Archief


Uitnodiging:

De jaarplanning vindt u hier

Herinrichting van passend onderwijs binnen Codenz

Beste ouder(s|) of verzorger(s),

Met dit korte schrijven wil ik u als bestuurder a.i. van Codenz informeren over de herinrichting van passend onderwijs binnen Codenz.

In de afgelopen jaren is er door Codenz fors geïnvesteerd in mensen en middelen met als doel om het onderwijs binnen Codenz zo passend mogelijk te maken.

We mogen dan ook dankbaar zijn voor alle expertise die we binnen de organisatie hebben opgebouwd en we mogen zeker ook trots zijn op alle voorzieningen en speciale onderwijsplekken die we hebben ontwikkeld.

Tijdens mijn interimperiode hebben we met meerdere collega's (directeuren, IB-ers, medewerkers van de speciale voorzieningen, de schoolteams, de GMR en de RvT) ons passend onderwijs tegen het licht gehouden. Een belangrijke conclusie is geweest dat we echt veel en goede expertise in huis hebben, maar dat deze expertise en onze voorzieningen passend onderwijs dichterbij de scholen georganiseerd kunnen worden.

Met deze conclusie zijn we aan de slag gegaan en is er een ongeveer een maand geleden een inrichtingsplan voor passend onderwijs vastgesteld waarbij het principe leidend is geweest dat de aanwezige expertise, mensen en middelen zo dicht mogelijk bij de scholen georganiseerd moet worden in plaats van op centrale locaties en veelal in Dronten.

Vervolgens zijn alle scholen en teams binnen Codenz aan de slag gegaan om op basis van hun leerlingen, ouders en collega's passend onderwijs voor komend schooljaar vorm en inhoud te geven.

Inmiddels zijn we nu als Codenz bezig met de laatste stap en dat is om op basis van de passend onderwijsplannen per school de juiste collega op de juiste plek te plaatsen en dat is een flinke puzzel die we voor de zomervakantie hopen te gaan leggen, zodat na de zomer zoveel mogelijk leerlingen op hun eigen school het onderwijs kunnen ontvangen dat aansluit bij hun persoonlijke onderwijsbehoefte.

Zodra op de school van uw kind(eren) de inrichting en de bemensing van passend onderwijs bekend is zult u geïnformeerd worden.

Tot slot wil ik als bestuurder a.i. van Codenz aangeven dat ik trots ben op de ingeslagen weg die breed gedragen wordt door de directeuren en de schoolteams. Deze weg sluit aan bij de ontwikkelingen in het onderwijsland en de politiek, namelijk zoveel mogelijk mensen met expertise en middelen naar de leerlingen op de scholen toe en zo min mogelijk middelen naar randzaken.

Ik hoop u voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd, wetende dat de school van uw kind(eren) uw spoedig zal informeren over de concrete uitwerking van passend onderwijs op uw school.

Met vriendelijke groet,

Durk de Boer

jaarverslag MR 2017-2018

Een schooljaar vliegt voorbij, en dit geldt zeker ook voor een MR

We zijn dit jaar begonnen met een uitbreiding en deel splitsing van de MR. omdat we binnen Kompas/Christiaan Huygens één Brin nummer (identificatienummer van ministerie) hebben, hebben we ook een gezamenlijke MR. Afgelopen jaren is Christiaan Huygens gegroeid en zodoende is de MR uitgebreid om recht te doen aan het aantal leerlingen die onze scholen bezoeken. Ook hebben we de MR voor een deel gesplitst. We zijn altijd gezamenlijk begonnen en hebben het tweede deel van de vergaderingen gebruikt om specifieke zaken van het kompas of CH te behandelen met de vertegenwoordigers van beide scholen.

Waar hebben we ons mee beziggehouden.

We hebben de begroting van 2018 goedgekeurd Dit is altijd een hele puzzel omdat er heel veel posten aan de orde komen die niet beïnvloedbaar zijn. Afgelopen jaar zijn er geen wijzigingen geweest in onderwijsbeleid.

Al vroeg in het schooljaar zijn we door de directie betrokken geworden bij het onderzoeken naar veranderende schooltijden. We hebben een vergadering gewijd aan uitwisselingen van ideeën en ervaringen, We hebben stukken aangereikt gekregen door de directie onze eigen meningen te toetsen . Door de sneeuwstorm van december die samenviel met de mr vergadering hebben we uiteindelijk de tijd genomen om een lange aanloop te nemen en pas definitief met een onderzoek te starten in schooljaar 2018-2019. Voor de begeleiding van het onderzoek hebben we ingestemd met het bureau Penta Rho uit Apeldoorn die onze school gaat begeleiden. Ook hebben we de directeur van de Flevosprong uitgenodigd om ideeën en ervaringen uit wisselen. Dit werd als zeer waardevol ervaren. In schooljaar 2018-2019 wordt het onderzoek uitgezet en zullen op verschillende manieren ouders worden betrokken bij dit proces .

Een aandachtspunt afgelopen jaar was het niet gelijk lopen van de meivakantie met het voortgezet onderwijs. Wij hebben dit aangekaart bij de RvB van Codenz. Het nieuwe vakantierooster sluit nu goed aan.

Een ander groot punt waar we ons als MR zorgen over maken is huisvesting van Christiaan Huygens in Dronten. Het tijdelijk gebouw, de Windroos, mag volgend schooljaar voor het laatst gebruikt worden. Durk de Boer voorzitter van college van bestuur van Codenz en Sabine Robertson hebben een heel traject bewandeld met de gemeente om tot een oplossing te komen. Bij het schrijven van dit verslag is die nog niet in zicht. We maken ons als MR grote zorgen over dit vraagstuk.

Voor het eerst sinds jaren is er afgelopen periode gestaakt in het onderwijs. Telkens werden we door de directie op tijd geïnformeerd en hebben we ons als MR betrokken gevoeld. We begrijpen de reden voor de stakingen en we zien dat er extra geld is gekomen voor salarissen en geld is gekomen voor werkdruk verlichting.

Veel is er gebeurd afgelopen jaar en we hebben met plezier de vergaderingen bijgewoond.

In het afgelopen jaar hebben vanuit de ouders zitting in de MR gehad

Anita Schut en Arjen Engelvaart (vice-voorzitter), oudergeleding Kompas,

Hanneke Maat en Ina Askamp opgevolgd door Ria Lammersen personeelsgeledingen Kompas

Linda van Keulen-Treep en Annet Hendriksma personeelsgeleding CH (Annet heeft ook zitting in de GMR van Codenz)

Martijn Kriek, oudergeleding CH Zeewolde

Steven Wijnands lid GMR Codenz

Yvonne Hoogendoorn Notulist

Anja Immink, oudergeleding CH Dronten, voorzitter

Pilot Snappet onderwijs:

Vanaf de voorjaarsvakantie zullen alle groepen, behalve CH3/4, gaan meewerken aan en pilot van Snappet onderwijs.

Via deze software kunnen de vakken rekenen, spelling, technisch lezen, begrijpend lezen, burgerschap, taal en automatiseren individueel en op leerlijnen worden aangeboden.

Wij willen de Snappet software graag uitproberen omdat wij willen onderzoeken of deze manier van werken past binnen ons onderwijs en met name of deze geschikt is voor onze doelgroep. In eerste instantie zullen we ons richten op rekenen en spelling.

Graag nemen we de ouders mee in dit proces. Wij zijn benieuwd naar jullie mening, opmerkingen en vragen, daarom willen we vragen of jullie het formulier dat met de mail verzonden is, zouden willen invullen. Op die manier kunnen we die meenemen in deze pilot.

Punten die op ons als positief overkomen zijn:

* Leerlingen werken nog meer op hun eigen niveau. (gepersonaliseerd) Snappet heeft zelfs een tool ingebouwd, waarmee zichtbaar wordt of een leerling aan het onderpresteren is.

* Kinderen moeten hun opdrachten meerdere keren en op meerdere manieren goed kunnen, voordat de vaardigheid wordt afgevinkt. Er zit ook een manier in om te voorkomen dat kinderen radend verder komen.

* Werkplannen en instructiegroepen worden automatisch gegenereerd.

* De leerkracht heeft volledig overzicht op een dashboard van de voortgang van de kinderen en kan op het juiste moment begeleiding bieden.

Punten die op ons minder goed overkomen zijn:

* Snappet wordt ook aangeboden op tablets.

Wij vinden de ergonomische houding van de leerlingen erg belangrijk en wij hebben destijds bewust voor Chromebooks gekozen. Er zijn voldoende Chromebooks in elke klas aanwezig om Snappet in de circuitrondes in te zetten.

* Veel tijd achter een scherm.

Bij het werken met Snappet wordt geadviseerd ook nog steeds een schrift te gebruiken. In ons circuitmodel zal het neerkomen op vier rondes zonder Chromebook en twee met, waarbij de middagen over het algemeen zonder chromebook zijn.

