Cataractele Bihariei (Cascada Pajului, 8 metri; Cascada Amazon; Cascada Bella Vista, 50 metri; Cascada Vălul Miresei; Cascadele Sfânta Treime - Hotăran, 80 metri - Fântânele, 50 metri - Cârligoi, 40 metri; Cascada Scara de Argint), sub Vârfurile Cucurbăta Mare (Curcubăta)/ Bihor (1848/ 1849 metri) și Biharia (1579 metri), în Munții Bihor

Cataractele Bihariei (Cascada Pajului, 8 metri; Cascada Amazon; Cascada Bella Vista, 50 metri; Cascada Vălul Miresei; Cascadele Sfânta Treime - Hotăran, 80 metri - Fântânele, 50 metri - Cârligoi, 40 metri; Cascada Scara de Argint), sub Vârfurile Cucurbăta Mare (Curcubăta)/ Bihor (1848/ 1849 metri) și Biharia (1579 metri), în Munții Bihor

 

continuare de la

2   Schiță realizată de Ioan Palczer (Cluj-Napoca).

3   Hartă extrasă de la. De acolo puteți vedea hărți mai ample și amănunțite.

Din Oradea am plecat cu un autobuz spre Beiuş, drum de 104 km până la Izvoarele Crişului Negru, la un canton silvic din apropierea comunei Poiana, din Valea Crişului Poienii. Fiecare am primit schiţa şi descrierea locurilor de la organizatori, Fundaţia „Czaran Gyula“ Oradea. Zilele de început de iunie nu au fost alese la întâmplare, era perioada topirii zăpezilor în munţi, atunci când debitul cascadelor, multe şi bogate, era optim pentru frumuseţea lor.

Am pornit spre munte la ora prânzului. Un drum forestier de 4 km urcă de-a lungul văii, până la confluenţa a trei pâraie, Poiana Între Crişuri, centrul fostei exploatări miniere de uraniu, azi abandonat, dezolant în mijlocul naturii splendide. Era punct terminus al mocăniţei subterane, trenuleţul venind şi de la Băiţa Crişului şi din comuna Avram Iancu, de la poalele Muntelui Găina. Pentru prima zi am ales dintre cele trei ramuri ale pâraielor (Marginea, Izvorul Bihorului, Izvorul Corbului, vezi schița 2 și harta 3) pe cea din mijloc.

Pe Izvorul Bihorului a rămas un drum de tractor părăsit şi degradat; se văd la tot pasul fiare ruginite, guri de mină, halde enorme de steril. Am plecat spre Cascada Bella Vista, din imediata apropiere a Vf. Cucurbăta, dar mai jos cu 450 metri diferenţă de nivel (locul fiind aproape inaccesibil din direcţia vârfului, din cauza jnepenilor deşi). 

4   Cascada Pajului. Foto: Ioan Palczer (Cluj-Napoca).

Mergând mai mult prin matca pâraielor am ajuns într-o oră la primul obiectiv, Cascada Pajului (imaginea 4); zgomotul şuvoiului de 8 metri face aproape imposibilă perceperea vocilor. Plecăm mai departe, printre stânci alunecoase, obligaţi să călcăm mai mult prin apă. Urcăm o pantă fără potecă, ajutându-ne de rădăcini şi crengi, oricum anevoios. Pe Valea Ghighişenilor, tot prin albie, ajungem cu chiu cu vai, ocolind bolovani şi încălecând buşteni, în faţa Cascadei Amazon: văl uriaş în mijlocul unei sălbăticii nemaipomenite.În timpul urcuşului istovitor care a urmat a izbucnit o furtună, fenomen destul de frecvent în acest anotimp, care ne-a însoţit în continuare cu tunete şi trăznete înfricoşătoare. Am suit parţial prin pădure, parţial pe o pantă dură, printre boscheţi de zmeură şi ferigi, pe teren alunecos, lipsiţi de orice fel de sprijin. Cascada Bella Vista are formă ciudată, intersectându-şi în X cele două ramuri zvelte; este înaltă de vreo 50 metri, în trepte, prăvălindu-se într-un scoc încă plin de zăpada iernii trecute, ferit razelor de soare pentru că se află în umbra monumentalului Vârf Bihorul Mare.

Cei mai îndrăzneţi dintre noi s-au încumetat la întoarcerea care a durat vreo trei ore să viziteze, după urcarea unei halde de steril şi parcurgerea unui teren mocirlos, într-o vale afluentă Izvorului Bihorului, Cascada Vălul Miresei (imaginea 5): o cădere în două trepte, cea de sus aproape verticală, cu aspect de voal, iar cea de jos, trena, se destramă unduindu-se şi spumegând la baza stâncilor. După frumuseţe şi inedit se pare că este cea mai spectaculoasă dintre Cascadele Izvorului Bihorului.A doua zi dimineaţă cerul era senin. Urcăm din nou până în Poiana Între Crişuri, dar acum o luăm la stânga, pe Valea Marginea (schița 2, harta 3), pe un drum forestier lung de 3 km. De la capătul lui, după cum deja ne-am obişnuit, mergem printre stânci, pietre şi butuci putreziţi. Nu ar fi de dorit să ne surprindă vreo viitură. După o oră de mers de la poiană ajungem la grandiosul complex de cascade Sfânta Treime, format din trei căderi: cea din mijloc, Hotăran, înaltă de 80 metri, se prelinge din balconul unui uriaş zid de stâncă; cea din stânga se numeşte Fântânele, are 50-60 metri; cea din dreapta, Cârligoi, are 40 metri.

De la baza celor trei cascade avem un peisaj extraordinar. Dacă urcăm pe balconul de belvedere de deasupra lor admirăm panorama asemănătoare cu a renumitelor Cascade ale Lacurilor din Plitvice, Croaţia. Din cauza grupului numeros încep să se mişte pietrele, aproape producând accidente.

5   Cascada Vălul Miresei. Foto: Paul Vlad.

De la https://www.salvamontbihor.ro/page/trasee-turistice-muntii-bihor am extras harta care arată traseul/ marcajul existent în anul 2020.

6   Cascada Scara de Argint. Foto: Paul Vlad.

A mai rămas de vizitat un obiectiv, Cascada Scara de Argint (imaginea 6), cu nenumărate trepte, şi reuşim să o vedem şi pe aceasta. La cabana silvică strângem rapid corturile. Pe drumul spre Oradea, cântece vesele ne ţin treji în zgomotul monoton al ploii care se aude pe acoperişul autobuzului.Frumuseţile locurilor vizitate, ale pădurilor seculare, în unele locuri încă neatinse de om, stâncile şi cheile sălbatice ne îndreaptă un gând pios spre cei care au cutreierat aceste locuri atunci când nu erau drumuri, poduri sau amenajări (articol din anul 2001).


vezi și

Cascadele Fântânele (60 metri), Cârligoi (40 m), Hotăran (80 m), sub Vârful Curcubăta Mare


vezi și alte

 Cascade mari în România