Power cable: STA New Version & PS Audio

Netkabel STA “New Version”

Op een zaterdag in augustus bezocht ik Studio Alkmaar, de hifiwinkel in Oterleek vol met mooie apparatuur, gebruikt en nieuw. Het is er fijn toeven en de bezoekers hebben er altijd gespreksstof, zo ook vandaag. Ik noem het groepje maar even de audio-kring. Het zijn eigenlijk de bezoekers, die nog even blijven napraten onder het genot van een kop koffie of iets sterkers. Op tafel komt een netstekker én een IEC-stekker van een onbekend merk. Deze wordt vergeleken met een zelfde type product van een bekend merk en een hoger prijskaartje. De verschillen waren wel duidelijk, het A-merk was gemaakt van zwaarder kunststof en de afwerking van de schroeven was mooier. Het straalde klasse uit. Het onbekende merk deed er eigenlijk niet heel veel voor onder. Het was wel 6 gram lichter, maar de pennen in de IEC-stekker waren dikker. Ook bleek de vorm van de klemmen net anders te zijn, het A-merk had een U-vorm, waarbij de uiteinde naar elkaar toe liepen. Het merkloze type had een vorm waarbij de opening van de uiteinden wijder was en er in het midden een horizontaal stuk liep. Het zou verklaren waarom de IEC -stekker tamelijk goed geklemd zit aan het apparaat. Dat zou ik namelijk merken toen ik de stekker losmaakte van een mono-eindversterker van Symphonic Line. Misschien klemt het zich op één punt extra stevig vast. Maar wat was ik nu aan het loskoppelen? Daar kom ik later op terug.

De netstekker vooraan met de IEC-stekker erachter. Operatie: IEC stekker Lokatie: Oterleek

WAF-factor

De IEC-stekker werd die zaterdag volledig uit elkaar gehaald en ieder onderdeel werd gewogen op een kleine weegschaal. Geen detail ontsnapte aan de ogen van de audio-kringdeelnemers, een quote: "De aardepin is even lang als de andere twee. Ik had liever gezien, dat die eerder contact maakte." Ook de Woman's Acceptance Factor, ofwel de WAF-factor werd meegewogen in het oordeel, dat moest goed zijn volgens de leden. Het lijkt namelijk erg veel op een snoer van een strijkijzer. De kabel werd dus afgeschoten op zijn "looks" van de gewoven mantel, maar er helemaal naast zaten ze niet, want zoals een vrouwelijk familielid tegen me zei toen ze de kabel onder ogen kreeg: "Goh, zo werden ze vroeger ook gemaakt, maar dan van katoen." Bingo!

WAF-factor? Check!

Studio Alkmaar-kabel

Ben Hoedjes, eigenaar van Studio Alkmaar, verkoopt kant en klare kabels van bekende gerenommeerde merken, maar soms ook een door hem zelf gemaakte netsnoer. De kabel komt van de haspel, zoals je dat ook ziet bij luidspreker-snoer. Deze netkabel monteert hij zelf af met ja, met wat eigenlijk? Om de prijs niet al te hoog te maken van het DIY-product, kwam de merkloze stekker in aanmerking. Dus toen het bezoekersgroepje het “diepte onderzoek” van de twee IEC-stekkers had afgerond kwam het uit op de hamvraag: "wat is de geluidskwaliteit nu van zo'n onbekend B-merk?" Het bleek dat Ben al twee netsnoeren had gemaakt met deze stekkers, de kabels stonden gekoppeld aan de Symphonic Line mono-blokken. Als ik en een mede-gast er nu ieder één meenamen, dan konden we eens testen of het wat was...

Testen

Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gericht, want een hifi-product uitproberen is natuurlijk altijd een festijn, ook al brengt het een flinke verantwoordelijkheid met zich mee. Enige ervaring heb ik natuurlijk wel met interlinks, dus ik weet er is een verschil in geluid door alleen maar het vervangen van bekabeling. Maar wat doet een netkabel ofwel mains power cable voor verschil in een set, daarnaast waar test je het mee? Ik kan het niet aan mijn versterker koppelen deze heeft een vaste netkabel. Wel heb ik een platenspeler waar de kabel aangezet kan worden. Maar leuker en relevanter is de phonovoorversterker: de PS Audio GCPH. Deze werd met een standaardkabel afgeleverd, waarbij de fabrikant natuurlijk verwacht, dat je er een mooie PS Audio netkabel los bij aanschaft. Deze zijn in de prijsklasse van de Perfectwave-serie te vinden van minimaal 150 euro, dan heb je de instapper van een 0,50 meter lang. Het zou dus een uitgelezen kans zijn om überhaupt te horen wat een upmarketkabel nu doet ten opzichte van een standaard versie!

