Au înflorit ultimele lalele pestrițe din România, la Costișa, în Podișul Sucevei

În căutarea lalelei pestriţe, anul 2019, partea a 2-a 


Vasile Bouaru (Rădăuţi), Şagău Oana, Şagău Ioana (Ţibeni), Denisa Zaharie (Măneuţi), Adrian Covaşă (Costişa) 


Prima parte este la https://sites.google.com/site/romanianatura84/home/carpatii-rasariteni/pdisul-moldovei/podisul-sucevei/lalele-pestrite-la-costisa-in-podisul-sucevei


Deşi în multe zone din ţară a trecut perioada lalelei pestriţe, am avut informații că în jurul orașului Rădăuţi ar mai fi înflorite. Am pornit pe 23 aprilie 2019 să căutăm locuri unde ar mai putea fi văzută această frumoasă lalea.

Prima oprire am făcut-o la 1 km sud-est de satul Măneuţi, în vecinătatea unui pod peste Pârâul Pozen, prin zona pozei P4 de la https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/fratauti---dornesti-de-a-lungul-sucevei-muntii-obcina-mare. Pe acolo trece un vechi drum de ţară care uneşte satul Măneuţi cu oraşul Rădăuţi, numit Drumul călăului. Se observă cu uşurinţă vechi albii ale unor mici pâraie, azi secate. Prin acele albii am găsit o lalea pestriţă (foto 1) destul de firavă, care începe să se ofilească. Alături creşte Calcea calului (foto 2). 

1

2

Nu departe am mai găsit o lalea pestriţă, ceva mai viguroasă (foto 3). A dispărut din această zonă, unde altădată era din abundenţă, datorită intervenţiei omului, prin arat (foto 4). Doar patru exemplare am găsit pe aici, oricât ne-am străduit să mai dăm şi de altele (foto 5). O tufă de toporaşi ne încântă prin albastrul intens (foto 6). Aproape de digul care conduce Pozenul spre Râul Suceava, zărim mâţişorii de la o salcie (foto 7). 

3

4

5

6

7

Prin locurile virane creşte şi ciuboţica cucului (foto 8). Depăşim o mică porţiune cu stuf (foto 9) după care ne întoarcem spre satul Măneuţi, pe care îl traversăm şi ajungem la drumul 178C, care trece prin satul Frătăuţii Vechi şi care ne conduce la alt drum, 291 A, drum pe care am fost spre satul Costişa de curând, tot în căutarea lalelei pestriţe (https://sites.google.com/site/romanianatura84/home/carpatii-rasariteni/pdisul-moldovei/podisul-sucevei/lalele-pestrite-la-costisa-in-podisul-sucevei).

8

9

Am ajuns în aceeaşi zonă ca şi data trecută însă nu am mai căutat laleaua pestriţă pe malurile Pârâului Clit, unde acum nu am mai văzut niciun fir, ci la câteva zeci de metri distanţă de acest firav pârâiaş. Am găsit sute de lalele, cel mai adesea grupate (foto 10). Erau încă înflorite şi foarte graţioase (foto 11). 

10

11

Ne-am deplasat cu atenţie, găsind alte mici porţiuni cu zeci de lalele (foto 12). Iată două alăturate (foto 13). Densitatea lalelelor pestriţe de aici încântă privirile (foto 14).

12

13

14

Adesea găsim grupuri de câte două (foto 15). Iată o frumoasă combinaţie de lalea pestriţă cu calea calului (foto 16). La câţiva metri alte două lalele stau în bătaia soarelui de primăvară (foto 17). 

15

16

17

Admirăm o lalea din profil (foto 18) dar şi din faţă (foto 19). Terenul mlăştinos este propice pentru dezvoltarea acestei lalele atât de rare şi frumoase (foto 20).

18

19

20

Iată echipa care ne-a condus, a fotografiat şi admirat aceste uimitoare lalele. În poza 21, de la stânga la dreapta: Vasile Bouaru, Denisa Zaharie, Şagău Ioana şi Adrian Covaşă. În spatele obiectivului, Şagău Oana.

                                21