Plugins

Qgis maakt gebruik van kleine toepassingen- plugins- die het werken met het programma makkelijker maken. Onderaan deze pagina zie je verwijzingen naar verschillende plugins die je kunt gebruiken.

  1. Deze kun je aan het programma toevoegen door in het menu naar Plugins te gaan en dan Beheer en Installatie.

  1. Dan zie je een overzicht van de al geïnstalleerde plugins.(A)

  2. Staat er een X voor dan is hij ook actief en kun je er mee aan het werk. Geen X dan deze aan klikken door in het lege vierkante er voor te klikken. Zie (A). Dan naar punt 7.

  3. Staat hij er helemaal niet tussen dan naar punt 4.

  4. Klik links op Alles (B)

  5. Type de naam van de gezochte plugin in het zoekvenster

  6. Klik dan op de gevonden plugin en rechts op Installeer plugin. (zie punt 3)

  7. OK en close.

  8. Je vindt de plugin nu terug of in het menu zelf of onder Plugins

A

B

Welke zijn aan te bevelen?

  1. Tablemanager: aanpassen van de kolomnamen, toevoegen van nieuwe in de tabel van een laag etc.

  2. PDOK: Nederlandse achtergrondkaarten gebruiken. Let op deze staan in het crs: Amersfoort RD Nieuw 28992. Jouw data moet ook in dat crs staan!

  3. QuickMapServices: Google, Bing en OSM achtergrondkaarten. Deze staan in het crs WSG84, dus afwijking met ons RD Amersfoort CRS zoals bv het CBS met zijn kaarten gebruikt.

  4. MMQGIS: diverse hulpmiddelen: de belangrijkste is Geocode, waarmee je adressenlijsten kunt omzetten naar een puntenlaag. Ook: exporteren van de tabel naar bv een csv (Excel) spreadsheet, buffers, etc.

  5. Go2streetview: klik op de kaart en vanaf dat punt start Google Streetview op.

  6. Relocator: handig als je je project en je gisbestanden wilt zippen en bv meenemen.

  7. Gebiedsstatistieken-plugin: beide geven statistiek van de gegevens van je data (kaartlaag) zoals gemiddelde, mediaan etc.

  8. Processing- Toolbox: indien niet al geïnstalleerd zeker doen. Kun je heel veel extra's mee doen op het gebied van de data zoals hub and lines, afstanden...gebruik dan QGISgeo-algoritmen

  9. Mapswipe : met deze plugin kun je de ene laag handmatig 'opschuiven' in je kaartbeeld waardoor de onderliggende kaartlaag zichtbaar wordt. Dit kun je zowel horizontaal als verticaal doen.

  10. Dockable mirrormap: meerdere kaarten naast elkaar in één scherm. Dus mooi om verschillende onderwerpen te vergelijken en te relateren.

  1. Auxiliary Window is een andere (experimentele) plugin. Werkt net iets anders want je kunt kaartjes als apart venster openen en de lagen vanuit de hoofdkaart met 1 klik toevoegen of weghalen. (Experimenteel dus even die vink in de plugin manager onder tabblad Extra aanzetten)

  2. InaSafe: downloaden van Open Street Map data mbv plugin (zie subpagina onderaan). OSM is een online kaart van de hele wereld waarin erg veel onderdelen te vinden zijn: van cafés, wegen tot ziekenhuizen.

  3. Cartogram: In dit Deens voorbeeld is het aantal stemmers in de districten de aanjager van de grootte van de administratieve gebiedsindeling op deze kaart (in het rood). Hoe meer stemmers hoe groter het gebied. Je kunt deze kaart maken van een polygoon layer met daarin een kolom met getallen. De plugin rekent dan uit (algoritme) hoe groot de vlakken moeten worden.

    1. In QGIS kun je nu alle kaarttypen (chorochromatisch, stippen, choropleet, isolijnen, anamorfose, kartogram (bv met staafdiagram) en stroomdiagrammen) en tijdanimaties maken, mits je de juiste data hebt. Bijvoorbeeld voor de laatste twee is er aanvullende data nodig: tijden en vertrek- en eindbestemming.

Voor een overzicht van al die verschillende kaarttypen kun je hier kijken.