Aankoppelen kabel

Het eerste wat opviel was dat ik niet genoeg ruimte heb achter mijn installatie om de kabel aan te koppelen, dus de phono voorversterker ging een stuk naar voren. Balancerend over de rand heen met een stuk stevig karton onder het apparaat moest dit het maar even worden. De 'geroemde' klem begon ook van zich te spreken bij het aansluiten van de IEC-stekker aan de phono-versterker, het was even goed duwen. De netstekker ging daarentegen zeer makkelijk in het stekkerblok. De STA New Version was geïnstalleerd!

Lichter

Wat me als eerste opviel was toen ik de phonovoorversterker naar zijn juiste stand draaide, ja dat kan bij PS Audio, leek deze meer volume te geven. Terwijl ik niet aan de volume-knop gezeten had van de Marantz versterker. Alles klonk harder, een eerste aanwijzing dat de muziek duidelijker zou klinken?

De kap van de stekker is van donker rood transparant plastic. En nee er zitten geen LED-lichtjes in de stekkers.

Luisterervaring: STA New Version

Wat opvalt is dat er minder congestie is, een soort ruis waardoor het normaliter een brei wordt in sommige muziekstukken. Nee, alles blijft netjes los van elkaar. De stemmen zijn daardoor ook beter te volgen. Is alles nu niet te glad? Verdwijnt het rocknummer van Bettie Serveert normaliter in een lekkere brei herrie, nu met de kabel er tussen is alles tamelijk overzichtelijk. Zou dat wel moeten: zuiver klinkende rockmuziek? Er lijkt ook meer ruimte te zijn in de afbeelding. Alsof de kleuren van de muziek binnen de lijntjes blijven. Geen scherpe aftekening van de stemmen en instrumenten tegen elkaar, maar het klinkt beter en vriendelijker. Het woord cohesie wil ik niet gebruiken, maar daar komt het wel op neer, het is meer één. Het klinkt allemaal plezierig, misschien wel hifi-achtig. De afbeelding staat als een huis zo ook de afzonderlijke instrumenten en stem. De ruimtelijkheid is bijvoorbeeld leuk bij Kayak's nummer Nothingness. Soms dreigt de concentratie even weg te zakken van het schrijven van dit verslag naar de muziek en dat kan natuurlijk een goed teken zijn. Tijd voor wat Big Band jazz opgenomen door Ruud van Lieshout. Een drumsolo op de plaat klinkt droog, alle trommelslagen zijn goed afzonderlijk te volgen op deze Jan Molenaar Big Band plaat, leuk.

Lakmoesproef

Dan wordt het nu eens tijd voor mijn klassieker de LP Michael Jackson Thriller. Kant 2: Beat It begint. Dat maakt vreemd genoeg niet zo'n indruk. Billy Jean daarentegen wel. Het lijkt alsof ik wat energie mis. Mijn filosofie is dat een beetje vervorming niet erg is. Je luistert niet voor niets naar een platenspeler. Maar in dit geval wordt alles zo recht getrokken dat de kracht er een beetje uitraakt. Andere nummers blijven stabiel overeind staan zoals PYT (Pretty Young Thing). En Wanna be startin' somethin' schalt al stuiterend de speakers uit. De ritme-sectie krijgt de nadruk. Misschien wordt de productie nu gewoon veel beter hoorbaar. De neiging om de volume open te trekken om de stemmen te horen onderdruk ik snel, dit moet zelfs snel zachter gezet worden. De buren zullen de volumineuze beatsectie vast niet appreciëren. Je hoort ook details, die je nog niet eerder gehoord hebt, zoals in het nummer Thriller.

Element

Ik raak vreemd genoeg wat moe van dit mooie en duidelijke geluid, rustig maar gecontroleerd. Het is allemaal wat “in your face”. Kan alleen een kabel dat doen? Terwijl ik de Thorens platenspeler vervang met een Sony kom ik erachter. Nee, de oorzaak ligt niet bij de kabel. Stom, natuurlijk het element. Ik had al eerder luistermoeheid ervaren bij de Thorens platenspeler, dat ligt aan het element. Het is goed in ritmes, maar heeft ook iets hards. Alleen door de kabel komt alles nu zo mooi naar voren, dat ik vergeten was de bron in mijn kader op te nemen. Niet alleen de muziekproductie komt beter uit de doeken, maar ook de bron.

De PS Audio Jewel kabel wordt zo geserveerd! Aan deze stekkers zou de audio-kring een harde dobber hebben. Ze zijn hermetisch gesloten, geen schroef inzicht.

