Instrumenter

Dhrupads primære instrument er den overtonerige tanpura (link: trådene er af tyndt bomuld, ikke metal), som både skaber de tonale rammer i form af – oftest – prim, kvint og oktav og skaber et univers af klang, fra hvilket ragaens mikrotoner kan hentes. De store koncertmodellers resonansbund er lavet af et tørret græskar, og halsen er hul for at optimere klangen. Overtonerne løftes ud i rummet af den flade, let hvælvede stol, som gør, at strengene har kontakt med flere punkter, når de anslås. 

En fuld dhrupad-fremførelse kræver egentlig en mridagam-/pakhawaj-spiller, men det er sjældent muligt at finde på disse breddegrader, og det er oftest for bekosteligt at skulle betale to musikeres rejse, ophold og løn.

Kvinde som spiller tanpura, ca. 1735 Rajasthan, Kishangarh. Vandfarve og guld på papir. Wikipedia

Salg af instrumenter:

Ashish bringer ofte instrumenter med sig, når han kommer hertil. Der findes enkelte instrumenter til salg på det lokale lager (Hillerød), bl.a. en del bambustværfløjter. De kan vises frem i Nordsjælland og Københavnsområdet. Det er muligt at bestille instrumenter, som udvælges med omhu af en kender. Typerne i nedenstående galleri er eksempler. Henvendelse: 20970701 eller mail.

Netop nu: Swarsangam er et moderne hybridinstrument, som kombinerer tanpuraens droner med en swarmandals harpelignende meloditoner. Klik og kik!

Mridagam/pakhawaj