Ascensiune pe Vârful Grințieș, în Munții Bistriței

Vasile Bouaru (Rădăuți)


Dacă ajungeți pe Valea Bistriței, în zona orașului/ satului Broșteni (între localitățile Crucea și Borca), veți fi impresionați de pantele foarte mari ale munților, de vârfurile semețe din jur, de minunata apă a râului. Ne-am hotărât să suim Vârful Grințieș (vezi poziția lui pe hartă la), ridicat spectaculos deasupra văii, despre care hărțile spun că are 1732 m.

Pornim chiar din centrul satului Broșteni, din locul unde Bistrița primește un important afluent pe dreapta, Neagra. E bine să ne alimentăm cu apă, pe traseu nu există decât un izvor, sterp în anii secetoși. Traversăm podul peste Bistrița și imediat pe dreapta se observă mai multe poteci abrupte care duc spre pădure.

1   Vârful Grințieș, în ultimul plan.

Ne înscriem pe una din ele și începem o pantă destul de mare. Câteodată poteca pare să se piardă printre ierburi și copaci, dar noi vom continua urcușul. După 40 minute pădurea devine mai rară, copacii mai înalți. Poteca începe să se contureze mai bine și să se abată spre stânga față de direcția inițială de urcuș. După încă o jumătate de oră de ascensiune mai domoală vom ajunge într-o splendidă poiană. De aici se vede, pentru prima dată de la intrarea în traseu, vârful (foto 1).

Din poiană ne abatem spre dreapta și continuăm să suim. După 20 minute ajungem într-o zonă cu câteva interesante stânci pe partea dreaptă, numită de localnici Piatra lui Mâzgă, după un haiduc care se ascundea pe aici. Depășind stâncile, panta devine mai accentuată și încet-încet pădurea se rărește. După încă 30 minute vom ieși în golul alpin, de unde ne abatem spre dreapta, către vârf, pe care îl atingem după alte 15 minute. Pe borna de pe el scrie că înălțimea este 1756 m (foto 2; de la stânga, echipa: Costică Martinescu, Ciprian Chelariu, Lenuța Pintea, Cătălin Urdoi, Cristina Coca, Dragoș Chifan, Andrei Ignea).

2   Pe Vârful Grințieș.

Efortul ne este răsplătit de peisaj. Spre est se vede Ceahlăul, cu Vârfurile Toaca și Panaghia, precum și stânca Panaghia. Spre sud-est zărim partea cea mai înaltă a Munților Bistriței (foto 3), cu Vf. Budacu chiar în centrul imaginii. Spre sud-vest sunt Călimanii iar spre vest tot lanțul Munților Bistriței și Giumalăul. Ceva mai la dreapta, spre nord-vest, remarcăm Pietrele Doamnei de pe Rarău iar înspre nord sunt Munții Stânișoarei.

3   De pe Grințieș, vedere spre zona cea mai înaltă a masivului.

Am explorat și împrejurimile vârfului, având bucuria de a descoperi înspre vest, la 10 minute de coborâre, un frumos lac (foto 4).

4    Lacul de sub Vf. Grințieș.