Hepta interieur inspiratiedagen

Publicatie: Dit verslag is eerst gepubliceerd op het Forum van Hear.nl op 5 februari 2013.

http://www.high-endforum.nl/topic/14042-hepta-interieur-inspiratiedagen-verslag

Inleiding

Van donderdag tot zaterdag, 27 tot 29 december 2012 werd in meubelatelier Jacco Bakker te Heerhugowaard een show gegeven, hier zou niet alleen meubilair worden getoond maar ook de bekende luidsprekers van Hepta. Het Nederlandse merk uit de Zaanstreek combineerde de twee locaties. Dit komt niet geheel uit de lucht vallen, want bij het meubelatelier worden de luidsprekerkasten van Hepta vervaardigd. Al met al werd het tijd om eens het industrieterrein van Heerhugowaard te bezoeken, om Cris Rutgers en Jacco Bakker te ontmoeten.

Aangekomen bij Meubelatelier Jacco Bakker valt de grootte van de loods meteen op, maar nog belangrijker de ingang!

Het ontvangst vindt plaats in de hal en van daaruit ga je naar de eerste verdieping.

De grote Gerrit Rietveld-stoel valt natuurlijk erg op! Het was leuk geweest om een normale variant te zien in de fabriekshal, om eens uit te proberen, want zit zo'n stoel nu wel comfortabel? Een eye-catcher is het wel!

De showroom is boven te vinden!

Bovengekomen zie je eerst de balie. De receptie is een mooi opvallend ontwerp.

Jacco Bakker Meubelatelier

Het feit dat we als Hepta-bezoeker bij Jacco Bakker uitkomen is niet geheel verbazingwekkend, want Jacco Bakker was eerst een cliënt van Hepta voor het afnemen van Hepta-producten als er integratie nodig was van meubilair en muziek-reproductie. Maar sinds Cris Rutgers (dé zoon) met Hepta in 2009 stopte en zijn productiefaciliteiten verkocht begon het bij Cris na verloop van tijd toch weer te kriebelen. En wie kan er beter voldoen aan de Hepta eisen omtrent een goede luidsprekerkast, dan een leverancier, die je al kent? Jacco Bakker is afgestudeerd aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en als zelfstandig ondernemer actief sinds 1996. Begonnen in Noord-Scharwoude staat zijn bedrijf nu in Heerhugowaard. De kracht van zijn meubelatelier ziet hij in het verdiepen in de cliënt. Niet alleen de actualiteit en de trends op de voet volgen, maar ook de ideeën van mensen vertalen in de stijl en smaak die bij de cliënt past. De meest recente oplossing waar Jacco Bakker erg trots op is heeft betrekking op het TV-meubel met ingebouwde lift. Ook de tafel met het gekruiste onderstel heeft zijn voorkeur als creatieve designoplossing. Het feit dat alles onder één dak wordt vervaardigd betekent dat hij aandacht kan schenken aan kleine perfectioneringen zoals het perfect laten doorlopen van de houttekening op een meubel. Alles rondom hout wordt gedaan door Jacco bakker en zijn team. Maar hij staat er niet alleen voor, want binnen zijn netwerk maakt hij gebruik van een meubelspuit bedrijf, die de kwaliteit kan leveren die hij verwacht. Daarbij werkt hij ook samen met Roels uit Leerdam aan prototypes van dit Nederlandse meubelmerk.

Samenvallende synergie

Jacco Bakker kende het merk Hepta al, want geboren in Zaandam is het mooi om een product uit de Zaanse streek te bezitten. Hij vond de Hepta Expression met de luidspreker bass-conus aan de zijkant een aparte verschijning. De sfeer van de loods, zoals die was ten tijde van Chris Rutgers (vader) sprak hem zeer aan. Het eerste contact met Hepta verliep dus met name vanwege de speciale audio-meubelprojecten. Als er bijvoorbeeld speakers werden ingebouwd in een audiomeubel. Nu kan Jacco Bakker zijn diensten aan Hepta zelf leveren, zoals met de computer gestuurde frees machine, deze kan op 1/10 mm maatwerk afleveren. Cris Rutgers ontwerpt de luidsprekers in al zijn technische facetten en Meubelatelier Jacco Bakker levert de kast af op specificatie. Een symbiose tussen ontwerper en atelier.

Een Marantz-stereoset gekoppeld aan een Hepta luidspreker-paar het eerste dat opvalt in de ruimte.

Het is de HeptaSeven van 2995 euro per paar.

De Marantz-stereo bestaat uit de topmodellen PM-15S2 (versterker) en SACD-15S2 (CD-speler)

De HeptaSeven is het topmodel in het bestaande gamma van Hepta.

