Avenul de sub Colții Grindului și Avenul din Funduri, în Piatra Craiului - 2

În septembrie 2019 a fost atinsă cota -570 metri.

Noiembrie 2019 (de la). Dupa o zi de lucru s-a reușit trecerea unei aglomerari masive de blocuri la baza puțului de la terminusul de la -570m, prin îndepărtarea blocurilor din partea de sus și prăbușirea celorlalte într-un spațiu gol de deasupra activului, permițând astfel deschiderea unei căi de trecere prin tavanul descendent al puțului. În continuare au fost explorate 3 puțuri de ~ 10 m, 25 m și 20 m, conectate de galerii scurte, în trepte. Puțurile păstrează dezvoltarea pe față de strat și morfologia freatică. Ultimul puț (minim 35 m) nu a fost coborât și, împreuna cu acesta, estimăm la ~ -110 m denivelarea puțurilor nou găsite.

Prin noile descoperiri, adâncimea estimată a avenului a ajuns la ~ -680 m.

A fost topografiată o porțiune din zona bivuacului (~ -525 m) pâna la -570 m, porțiune cu verticale explorate în expediția din această vară când a fost depășit terminusul vechi de la -544 m, prin decolmatarea unei noi zone, vechiul terminus datând din anii '90. Urmează să fie făcută topografierea noilor verticale descoperite, pentru a determina adâncimea exactă a avenului.

Această realizare este rodul muncii mai multor generații și tuturor celor care au lucrat aici încă de la descoperirea intrării în 1986 și care au visat la găsirea unei continuări în Avenul de sub Vârful Grind.

--------------

decembrie 2019

Clubul de Speologie Silex Brasov

Avenul de sub Vârful Grind a ajuns la adâncimea de -769m !

În tura de explorare din ultimele zile au fost descoperite 5 noi puțuri consecutive totalizând 129 m de denivelare adăugată la ultimele descoperiri de acum 2 săptămâni. Au fost explorate noile verticale, a fost făcută topografia.

Clubul de Speologie Silex Brasov

Clubul de Speologie Avenul

Asociatia Speologica Focul Viu