Ashish Sankrityayan

AKTUELT:
Lørdag-søndag 4.-5. marts kl. 10-16: Workshop, Lydterapihjørnet, Lyngby
Søndag 5. marts kl. 19:
Koncert, Metronomen, Fr.berg. Entré: 100 kr. ved dør (kontant eller MobilePay).
Torsdag 9. marts kl. 17: Medvirken i Johannes og overtoner, Enghave Kirke.
Lørdag 11. marts kl. 19:
Koncert, Rundkirken, Islev. Entré: 100 kr. ved dør (kontant eller MobilePay).
Søndag 12. marts kl. 15: Koncert, Musikhuset København

Pressefotos

Bog: Dhrupad of the Dagars, Munshiram Manoharlal, Delhi, Indien. Klik & kik!

Dhrupad-sang er klodens ældste sakrale sangform – og nok den mest raffinerede. Rødderne findes i vedisk tempeltraditions hymner og mantraer, men i mogul-tiden blev dhrupad hofmusik og udviklede sig til en klassisk kunstform. Sangen kommer til udtryk i ragaer, som med hensyn til intonation, skalaer, klangbevidsthed, form, rytmik og melodi danner en meget kompleks ramme. Passager kan være dybt meditative, men der indgår også mere dynamiske elementer. Nada-yoga (lydyoga) i dens dybeste aspekter er en del af dhrupad.

Ashish Sankrityayan er en mester af de sjældne med en enestående dybde, præcision og klangbeherskelse. Sangen er både kraftfuld og subtilt nuanceret og indeholder hele det righoldige indiske tonesprog med mikrotonal intonation og en klang, der farves af kroppens dybeste resonanser. Ashish tilhører den blandt kendere nærmest legendariske Dagar-linje, og han bestrider posten som leder (director) af Dhrupad Kendra, delstaten Madhya Pradesh' institut for uddannelse af dhrupad-sangere. Siden 2004 har han haft et intensivt virke med koncerter og undervisning i det meste af Europa samt i USA. Siden 2005 har vi nydt godt af Ashish' kunst, undervisning og formidling i Danmark, hvor han har givet et trecifret antal koncerter, workshops og præsentationer.

Koncertsteder: Kronborg Slotskirke, Frederiksborg Slot, Roskilde Domkirke, Rundetaarn, Sønderborg Slot, Tegners Museum og Esrum Kloster foruden en række kirker, biblioteker, højskoler, kulturhuse med mere.
Undervisning: På blandt andet Musikvidenskabeligt Institut i København, Vestjysk Musikkonservatorium, Copenhagen Business School, Stemmens Dag i Rundetaarn og ved en lang række workshops i forskellige fora.
Musikalske samarbejdspartnere:  Blandt andre Hildegard-sangerinderne Dorthe Rose Svastha og Inge Brink Hansen; renæssancelutisterne Kristian Buhl-Mortensen og Lars Hannibal og overtonesanger Skye Løfvander.

Ashish Sankrityayan i Danmark

Indspilning: Ashish har indspillet en lang række cd'er. I 2007 blev i Danmarks Tekniske Universitets anekkoiske studie optaget cd'en Subtle Summit. Her benyttedes avanceret teknologi, udviklet af Odeon A/S så den optagede sang kunne overføres til den digitaliserede akustik (auralisation) fra Sokullu-moskeen i Istanbul. Odeons forskere havde optaget akustikken i Istanbul som del af projekt CAHRISMA til bevaring af akustisk verdensarv. Læs mere på siden Video & audio!

'Anmeldelse'. En ekspert i renæssancemusik beskriver sin koncertoplevelse: