Grundkøkken for Sverigesfarere

A. Planlægning

Alt vedrørende forplejning er helt på eget ansvar; der medbringes ikke reserveforsyninger af nogen art, ud over førstehjælpskasse. - Selvfølgelig kan man komme til at glemme saltet og være næsten sikker på at få lidt hos naboen, men så kan man heller ikke regne med mere.

Alt skal være planlagt hjemmefra. Der er virkelig ingen købmand i nærheden.

Det er afgørende, at gruppen er i stand til at lave varm mad, på eget køkken. De, der satser på at på at leve af pølser og snobrød, romantisk ristet over bål, og med Snickers og chips som reserver, har dømt sig selv til en problemfyldt tur. Det er heller ikke nogen god løsning at låne hos nabogruppen, som i forvejen måske er 4-5 personer om et lille stormkøkken.

Arbejdet med en gennemtænkt plan for en god, varieret forplejning vil med sikkerhed ikke være spildt. Lykken er, når man har været ude i den friske luft en hel dag, været oppe at klatre og er blevet våd og kold i kajakken, at man også har husket....! Tag ingen chancer, gennemgå samtlige måltider, fordel opgaverne.

B) Økonomi

En god planlægning har også stor økonomisk betydning. Med lidt fantasi, idérigdom og arbejdsindsats kan udgifterne holdes på et særdeles rimeligt niveau.

Erfaringen viser, at der er stor forskel på de enkelte gruppers udgifter til forplejning, og at mange bruger langt flere penge end nødvendigt. Hvis man blot skriver en indkøbsliste og køber alt ind i det nærmeste supermarked, så vil det naturligvis blive dyrt. Det gælder ikke mindst, hvis I satser på færdigretter.

Udgifterne kan bl.a. reduceres, hvis I tænker over, hvad I kan få med hjemmefra. Hvorfor fx købe 1 kg løg, hvis din far gerne vil give dig de tre stk. med, som I skal bruge?

Og hvorfor spise dyre færdigretter, når I med en beskeden indsats kan lave jeres egne retter? - Da I stort set ikke skal vandre med bagage, er det muligt at have råvarerne med. Friske grøntsager kan nemt medbringes, og en pakke hakkekød fra fryseren kan fint holde sig en dag (pak evt. i en avis med fryseelementer).

De traditionelle spaghetti med tomat/kødsovs kan I jo, og I har sikkert selv en række ideer - ellers slå op i de gamle hjemkundskabs-mapper, eller få gode råd og tips derhjemme.

C) Huskeliste til madlavning.

Denne liste er kun til inspiration og påmindelse om ikke at glemme noget vigtigt - de enkelte ingredienser kan selvfølgelig skiftes ud med det, der passer til jeres planlagte opskrifter...

Grundkøkken-boks:

Krydderier

Bouillonterninger

Citron

Salt og peber

Hvidløg

løg

Sukker

Boks med Mel- og kornprodukter:

Ris / Nudler

Bulgur

Linser / Pasta

Havregryn/mysli