Dokumentarfilm

Dhrupad – The Call of the Deep er en dokumentarfilm om dhrupad, den klassiske hof- og tempelmusiktradition fra det nordlige Indien. Vi møder hovedpersonerne Ustad Rahim Fahimuddin Dagar, som er Dagar-familiens overhoved, og hans elev, dhrupad-sanger Ashish Sankrityayan. Filmen dokumenterer processen med mundtlig overførsel af traditionel viden og fokuserer på de komplekse sammenhænge mellem dhrupad og den indiske åndelige og filosofiske tænkning, litteratur, kunst og historie, ligesom den belyser dhrupads relevans i forbindelse med de gennemgribende globale påvirkninger i dagens Indien.

Filmen dokumenterer i første person samspillet og de komplekse relationer mellem en traditionel dhrupad-mester og hans unge elev. Idet sidstnævnte også fører kameraet, fokuseres primært på mesteren, men kameraet vendes fra tid til anden også mod eleven. Den tætte fysiske afstand de to imellem nødvendiggør et filmisk sprog, hvor kameraet bevæger sig rundt, følger hovedpersonerne bevægelser samt indfanger små genstande og andet af interesse på nært hold.

Håndbevægelser – såkaldte mudras – anvendes som en ledsagende stemme- og meloditeknik i dhrupad, og filmen benytter sangernes komplekse gester og håndbevægelser som en metafor for kunsten. 

Ingen af filmens scener følger et manuskript eller er på anden måde planlagte. Samtaleemner og de sange, som indgår, er alle ekstemporale. De dokumenterede begivenheder er blevet filmet, som de udspandt sig, i løbet af en periode på fem år.

Kameraets tilstedeværelse i hånden på en af de medvirkende har naturligvis påvirket en del af scenerne i små detaljer, men dets diskrete størrelse og det faktum, at de medvirkende langsomt har kunnet vænne sig til det, har sikret en meget autentisk gengivelse af forløbet.

I sin frasering, kamerabevægelser samt mikro- og makrostruktur med spændingsopbygning og -opløsning efterligner filmen en typisk fremførelse af dhrupad – musikken, som beskrives. Gennem filmen løber flere tråde, og gennem disse parallelle og undertiden sammenflettede tråde vises, hvordan historien om dhrupad er historien om selve den indiske civilisation med dens århundreder af møder, assimilation og gensidig berigelse mellem kulturer og religioner.

UDDRAG fra første redigering (sidenhen opdateret):

Dhrupad: Call of the Deep