Stoute schoenen - PS Audio Jewel

Zo'n mooi resultaat smaakt naar meer. Is er verschil te horen tussen dit soort power cables? Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg een andere kabel te leen van Ben Hoedjes, die in dezelfde prijsklasse valt: de PS Audio Jewel. Waar ik dacht dat de PerfectWave de enige stroomkabel-serie was van PS Audio blijkt er een budgetmodel te zijn genaamd Jewel! Volgens de importeur “ideaal voor video, DVD en Blue Ray spelers”. Niet helemaal correct dus, maar laten we deze dan toch aan de phono-voorversterker hangen. Wat als eerste opvalt is de lichtheid van de stemmen en de snelheid van het geluid. Über neutraal is de kabel. De stem van Tom Jones klinkt een stuk lichter. Jemig, dit is inderdaad een verschil. Stiekem verlang ik al weer naar de STA New Version. Maar goed de PS Audio kabel staat nog maar een dag aan de 220 voltage. Het geluid plakt nog aan de speaker. Het gemak van het geluid is leuk. Maar mee blèren met Carol van Dijk (Betty Serveert) wil ik niet. De tweede dag. Het geluid is glad, snel en mooi. Het maakt indruk. Maar ik blijf “donkerte” missen in de stem van Annie Lennox en Tom Jones. Geen geluidsdruk, misschien is dat goed. Het klinkt rustig, maar niet laidback. Na vijf dagen, alles blijft overzichtelijk, de stem en de instrumenten. Maar ik mis de STA New Version met meer drive, meer diepte, meer klankkleur. Ook al klinkt die “opgefokt” naast de rustige, maar platte PS Audio. Misschien moet het nog langer inbranden, maar zo lang hou ik het niet vol, de STA New Version gaat er weer aan.

Antwoorden – geen antwoorden

Laten we voorop stellen ik heb geen high-end systeem. Het is misschien zelfs ietwat uit balans met de phonovoorversterker, die duurder is dan de versterker zelf. Het eerste wat we kunnen vaststellen is dat ik geen antwoord kan geven op de vraag wat het hoorbare verschil is tussen de stekkers van het A-merk of die van het merkloze type. Wel kan ik zeggen dat een “duurdere” netkabel een hoorbaar verschil oplevert boven de standaardkabel. Dus als je apparatuur hebt, waarop deze kabel is te vervangen, dan is het jammer als je niet experimenteert met een ander netsnoer. Ik gebruik hier expres het woord experimenteren want je zou minimaal 2 verschillende merken moeten lenen van je lokale hifiwinkel. Al was het maar om vast te stellen wat het verschil is tussen de standaardkabel en de upmarket versie. Om daarna het verschil tussen de twee netkabels uit het hogere prijssegment vast te stellen. Want een professionele stroomkabel heeft zeker in mijn geval invloed op de muziekweergave. Een positieve wel te verstaan.

Conclusie

Mijn conclusie op basis van de phono-voorversterker: De onrust en congestie in het stereobeeld verdwijnt. Stemmen en instrumenten worden duidelijker en afzonderlijk te volgen. Door deze eigenschappen wordt de afbeelding van de ruimtelijkheid ook beter in opnames. Niet alleen de productie van de muziek zul je beter horen, maar ook de kwaliteit van je bron! Dit kan zowel goed uitpakken, als minder goed. Al met al heb ik het idee, dat ik de echte potentie van mijn phono-voorversterker nooit gebruikt heb door een standaard stroomkabel te gebruiken. Zijn er verder dan geen nadelen? Ja, de standaardkabel zet een kleiner stereobeeld neer, dat is handig in mijn kleine voorkamer, maar het haalt bij lange na niet de kwaliteit van de muzikanten en zangstemmen bij de upmarket versie.

STA New Version kabel.

Testmuziek

Gebruikte muziek op vinyl:

  • Daft Punk – Tron Legacy Soundtrack (2011)
  • Bettie Serveert – Pharmacy of Love (2010)
  • Jan Molenaar Big Band – Main Street (jaar onbekend)
  • Kayak – Startlight Dancer (1974)
  • Lorraine Ellison (1974)
  • Michael Jackson – Thriller (1983)
  • Tom Jones – Did trouble me - single (2010)

Testmateriaal Netkabels

Studio Alkmaar: STA New Version

  • Prijs: 110 euro
  • Voedingskabel: Inakustik AC-2502F
  • Additional shielding wire (CU tin-plated; 1 x 1.5 mm²)
  • Foil shielding
  • PE network jacket
  • 3 x 2,5 mm²

PS Audio – Jewel

  • Prijs: 100 euro
  • Voedingskabel: PS Audio Jewel
  • Connectors machined from solid billet
  • Braid shielded
  • Nickel plated and polished connectors
  • Hermetically sealed connectors
  • Pure oxygen free copper with double shielding
  • 12 Gauge multistrand
  • Hot and cold welded connections

Bronnen

Importeur PS Audio

http://www.aspera-audio.com

In Akustik

http://www.in-akustik.com

Studio Alkmaar

http://www.studioalkmaar.nl