske måned).
Det er besnærende, når man ser så fin grafik, som nedenfor, men korrekt er det altså ikke:


Alligevel skal en stor del af æren for Hvarfs tilblivelse gives til Robin Heath, som er forfatter af Sun, Moon and Earth fra den meget anbefalelsesværdige bogserie fra Wooden Books. Hans anvisninger til en udendørs 13x28-kalender med Sol- og Månemarkører stemmer meget overens med nogle af grundtankerne i Hvarf, men jeg synes til gengæld også, at de elementer, som gør forskellen, er vigtige og løfter Hvarf til et nyt niveau:


I begyndelsen tænkte jeg i øvrigt, at et udendørs Hvarf-anlæg på lignende måde skulle være stationært, og de få modeller, jeg hidtil har sat op, har haft 41+73 markører, som ikke flytter sig. Kommende udendørs Hvarf-anlæg forestiller jeg mig som noget mere avancerede, groft sagt som større udgaver af bord-Hvarfet, som kan dreje om sin akse.
Jeg ser frem til at realisere dette.

1-1 of 1

Comments