Onderaan de speaker staat het merk. Het logo is door de spuiter van Hepta verzonnen in 1970-1972. Het logo is hier rood/zwart afgedrukt. Een andere combinatie is ook mogelijk, grijs/zwart. Weglaten van het merk is ook een optie. De volleerde audioliefhebber kijkt toch even op de achterkant bij de luidsprekerterminal om alle gegevens af te lezen.

Op een tafel staat een laptop muziek te streamen naar verschillende sets.

Het blijkt dat Hepta ook het merk Dynaudio heeft meegenomen. In een hoek naast één van de mooie kasten van Jacco Bakker staat de Dynaudio XEO 5 verdekt opgesteld. De bekende wireless-luidsprekerreeks van Dynaudio.

Aan de overkant staat de mooie HeptaEight monitor. Prijs 1398 euro de set. Het is een gesloten systeem. .

Naast Dynaudio is Cris Rutgers van Hepta ook dealer van Cambridge en daarom staat een kleine set van Cambridge te spelen, de Azur 350A (versterker) en Azur 350C (CD-speler). De prijs samen is 599 euro.

Ik kom in de ruimte achter de showroom, hier worden modellen afgelakt door het team van Jacco Bakker. Deze foto doet de grootte en schaal van deze tafel geen eer aan. Het is een massieve tafel, dat perfect is afgewerkt. De tafel heeft een tijd in een supermarkt gestaan en wordt nu weer opgeknapt.

De beursprimeur is de HeptaSix een twee-weg systeem met 3 speakers. Prijs per set 1299 euro.

De HeptaSix is een stap hoger dan het model HeptaFive. Behalve het verschil in uiterlijk, tussen de twee modellen, heeft de HeptaSix een extra woofer van 17 cm, aluminium conus. De HeptaFive beschikt over 1 woofer en tweeter, de HeptaSix doet daar dus een schepje bovenop.

De beursprimeur werd ingezet in een bioscoop-surround opstelling.

Met dank aan Boon Krommenie voor de apparatuur, zoals deze Marantz AV surround receiver SR-7007, hierdoor konden de bezoekers genieten van verschillende films.

Er bleek nog een echt prototype mee te zijn, een Hepta Center speaker.

Ken ik Hepta eigenlijk alleen in de uitvoering, zwart, zwart en zwart. Waarmee ik eigenlijk wil zeggen dat de witte modellen al in de smaak vielen. Blijk je eigenlijk ook zelf de houtsoort te kunnen bepalen, om het beter te laten matchen met je interieur. En daar komt dit model bij kijken, de HeptaOne-A voor 1998 euro de set. In standaard afwerking is de prijs 1600 euro.

Een welkome aanblik is de buizenversterker van het Franse audiomerk Jadis, hier staat de Jadis Orchestra Reference. Zij aan zij met de AC Ryan Playon! HD2mini. Een mediaspeler om muziek van de computer te streamen.

De afwerking met het TV-meubel is natuurlijk één op één, want de luidsprekerkast is op dezelfde locatie vervaardigd geworden.

Het TV-meubel heeft verschillende lades en handigheden, zoals de uit te schuiven plank. Maar de hele TV wordt ook nog eens door een lift in een mooie witte kast opgeborgen. Een soort TV-schouw tegen de muur aan, deze bevat een lift en laat de TV naar beneden zakken of trekt het weer omhoog. En weg is het zwarte scherm.

Als meubelatelier laat je je natuurlijk van je beste kant zien. De open haard met aan weerszijde een HeptaEight maken het toch echt af.

De salontafel model "Knijper" kan bekend voorkomen, Cris Rutgers van Hepta heeft deze eens meegenomen als stereomeubel naar een hifishow.

Geen open haard met echte houtblokken, maar eigenlijk lang niet slecht.

In de keuken stonden twee wireless Dynaudio XEO 3 luidsprekers geïnstalleerd. Prijs 1295 euro de set. Let op: niet geheel zonder snoer, omdat er spanningskabels op moeten worden aangesloten! Dus je moet er genoeg stopcontacten voor hebben.

Deze in hoogte verstelbare afzuigkap viel mij op. Het werkt op het Dyson principe, er is geen afvoer nodig, maar het vet zou binnen in de kast worden neergeslagen door de werveling van de lucht.

Met de trap naar beneden kom je op de werkvloer. Hier worden alle mooie producten van het meubelatelier in elkaar gezet. Per machine is er schriftelijke uitleg te vinden voor de bezoeker. Bovenstaande is een afkortzaag. Bij het afkorten van het hout wordt er een extra lengte van 10 cm gehanteerd om kopscheuren later weg te kunnen werken.

Een indrukwekkende afzuiginstallatie voor iedere machine. En er staan vele machines van zagen tot schuren!

De cirkelzaag ontbreekt natuurlijk ook niet. Deze wordt gebruikt om hout te 'schulpen' ofwel om hout in de lengte te zagen.

