Peștera Scaunul Rotund, la Borsec, Munții Giurgeului, cea mai lungă în tufuri calcaroase din România

1

2

3

4

5

De acolo pornim pe marcaj cruce roșie (vezi toate detaliile despre el la https://sites.google.com/site/romanianatura78/home/carpatii-rasariteni/giurgeului/cetatea-bufnitelor-matrapazlacuri-turistice-la-borsec-in-muntii-giurgeului ) și nu pe cruce albastră cum se laudă harta 2 de la https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/giurgeu/harta-muntii-giurgeu-cu-marcaje-carst-si-pesteri-la-borsec . Din spatele/ dreptul stadionului poteca marcată suie ușor (imaginea 2). Pe stânga și dreapta ei, sute de pânze de păianjen (imaginea 3). Când poteca se aplatizează, la aproximativ 15 minute de la stadion, suntem aval de imaginea 4 (iată și o vedere a locului dinspre amonte/ partea opusă, imaginea 5). 

6

7

În stânga noastră „se simte”, paralelă cu poteca turistică, mai sus de noi cu vreo 7 metri diferență de nivel, o crestuliță și, dincolo de ea, la 3 minute de traseul marcat, după ce trecem pe lângă borna silvică III/ 132 (imaginea 6) și de un marcaj cruce albastră (singur !?, imaginea 7) sosim la intrarea Peșterii Scaunul Rotund (imaginea 9). Nu este însă indicat ca un marcaj/ traseu turistic să ajungă până la gura peșterii!! Din cauză că zona intrărilor/ deschiderilor din poza 9 este friabilă și circulația multor persoane pe aici nu va face decât să grăbească prăbușirea pereților din jur și a contururilor intrării. Prăbușirile vor cădea pe galeriile deschise și vor tinde să le astupe în curând!

8

9

Intrarea din stânga aflată în imaginea 9 poate fi mai bine văzută în pozele 10-12. 

10   Cu Dan Petrescu.

11  Cu Ică Giurgiu.

12

Sunt două puțuri acolo, unul mai larg (spre stânga cum privim în imaginea 11, unde prezența unei scări speologice de 10 metri ar fi utilă; primii exploratori au folosit un brad pe post de trepte) și altul mai adunat (către dreapta în imaginea 12, care poate fi urcat și coborât la liber), fiecare adânc de câte 5 metri.

13

Intrarea din dreapta aflată în imaginea 9 poate fi mai bine observată în imaginea 13 (o cordelină este utilă aici, pentru ieșire). Ea coboară, se pare, spre sistemul de galerii al celeilalte intrări. Din păcate, timpul pe care l-am avut la dispoziție nu ne-a permis să continuăm parcurgerea peșterii (peșterilor?). 


vezi toate articolele, hărțile și imaginile explicate cu Munții Giurgeului la