Peștera Cuculeu, într-o zonă insuficient explorată, în Munții Șureanu

1

Ică Giurgiu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)  


Se află în zona numită Cuculeu, din nordul localității Merișor (imaginea 1, extras din harta masivului de la), imediat lângă Izvorul Cuculeu.

2   Poziționări ale peșterilor realizate de Valer Trufaș.

Pe 12 noiembrie 1977, Ică Giurgiu și Sică Stroe au ajuns la Izvorul Cuculeu, loc pe care subsemnatul voia neapărat să-l vadă. Spre plăcuta mea surpriză am văzut că imediat lângă izvor este o vale seacă cu urme clare de rotunjire a bolovanilor de către apa care începea să curgă pe aici când debitele din interiorul muntelui erau crescute. În grohotișul de la baza peretelui de calcar am săpat un puț cu diametrul de un metru, adânc de patru metri și am pătruns în premieră în Peștera Cuculeu. După vreo 40 de metri explorați am ajuns la un sifon amonte, creat de acumularea bolovanilor. L-am dezamorsat, dar, după 4 ore de cărat bolovani și alte 3 ore de săpat în apa adâncă de 0,5-1 metru eram epuizați, nemaiputând continua explorarea. Peste o lună, Constantin Gagea și Horia Mitrofan au mai înaintat vreo 20 de metri dincolo de locul atins de primii exploratori.

 

În zona Cuculeu se poate ajunge, de exemplu, folosind descrierea făcută de Valer Trufaș (Munții Șureanu, colecția Munții Noștri, Editura Sport-Turism, București, 1986) în imaginile 3-7.

3

4

5

6

7

Pe 12 august 1985 (imagini 9, 10) eram din nou la Peștera Cuculeu. 

9

10

11

Ică Giurgiu, Gigi Chiriloi, Gheorghe Ciucă, Vișan Manus au redecolmatat intrarea (2 ore) și au mai tras din bolovanii care stânjeneau circulația pe galerii. În spatele nostru, Cornel Belecciu și Adrian Rădulescu întocmeau harta cavității (imaginea 11). 

Am apreciat sifonul amonte a avea peste 8 metri lungime și un punct minim pe undeva în jur de doi metri. Ghinion pentru echipa de cartare, și nu doar pentru ea, busola s-a defectat (vezi imaginile 12, 13) când se aflau în zona sifonului dezamorsat în explorarea din 12 noiembrie 1977. De aici până la sifonul amonte mai sunt aproximativ 20 de metri. Peștera are (imaginea 11) 79 metri lungime și -3,6 metri denivelare.

12

13

14

Pe 26 august 1986 (imagini 14, 15) redeschidem intrarea Peșterii Cuculeu, folosind barosul pentru a mărunți niște bolovani alunecați aici de pe pantă. Șerban Sârbu plonjează sifonul amonte (asistat de Ică Giurgiu). Punctul lui minim este la -1,5 metri, lungimea scufundată măsoară 8 metri. Galeria largă de 2 metri devine acolo foarte joasă și Șerban nu are loc să se târască în costumul de scafandru... Dezvoltarea peșterii urca la 87 de metri.

15

Peștera Cuculeu se află într-un perimetru carstic unde, din păcate, nu am mai apucat să extindem explorările. Alte descoperiri de peșteri au avut loc în apropierea ei, realizate de Clubul Proteus din Hunedoara.