De trots bij het Jacco Belder meubelatelier is natuurlijk de computer gestuurde freesmachine. Op deze machine wordt iedere luidspreker kast in delen tot de mm aan toe uit MDF planken gezaagd.

De bezoekers konden zelf zien waar deze machine toe in staat is. Aan de hand van enkele uitgezaagde plankjes konden kinderen en volwassenen een vogelhuisje bouwen.

De werkbank deed me herinneren aan mijn schooltijd, de lessen handenarbeid.

Met zo'n oplossing is het natuurlijk nooit zoeken naar je boor.

Terug boven in de showroom laat Jacco Bakker's team zien wat het kan maken aan verschillende tafels.

Een simpele oplossing maar toch handig, zo'n bijzet tafeltje.

Het meubelatelier werkt samen met de stoffeerder Roels uit Leerdam. Dit betekent dat hij meer kan leveren dan kasten en tafels alleen.

De salontafel met schuiflade vond ik een mooie oplossing. Weer eens wat anders dan zo'n kleine lade in een salontafel of een mand naast de bank voor de tijdschriften.

De tafel schuif je dus open. Dit gaat zeer soepel. Alleen de rails om dit mogelijk te maken zou ik ook in zwart laten spuiten, deze is niet te zien op de foto.

Naast hele inloopkasten waren er ook verschillende huiskamerkasten te zien.

Van vader op zoon

Natuurlijk is Cris Rutgers ook aanwezig om vragen te beantwoorden over het merk. Als zoon heeft hij zijn vader Chris Rutgers opgevolgd in het bedrijf. Chris Rutgers startte het bedrijf in 1955 en Hepta maakte eerst televisietafels, dat waren tafels met een rand om de TV tegen omvallen te beschermen. Maar vanaf 1968 waren ze full time bezig met de productie van luidsprekers, waaronder een zelfbouwpakket. Eigenlijk is Cris al sinds 1984 betrokken bij zijn vader's onderneming. Als afgestudeerd werktuigbouwkundige was Cris na een kort dienstverband bij Fokker werkeloos en om niet bij de pakken neer te zitten kon hij bij zijn vader solderen en ondertussen solliciteren. Eén van de eerste acties van Cris was om de administratie te automatiseren met een IBM computer, dat moet rond 1985/1986 zijn geweest. En zo is Cris in de audio blijven hangen, zoals hij zegt.

Pionieren

In de jaren 1980 waren de Nederlandse luidsprekerfabrikanten aan het pionieren. Welke materialen kun je het beste gebruiken, welke interne bekabeling? Het was veel experimenteren, maar er werd ook informatie onderling uitgewisseld. Of men elkaar niet als concurrenten zag, vroeg ik Cris. Nee, de markt was toen groot genoeg en met de Nederlandse luidspreker konden we ons profileren tussen de rustige Britse speaker en de Duitse sizz-boem luidspreker. Er was toen bestaansrecht voor deze merken, omdat de kosten laag waren ten opzichte van geïmporteerde luidsprekers en er waren meer speciaalzaken, om je product te verkopen. Toen waren wel 6-10 Nederlandse merken actief. Maar we waren het over één feit eens, dat we het oneens waren over hoe een goede luidspreker moest klinken! Een Driade, Translator of Hepta ze klinken allemaal verschillend. En uiteindelijk beslist de consument zelf, niet de fabrikant, welk geluid wordt geprefereerd.

Speciale modellen

Het innovatieve merk Acoustic Research had in de jaren 1960 als eerste een model, waar de bass-unit aan de zijkant was geplaatst, dit werd geen mainstream succes. Maar één van de speciale Hepta modellen gebruikt hetzelfde concept succesvol in de jaren 1980. Het eerste model met de bass-unit aan de zijkant was de Acoustic Analysing Septum van 1988-1990. Deze stond in de winkel Snijders Hifi te Rotterdam. Acoustic Analysing is een ander merk onder de Hepta paraplu. Daarna kwam het concept als nieuw model, de Hepta Spring in 1990. Vele andere modellen zouden nog volgen: de Exception, Expression, Four Tune, Contender, Expertise en HeptaOne. Deze toepassing kun je later ook terugvinden bij merken als Tannoy, Audiophysic, maar ook het Nederlandse merk Xanadu.

Repareren

Niet alleen Hepta producten kan Cris repareren en upgraden, maar ook Nederlandse merken zoals Driade, Translator en Audiolab. Hij probeert met zijn renovatie-werkzaamheden zo dicht mogelijk bij het originele geluid te blijven van de luidspreker. Of hij dan zo goed bekend is met deze Nederlandse luidsprekermerken? Ja, Cris kent ze van dichtbij, zoals de eerste serie van 200 stuks Driade luidsprekers van Arnold Heres, die hij zelf heeft helpen bouwen.

