Moinești - Asău, prin sudul Munților Goșmanu

Următoarea etapă, de aproximativ 4 km, trece prin extremitatea sudică a Munţilor Goşmanu şi vom ajunge pe Valea Trotuşului. În zborul către Blaj (https://sites.google.com/site/romanianatura77/home/avionul-cu-actele-unirii-de-la-1918-zborul-margineni---blaj-la-minus-40-grade ) avionul a trecut peste satul Asău (aşa cum este amintit la pag. 40 din cartea Zborul Marii Uniri, vezi https://sites.google.com/site/romanianatura77/home/avionul-cu-actele-unirii-de-la-1918-zborul-margineni---blaj-la-minus-40-grade ). Tot despre această porţiune, pilotul Vasile Niculescu scria în memoriile sale: „Lăsarăm Moineştii la dreapta, ţintind spre Asău. Culmile înalte se arătau tot mai lămurit, noi luam mereu înălţime. Colo în sus spre dreapta, Ceahlăul măreţ supraveghea ameninţător imensele sale domenii. Înaintea noastră, alte culmi încercau zadarnic să-l ajungă. Altimetrul ne asigura că suntem mereu mai sus.”

Odată ajunşi la drumul 2G care uneşte oraşul Comăneşti de oraşul Moineşti, îl traversăm şi coborâm pe o scurtătură spre strada Republicii, marcată cu săgeată roşie (foto 1) sau ne deplasăm 50 m înspre Comăneşti şi ne înscriem tot pe strada Republicii. Această stradă ne conduce, pe lângă un mic pârâu (foto 2), spre strada 1 Mai.

1

2

3

Odată ajunşi la ea, ne abatem spre dreapta faţă de sensul de mers dar pentru câteva zeci de metri pentru că imediat ne vom înscrie pe strada Bradului, aflată pe partea stângă. Urmăm strada Bradului, în amonte, 500 de metri până la intersecţia din imaginea 3. De acolo părăsim strada Bradului, care se abate spre stânga şi vom urca pe un drumeag spre dreapta. Ajungem imediat pe un platou unde drumeagul are un parcurs pitoresc (foto 4).

4

5

De mai sus, privim spre înapoi, către extremitatea nord-vestică a Munţilor Berzunţi (foto 5). În centru stânga se văd casele din oraşul Moineşti şi Dealul Osoiu, de la poalele Munţilor Goşmanu. Nu mergem prea mult şi zărim spre sud-vest o parte din Muntii Ciucului şi Vârful Lapoşului (1337 m) (foto 6). În partea stângă, în ultimul plan, în imaginea 6 se zăresc Munţii Nemira.

6

Mai mergem câteva sute de metri şi, privind înapoi, spre sud-est zărim o bună parte din Munţii Berzunţi cu ale sale vârfuri, Bulimandru (978 m) şi Măgura (984 m) (foto 7). Ajungem în câteva minute la o intersecţie de la care ne abatem spre stânga (foto 8).

7

8

De aici avem perspectivă spre sud-est (foto 9). Mai mergem câteva minute, ajungem la o intersecţie de la care ne abatem spre stânga (foto 10).

9

10

La începutul lui mai 2018, ne atrage arbustul din imaginea 11. Este planta numită drob (Sarothamnus scoparius), foarte răspândită pe aici. Vedem din loc în loc urme ale unor foste exploatări de ţiţei. Vom trece pe lângă ţevi acum ruginite, urme de temelii din beton, mici şanţuri etc.

11

Drumul conduce la o intersecţie cu un drumeag ceva mai mare de la care ne abatem spre dreapta (foto 12). Pe noul drum urcăm o pantă lină şi privim spre sud-est, înapoi. Se vede o porţiune din Valea Trotuşului, cu Muntii Berzunţi în stânga (foto 13).

12

13

Continuăm traseul (foto 14) şi întâlnim o intersecţie (foto 15).

14

15

Ne abatem spre stânga dar imediat se desprind două drumuşoare. Putem coborî pe oricare spre satul Asău. Am preferat pentru 100 metri să ne abatem pe drumul din dreapta, după intersecţia din imaginea 15, drumul fiind flancat de frumoşi pini (foto 16) dar după parcurgerea acestei distanţe ne-am abătut înapoi spre celălalt drumeag care coboară spre Asău. În dreapta noastră munţii arată superb. Suntem aici sub Muntele Nogea (foto 17).

16

17

Printre pini zărim Valea Trotuşului, unde vom ajunge la finalul acestei porţiuni (foto 18). Puţine flori am întâlnit pe această parte a muntelui. Una din ele este orhidee (Orchis Morio, imaginea 19).

18

19

Traseul continuă pe lângă un gard (foto 20) şi ceva mai jos zărim două relee de telecomunicaţii dar şi frumoasa Valea Trotuşului, amonte de Comăneşti (foto 21). Vârful care domină zona este Cărunta (1516 m). În stânga noastră faţă de sensul de mers, în vale, se zăreşte o parte din oraşul Comăneşti (foto 22).

20

21

22

Mai jos, din vecinătatea releelor, intrăm în pădure de pin. În această perioadă cresc viitoarele conuri (foto 23). De la releul aflat cel mai jos păstrăm direcţie spre vale pe o potecă ce coboară accentuat. Tot din dreptul acelui releu se mai desprinde o potecă spre stânga faţă de sensul de mers. Ajungem la o potecă mai largă (foto 24) pe care ne abatem spre dreapta, în coborâre.

23

24

Aceasta ne conduce la fel de repede la valea unui mic pârâu ceva mai sus de primele case din Asău (foto 25). De acolo urmăm poteca pe lângă gardurile gospodăriilor şi aceasta ne scoate în câteva minute pe malul stâng geografic al Râului Asău (foto 26).

25

26

Nu departe zărim un pod pe care îl vom traversa. Imediat după ce am traversat podul privim spre înapoi, către dealul cu releul de pe care am coborât (foto 27) apoi continuăm traseul prin sat, 600 metri până la intersecţia din imaginea 28, cu drumul 116B.

27

28

Pe acesta ne abatem spre dreapta faţă de sensul de mers, până în dreptul unei şcoli aflate nu departe. Pe lângă acea şcoală coborâm spre sud, către Râul Trotuş (foto 29, spre aval). În fundal, în imaginea 29, se zăresc Munții Berzunţi. De pe malul Trotuşului privim spre ultima porţiune de drum pe care am ajuns aici (foto 30).

29

30

De aici urcăm pe Valea Trotuşului.