* Veel zelfstandig aan het werk.

Instructie is essentieel en Snappet werkt dan ook met instructies door de leerkracht, die vervolgens weer een persoonlijk inoefeningspakket open kan zetten. Zo zijn er nog steeds veel overleg momenten en leerkracht contactmomenten en is er nog steeds voldoende gelegenheid om ook handelend te leren. (met materialen)

Of deze punten ook echt zo ervaren gaan worden en of er nog anderen plussen en minnen bij zullen komen, gaan wij zien na de periode van de pilot. De pilot duurt tot de zomervakantie. Voor die tijd zullen we een beslissing nemen.

Voor meer informatie over Snappet:

https://nl.snappet.org/

Thema 'Kringlopen in de natuur'

Ooit gerealiseerd dat alles op aarde uiteindelijk gemaakt is van sterrenstof? En dat er nooit materie bijkomt? Ook niet als er een baby geboren wordt? (uitzondering: meteoriet uit de ruimte) En dat het water dat wij drinken hetzelfde water is als dat wat de dinosauriërs dronken...en de ridders...en de Romeinen en ga zo maar door?

De komende weken duiken we met de hele school in het thema "kringlopen in de natuur' van de deep level posters van Sonia van Enter. We gaan de breedte in, de diepte in en gaan op zoek naar samenhang en systemen.

(voor meer infornatie: http://nl.deeplevellearning.com/topic_maps/kringlopen-in-de-natuur)

Informatieavond

Ook dit schooljaar organiseren wij informatieavonden waarin wij vertellen over de werkwijze van het Christiaan Huygens onderwijs, waarin ruimte is om vragen te stellen en waarbij de Stichting Vrienden van Christiaan Huygens aanwezig zal zijn.

Interesse? Van harte welkom!

Als u belangstelling heeft, kunt u zich d.m.v. het bijgevoegde, digitale formulier opgeven voor (een van de) drie avonden. De data en locaties waaruit u kunt kiezen zijn:

Dinsdag 31-10 in Zeewolde, De Regenboog Keteldiep 50

Maandag 13-11 in Dronten, Het Kompas Concourslaan 2

Schoolkorfbaltoernooi

Vrijdag 29 september was het schoolkorfbaltoernooi voor groep 5. 4 kinderen van groep 5 deden hieraan mee.

Er werden 6 wedstrijden van 10 minuten gespeeld. Deze kinderen zitten nog maar 6 weken bij elkaar in de klas, maar er was al erg goed samenspel te zien.

Er werd heel fanatiek gespeeld en gevochten voor elk punt. Je zag het team groeien naar mate het toernooi vorderde. Er zijn helaas een paar partijen verloren, maar er was ook gelijkspel en winst. De kinderen hebben veel plezier gehad en dat is natuurlijk het belangrijkste.

De kinderen van CH-A hebben het enorm goed gedaan.

Even voorstellen

Ik ben Rinske Deriga, 24 jaar oud en samenwonend met mijn vriend Rik in Dronten. De laatste anderhalf jaar van mijn opleiding heb ik stage gelopen en ben ik afgestudeerd op het Christiaan Huygens. Ondertussen heb ik al 3 jaar op een andere school gewerkt. Ik vind het erg leuk om hier aan de slag te gaan. Naast mijn werk ben ik ook badmintontrainster en begeleid ik de jeugd graag. Verder vind ik familie en vrienden erg belangrijk en houd ik enorm van gezelligheid, winkelen en spelletjes doen. Ik krijg groep 5,6,7 op het CH in Zeewolde.

Schoolreis

Onderzoeken en ontwerpen

Zo gauw je het lokaal van CH Zeewolde binnenstapt is meteen te zien waar het thema om draait. Zelfs op de gang zie je al gympen hangen die allemaal een ander ontwerp hebben. In de klas kom je de kijktafel tegen en ook een muur met zelf gemaakte tijdlijnen van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Er is er niet een hetzelfde. Echt de moeite waard om even een kijkje te gaan nemen. Ook heeft Juf Suzanna, met hulp van ouders weer gastles en een onderzoekscircuit georganiseerd. De kinderen mogen zich verwonderen, zelf op onderzoek uitgaan, elkaar helpen en heel veel kennis opdoen. Zoals te zien is in de foto's.

gastles grafisch ontwerpster Silvana Pluigers

Ontwikkeling van gebruiksproducten op een tijdlijn

Onderzoekscircuit met hulp van Lucia Hoving, Linda Braakman, Nicole van Dusseldorp en Wendy den Heijer.