ZZP-er

In 1991/1992 nam Cris het bedrijf Hepta officieel over van zijn vader Chris Rutgers tot en met 2009. Want in dat jaar gaf Cris er de brui aan en verkocht zijn machines, alles. De regelzucht van de overheid, de afname aan hifiwinkels, de marktomstandigheden dit te zamen zorgde dat hij er het bijltje bij neergooide. Maar zoals eerder gezegd begon het toch weer snel te kriebelen. En nu werkt Cris Rutgers als ZZP-er en bouwt hij nieuwe Hepta luidsprekers op afspraak en renoveert hij de oudere modellen.

De perfecte kast

Eén naslagwerk blijft een handig hulpmiddel voor Cris een verzameling artikelen over luidsprekers uit de jaren 1953-1977 van de Audio Engineering Society (AES). Als Cris aan een Hepta kast denkt, dient het resonantie vrij te zijn of zoals hij beschrijft: de luidsprekerkast dient een perfecte aanvulling op de parameters van de gebruikte onderdelen te zijn. Afhankelijk van het budget per luidspreker wordt er gewerkt met verschillende diktes aan MDF-planken. De luidsprekers worden op klank karakteristiek via luistersessies beoordeeld. Maar de impedantie (akoestiek) van de kasten wordt ook gemeten om vast te stellen of er geen staande golf intern ontstaat. Het kastprototype kan dan alsnog worden aangepast. De Hepta luidsprekers hebben 5 jaar garantie en levenslange service.

Luidspreker-units

De units, die Cris kiest, moeten van dezelfde productieserie zijn, dit kun je controleren aan de hand van het serienummer, daarmee zijn de conussen van dezelfde papierpulp substantie gemaakt en de kwaliteit dus consistent. De gebruikte units zijn meestal van Morél of Vifa. Verder laat Hepta zijn speakerdoek in Polen maken. De stof mag niet rekken en niet te dicht zijn, want het doek moet geluid correct doorlaten, maar toch afdekkend zijn, dus geen licht doorlaten.

Geluidskarakter

Het karakter van een Hepta luidspreker dient open en gedetailleerd te zijn, maar de echte focus van Cris is, zoals hij noemt de klankbalans, de verhouding tussen laag, midden en hoog dient naturel te zijn. De heilige graal in geluid bestaat niet, want de waarneming van geluid is subjectief. Cris gebruikt het liefst een stabiele versterker zoals Marantz, maar er zijn ook mooie Nederlandse versterkers. En al had het merk Hepta niet bestaan, dan had hij gekozen voor een luidspreker van het merk Audiophysic, een Tannoy (topserie) of Dynaudio.

De toekomst

Er zijn meerdere nieuwe ideeën, zoals het model HeptaSix. Maar ook een center speaker. Een actieve Hepta luidspreker wireless zoals Dynaudio zit er niet in, daar is kostentechnisch niet mee te concurreren. Ook al heeft Hepta actieve luidsprekers wel in het verleden gebouwd. Cris richt zich nu voornamelijk op het maken van goede passieve luidsprekers. De HeptaEight is bijvoorbeeld een gesloten kast. Dat betekent volgens Cris minder laag weergave, maar het is beter dan slecht gedefinieerd laag zoals bij een basreflexpoort.

Luisteren

In de grote showroom heb ik natuurlijk niet echt goed kunnen luisteren, daar is de akoestiek niet naar. Ook vraag ik me af of een Hepta luidspreker voor het echte surroundgeweld is ontworpen. Cris gaf aan dat de Nederlandse luidspreker wordt ondergewaardeerd. Het klinkt te gewoon en valt dus niet op in een line-up. De luidste speaker wordt dan meestal het mooist gevonden. Maar daar ligt nu de kracht van Hepta. Omdat ik sinds geruime tijd een vintage model in de huiskamer heb staan, de Hepta Street (model 1991) herken ik meteen het geluidssignatuur in de Jacco Bakker showroom zoals ik het van huis ken: Een natuurlijke rust, waar de muziek voorop staat.

Conclusie

Jacco Bakker eindigde het korte vraaggesprek over de authenticiteit van een Hepta product: "Je koopt een met de handgemaakt Nederlands product, authentiek. Een stuk ambacht met een verhaal er achter." Met dit artikel hoop ik te hebben bijgedragen aan het verhaal achter deze Nederlandse luidspreker: Hepta. Het merk mag hopelijk nog vele jaren bestaan en nog vele huiskamers opsieren met haar muzikale aanwezigheid.

Met dank aan Jacco Bakker Meubelatelier en natuurlijk Hepta voor de gezellige ochtend.

Bronnen

AES Anthologies and Monographs

Hepta Youtube kanaal

Hifi.nl agenda

Rietveld stoel