cozumleme

YONTEMBİLİMSEL ÇÖZÜMLEME

Yöntembilimsel analiz, analitik düzlemin mantıksal olarak kullanılması aracılığıyla konunun parçalarının bireşimi ve kavramın çeşitli yan ve yönlerinin birleştirilmesidir.

Analitik düzlem görsel, geometrik ve grafik bir araçtır.

Düzlem, görseldir, göz ile algılamaya dayanır.

Görsellik geometriktir, x ve y koordinatları ile tanımlanan düzlemdir.

Geometrik görsel düzlem grafiktir, çizgi ve noktalar anlamlı resim ve remiz oluşturur.

Analiz ya da tahlil ya da çözümleme, bütünü parçalarına bölme işi demektir.

Bu iş fiilin yapıldığı gibi, kavramsal olarak yapılır. Örneğin sujun hidrojen ve oksijene ayrıştırılması fiili, tümcenin konu ve yükleme ayrılması kavramsal çözümlemedir. Bütün parçalarına, tümü teklerine, ana hattı ayrıntılarına, konuyu alt başlıklarına ayırmak ANALİZ / TAHLİL / ÇÖZÜMLEME işlemidir.

İşte analitik düzlem bu anlam ve anlatımı kağıt üzerinde kolayca yapmamıza yarayan bir matematik araçtır.

Bir matematik kitabında Analitik düzlemin 1611 yılında Descartes’e rüyasında bütün ilimlerin anahtarı olarak öğretildiği yazılı.. Analitik düzlemden, sayılabilir rakamlar ve ölçülebilir çizgiler BİRİM olarak kullanılarak aritmetiği geometriye dönüştüren geometriyi aritmetiği dönüştüren MATEMATİK bir araç olarak yararlanmanın yolu Descartes’in koordinatlarla başladığı için bu görsel düşünme tarzına KARTEZYENİZM de denilir.

Sayı (birim eşitlik) hesabı / aritmetiği ile çizgi (nokta nicelik) hendesesi / geometrisi iki ayrı alan ise de bunlar süreksiz sayı ile sürekli çizgiyi metriks denklemleriyle birbirine dönüştürebilir. Örneğin bir dairenin çapını (hesabını / aritmetiğini) biliyorsanız onun çevresini ve alanını yani hendesesini / geometrisini) hesaplayabilirsiniz.

Bu durum birimlerle ölçülebilir analitik düzlemin MATEMATİKSEL kullanımıdır.

Yöntembilimsel analiz ise ondan MANTIKSAL kullanmanın ve yararlanmanın yolunu açar.

Peki bu yararlanmanın olanağını sağlayan “ÖLÇÜ BİRİMİ” nedir ?

SOYUT ve sayısal noktaların düzeni ile soyut ve nicel noktaların düzeni arasında bir PARALELLİK analitik düzlemin matematik kullanımı imkanı veriyor. Bu paralelliği nesnelerin SOMUT düzenini metreleştirerek, ölçümleştirerek, vezinleştirerek bu ölçümlü düzenle SİMETRİKLEŞTİREREK işe yarar bir BİLİM OLANAĞI elde ediyoruz.

Elbette bu imkan kesin bir bağdaştırma vermiyor bize… Enistein’in Fiziğin Evrimi kitabında dediği gibi biz evren saatinin akrep ve yol kovanın dolaştığı kadranı görüyoruz. Bu saatin makinasının nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Nasıl çalıştığı konusunda bir kuram geliştiriyoruz. Aristo-Batlamyus kuramında YER MERKEZLİ bir kainat tasviri yaptık. Daha sonra güneş merkezli Kainata geçtik. Şimdi ise güneşin merkez olmadığı merkezsiz fakat rölatif / görece / izafi bir evren telakkimiz var. Bu yeni düşünde Newton’un varsaydığı gibi zaman ve mekan değişmez ve mutlak değildir artık. Değişmez sanılan zaman ve mekan değişmez varsayılan hıza göre değişmektedir. Nesne ve gözlemcinin hızı ışık hızına yaklaştıkça zaman ve mekan SIFIR’a yaklaşmaktadır. Yani uzam (metre) bitmekte ve süre (saniye) durmaktadır.

Işık hızında ölçü birimlerimiz metre ve saniye bitmektedir.

Eğer böyle ise ışık hızından sonra bilim yapma olanağımız kalıyor mu ?

Bu ayrı bir soru ve farklı bir konudur, bu metafizik bağlama dokunmayacağım.

Şu soruyu yanıtlamaya çalışacağım: Analitik düzlemin ölçü birimiyle matematiksel olarak kullanılarak ondan teknik olarak yararlanılması dışında başka imkan olamaz mı ?

Olanaklar yetenekleri tazeler,

yetenekler yeni olanakları açar..

Bu ol.an.ak’lar ve yet.en.ek’ler üzerinde ayrıca duracağız.

MATEMATİK, ortak, tümel ve genel dil olan MANTIK içinden çıkarılmış başka bir ortak, tümel ve özel bir dildir. Mantıksal yapı içinde Matematikten başka dillerin de olabilir.. eğer arar ve istersek.. bulabiliriz de.

Bir tanesini de tarafımdan bulundu. Bu demek değildir bir ben buldum başkası bulmadı.. belki başkası da buldu haberim yok. Bilim ve düşünce tarihinde bu sıklıkla olur.. aynı konu birkaç kaynaktan çıkar-tıl-ır. Çünkü böyle “yedek”lemelerle uygarlığımızın ilerleyişi beslenir, desteklenir ve sürekli kılınır.