Verkeer op school:

(Facebook Regenboog:)

Trots tonen de kinderen van groep 7 (en die van de CH-klas) hun verkeersdiploma. De kinderen slaagden eerder al voor het theoretische gedeelte (waarbij er twee zelfs foutloos waren), donderdag 11 mei werd de praktische verkeersproef succesvol uitgevoerd. Het resultaat mag er zijn! Groep 7, jullie zijn kanjers, en dat geldt ook voor de juffen die de kinderen voorbereidden (Gerrie, Hetty en Suzanna)!

Muziek

Muziekmanager Frank Boerrigter geeft geen gewone muzieklessen. Deze lessen passen helemaal in ons thema van onderzoeken en ontwerpen. De kinderen zijn aan het onderzoeken en aan het ontdekken. Zo krijgen de muzieklessen nog meer diepgang en zijn ze nog waardevoller.

Nieuwe thema:

We zijn de llaatste tijd bezig met het thema : "Onderzoeken en ontwerpen"...

We leren onder andere over de Homo sapiens, de Homo faber en het belang van onderzoekers en hun ontdekkingen. Zelf op zoek gegaan naar een aantal baanbrekende onderzoeksresultaten van belangrijke onderzoekers uit de geschiedenis. Pythagoras, Einstein, Faraday, Dalton en anderen: wat ontdekten zij en hoe heeft dat ons wereldbeeld verandert?

Twee belangrijke leerpunten :

"Ontdekken begint altijd met verwondering" én "Alles wat je om je heen ziet dat niet een natuurlijke oorsprong heeft, is een uitvinding"

Bericht van de MR:

Veel van de zaken die we als MR bespreken zijn gebaseerd op geïnformeerd worden en meekijken met de bestuurder en de directeuren. Als MR is het de bedoeling dat we de belangen van de ouders en medewerkers vertegenwoordigen. Dit doen we uitdrukkelijk door het gesprek te voeren over de inhoud van het onderwijs, de gevolgen van bepaalde keuzes en de beleidsinvulling mee te lezen. Als MR stellen we zelf geen beleid op, maar kijken we achteraf mee met de directie. Onze voeding als MR leden krijgen van de ouders en collega’s. Spreek ons hier ook gerust over aan op het schoolplein en na school in de klas.

Wat hebben we afgelopen tijd gedaan?

Afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen. Als MR zijn we betrokken geweest bij het goedkeuren van de begroting, veel van de begroting wordt door Codenz ingevuld, dus daar hebben we minder invloed op dan je wellicht zou denken. Maar de begrotingen zijn weer klaar.

Daarnaast is de MR betrokken bij het afstemmen van het school ondersteuningsplan, hierin staan de procedures voor het goed begeleiden van alle leerlingen, ook de leerlingen die extra onderwijszorg nodig hebben. Hierin is het vooral belangrijk dat passend onderwijs mogelijk wordt gemaakt, maar ook dat de balans tussen het kind, de groep en de onderwijzers goed bewaakt blijft.

We hebben ook meegedacht over de vragen in het oudertevredenheidsonderzoek en de resultaten van het medewerkers tevredenheidsonderzoek zijn besproken. De beleidslijnen die hieruit naar voren komen worden weer in het schoolplan ingebracht, en ook daar adviseren we als MR (achteraf) over mee.

Voor komend jaar hebben we naar de schoolgids, de vakantieplanning, de formatie en het aantal groepen gekeken. De eerste opzet is goedgekeurd en daarna heeft de schoolleiding verder de studie dagen in gevuld en de juiste mensen voor de juiste klassen gekozen. Hier heeft de MR verder geen bemoeienis mee.

Bij het Christiaan Huygens zijn we afgelopen maanden ook druk bezig geweest met sollicitatie procedures. Hier doet de MR ook aan mee om te zorgen dat met name de ouders ook een advies kunnen uitbrengen. Het is gelukt om alle wensen in te vullen.

Omdat Sabine Robertson de directeurstaken van Yvonne den Boer heeft overgenomen hebben we voor de lesgeefuren van Sabine twee nieuwe leerkrachten gevonden. Gerrit van der Heide en Nicole Kooistra. Hier zijn we heel blij mee.

Voor de afdeling in Zeewolde krijgen we de ruimte om volgend jaar een tweede klas te gaan invullen. In de sollicitatie procedure heeft Martijn Kriek, aspirant lid van de MR geholpen namens de ouders van de CH Zeewolde. Ook hier is een goede leerkracht, Rinske Derigo gevonden.