Aslında buradaki Osmanziya biricik ve tekil kimliğim ve kişiliğimi, Mustafa BUĞUÇAM’I ifade etmez. Hepimizin ortak tözün bir evrense bir öz olarak onun örneklem’ini ifade eder. Bu şu demektir yöntembilimsel analiz benim kişisel yetenek ve becerim değildir.

Yöntembilimsel analiz, matematik kullanımıyla ve mantıksal kullanımıyla Descartes’den beri düşüncenin ve felsefenin özellikle bilimin kullandığı ve herkesin yapabildiği ve yapabileceği mantıksal ve kavramsal analizden başka bir şey değil. Hatta Şeyh dair İlmi Cifir koordinatları kullandığına dair isimli eserinde Muhyiddin-i Arabi sözel ve sayısal alanın ilişkilerine dair ….. eserinde analitik düzlemi mantıksal olarak kullanmış. (Esma Yayınları Şakir Hoca Kitabevi Çeviri: Uğur BURSALI Hazırlayan: Mustafa VARLI ), Yöntembilimsel analizimin rolü, bu kavramsal tasarım ve çözümlenin formüle edilmesi olanağı üzerinde özellikle ve sürekli olarak durmak.

Zihin özellikle eğitilmiş beyin perspektifi ibare eden idrak mekanı olan GÖRSEL daireye VE GEOMETRİK koordinatları ve ANALİTİK kavram ve tanımları kullanır, düşünürken. Açı der, eksen der, çizgi der. İdrak ettiği mekan ve irade ettiği zaman’ın üstüne çıkarak onu manüple eder, oynar; değiştirir, düzeltir ve geliştirir; kullanır ve yararlanır. Burada kadar iyi amma bundan sonra kötü haber.. kullandığına kul olur ve böylece kölelik başlar.

Dil bir takım başka diller, özel ve alt diller, doğurur düşünce aracılığıyla.. düşünce sorunlarını soru haline getirerek çalışır. Bilinenlerden bilinmeyenlere doğru adımlarını atarken yeni yeni etkileşim, iletişim ve bildirişim imkanları açılır… ve bu gün programlama dilleri oluşturuyoruz işletim sistemleri yapmak için. Program yapan programlar peşindeyiz. Yapay zekaya can vermeye çalışıyoruz el birlikte.. The Matrix’in kehanetini doğrulamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Onurlarımızı ürünlerimizle kanıtlamak için.. ünümüzü duyurmak için en kolay, en ucuz ve en çabuk işi görecek aracı yapmak için uğraşıyoruz.

Bu kaçınılmaz mı ? Zorunlu ve gerekli olanı demek istiyorlar bu sözçükle.. ama hangisini..

Olası ve olsalı olandan kaçılabilir de zorunlu ve gerekli olandan kaçılmaz ve kaçınılmaz mı ? Hangi olur hangisi olmaz. Bunu kesin olarak nasıl bileceğiz ?

Bu dili ve düşünceyi kesin olarak bilmeye bağlı değil mi ?

Dili ve düşünceyi kesin ve değişmez olarak belirtecek

katı ve bozulmaz bir aracımız mı var ?

Evet var.

Usul kati bir araç, iman ise kesin bir amaçtır.

Bunun araç ve amacın anlamı bize dilin ötesinde kapılar açıyor.

Buna karşın dil, The matrix’te dile getirildiği gibi

“ZAMAN HER ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLEMEYE” çalışıyor.

Eğer biz The matrix’in içinde hapis isek, dil ve düşünce içinden çıkamıyorsak ve bu koordinatlar ya da kategoriler bizim düşmanımız ise onu yenmek yani onun içinden çıkmak için onu tanımak zorundayız. Mekanın üstünde bulunan şuurumuzun altında olan ZAMAN’ı tanımak, öğrenmek ve bilmek zorundayız. Zemin ve Zamanı Zamin ve Zamir olan İMKANI’ı anlamak zorundayız. …. . ZZZZ diye uyumak zamanı hep aleyhimize işletecektir.

Süreden sıraya bunun için geçeriz: Uyanmak ve ayılmak amaciyle…

OSMANZİYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE

semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim

için düz yazıdan özür dilerim

YAHOO İÇİN DİZİN UYARISI

İletinin şema ve tablolarını, haber gurubunun menüsünde

“files” adı altına eklenmiş dizinler / klasörler içinde bulacaksınız.

Kolaylık sağlamak üzere iletinin başlığı ile dizin veya dosyasının adı

arasında bağlantı kurulmuştur.

GOOG İÇİH EK UYARISI

Yazılarım hem YAHOO öbekleri hem GOOGLE siteleri için hazırlanmaktadır.

Yukarıdaki dizin uyarısı yahoo gourups içindir. Google, da ise yazının altındaki

“Ekler” de şemalarım bulunmaktadır.

NOT:

İki numara üzerinden beş numarayı konuşmak.. yüzeyi bilinç olarak kullanmak..

sıra sıra noktalar, çizgiler yollar.. zerreler, hücreler, genler, teller, borular, damarlar, sinirler.. bedenler.. adalar.. adamlar.. evrenler.. hepsi süre içinde. En, boy ve yükseklik yani mekan üç numara. Dört numara bu üç numarayı içeren zaman. Beş numara önceki dört numarayı içeren şuur. Boyutlar sıra sıra.. numaralar sıra sıra.. Bütün bu işlerin “sırr”ı ne dir ?

http://sites.google.com/site/yontembilim/

http://sites.google.com/site/insanilim

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/

http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/

http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/

http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

www.yontembilim.com

www.insan-bilim.com