Bezetting MR

Afgelopen jaar is ook besloten om de MR van het Kompas en de MR van de Christiaan Huygensafdeling als twee deelraden te gaan laten functioneren vanaf september.

Hierdoor zullen de MR leden minder tijd kwijt zijn aan het bestuderen van de stukken voor de andere school/ afdeling en waar mogelijk zullen we wel samen optrekken en geen dubbel werk doen.

De GMR plaatsen ( één leerkracht en één ouder) worden wel gezamenlijk ingevuld.

We zijn blij dat we de bezetting van de MR deelraden compleet hebben. We gaan afscheid nemen van Anton van Loon als GMR-ouder en van Yvonne Hoogendoorn als MR-lid CH.

De MR deelraad Christaan Huygens zal komend jaar als volgt worden ingevuld:

    • Annet Hendriksma docent
    • Linda van Keulen docent
    • Martijn Kriek (aspirant lid) ouder Zeewolde
    • Anja Immink ouder Dronten

We zijn blij met de aanmelding van Martijn als ouder van de Christiaan Huygens afdeling in Zeewolde.

Mochten er nog ouders van de CH afdeling Zeewolde interesse hebben om in de deelraad MR Christaan Huygens zitting te nemen, dan kunnen die zich aanmelden tot 15 juli 2017. Indien er naast Martijn nog andere ouders voor de positie naar voren komen, dan zal er een verkiezing worden gehouden.

In de GMR zal de volgende bezetting zijn namens Het Kompas en de Christiaan Huygensafdeling samen:

    • Annet Hendriksma docent Christaan Huygens
    • Steven Wijnholds ouder Kompas

Meelezen en meeluisteren en meedenken?

De MR hoort graag wat u als ouder of personeelslid bezighoudt en opvalt. Daarom mag u altijd de vergadering bijwonen, de notulen lezen of ons aanspreken en mailen.

De notulen liggen klaar in de lerarenkamer, de vergaderdagen staan in de jaarplanning. Wij houden u op de hoogte en horen zien en spreken u graag,

Ik wens u namens de MR van de Christiaan Huygensafdeling een hele fijne zomer,

Yvonne Hoogendoorn

Voorzitter

06-41107729

Entreetoets:

De kinderen van groep 7 zijn inmiddels begonnen met

het maken van de CITO entreetoets.

De 'gewone' CITO eind 7 toetsen komen hiermee te vervallen.

Informatie Entreetoets

Sponsorloop:

Dit jaar werd het schoolfeest van De Regenboog gecombineerd met een

sponsorloop voor de Keniagroep 2017. In mooi weer hebben de kinderen heel hard gewerkt om een fantastisch bedrag van € 3.120,39 op te halen!

Ondernemen

De klas en de gang vult zich langzamerhand met producten die verkocht gaan worden op de ondernemersmarkt van 28 maart. Onze ondernemer Mattanja, is iedere week aanwezig om de kinderen te inspireren en een kijkje te geven in de echte ondernemerswereld. Er wordt ontworpen, vergaderd, ingekocht, geleend, geknutseld, geprint, websites geschreven, overlegd over inkomsten, uitgaven en de balans. We hopen op een mooie winst om ons goede doel te kunnen steunen!

Uit 't(h)intje

Bag2School

De goed gevulde kledingzakken stapelden zich op in het kantoortje. Een mooie berg voor het goede doel én een prachtige opbrengst voor onze school. Er is voor 102 euro opgehaald!

Typeworld

De Type World cursus die school aanbiedt, wordt door de kinderen enthousiast opgepakt. Er zijn al meerdere kinderen die hun certificaat gehaald hebben. De kinderen houden hun eigen voortgang bij op een grote poster in de klas. Zo is goed te zien dat iedereen met sprongen vooruit gaat!

Kangoeroewedstrijd

Je kon een speld horen vallen en hersens horen kraken tijdens de kangoeroe wiskunde wedstrijd. Het waren pittige opdrachten, maar daar hebben we gewoon onze tanden in gezet. Nu maar wachten op de uitslag.

Open huis

Weet u nog kinderen die goed bij ons op school zouden passen? Op woensdag 29 maart is er een open ochtend van 9.00 tot 12.00 uur.

Afscheid Juf Yvonne

De klas, maar ook ouders, hebben afscheid genomen van juf Yvonne en kennis gemaakt met juf Sabine. De kinderen hebben in een "telescoop word cloud" voor juf Yvonne aangegeven wat het CH onderwijs voor het betekent.